Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Conan Miller geeft "Archive 81 - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Conan Miller op 4 Maart 2022.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Archive 81 - Seizoen 1

Archive 81 is een angstaanjagende serie over een videotechnicus die wordt ingehuurd voor een mysterieuze opdracht. Op een aantal beschadigde tapes zijn onverklaarbare en beangstigende beelden te zien die verband houden met een halfvergeten jeugdtrauma.

Deze serie is voor een deel gebaseerd op het ‘found footage’-principe. Dat is vanaf het eerste begin duidelijk. De manier waarop het wordt gepresenteerd is daarentegen wel zeer origineel. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het een groot cliché is.

Dan Turner werkt in New York bij het Museum of the Moving Image, een soort filmmuseum. Dan (Mamoudou Athie, Sorry for Your Loss) is een conservator die gespecialiseerd is in videotechniek. Hij is altijd op zoek naar oude of verloren gewaande films. Hoe zeldzamer ze zijn, des te beter het is.

Op een dag krijgt hij de opdracht om een paar zwaar beschadigde Super8 tapes te restaureren. Op de tapes staan opnamen die Melody Pendras (Dina Shihabi, Altered Carbon) gemaakt heeft. Zij was een antropologiestudente die onderzoek deed naar de The Visser Apartments. Dit mysterieuze appartementencomplex is afgebrand en een deel van de bewoners werd nooit gevonden. Tussen het puin lagen wel de tapes van Melody.

Elke tape trekt Dan verder in de spookachtige gebeurtenissen rond Melody en de The Visser Apartments.

Na zijn uitstekende restauratiewerk wordt Dan door ene meneer Davenport (Martin Donovan, Nancy Drew (2019)) ingehuurd om de rest van de beschadigde tapes te restaureren. De beloning voor de klus is belachelijk goed, maar Dan vertrouwt het niet.

Alles verandert wanneer hij op de videobeelden iets ziet dat met een dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd te maken heeft. Tegen zijn aanvankelijke wantrouwen in laat hij zich toch inhuren. Het wordt nog vreemder als hij de opdracht moet uitvoeren in een moderne villa op een geïsoleerd complex.

Er is geen internet en nauwelijks mobiel bereik. Al snel merkt hij dat het huis niet is wat het lijkt. Davenport is duidelijk ook geen gewone opdrachtgever, want hij lijkt alles over Dan te weten. En dat is nog maar het begin van de dingen die Dan een ongemakkelijk gevoel geven, om het maar zacht uit te drukken.

Elke tape trekt Dan verder in de spookachtige gebeurtenissen rond Melody en de The Visser Apartments. Er gebeurden daar dingen die lijken te wijzen op het bestaan van een cultus. Vreemde mensen, vreemde muziek. Beetje bij beetje ziet Dan wat Melody ontdekte. Het gekke is dat sommige dingen hem bekend voorkomen, maar hij weet niet waarom.

Hij roept de hulp in van Mark Higgins (Matt McGorry, How to Get Away with Murder). Mark is zijn beste vriend en de man achter Mystery Signals, een podcast over urban myths, ofwel stadslegendes. Mark vertelt daarin griezelige verhalen die je normaal rond een kampvuur zou vertellen. Door zijn werk is hij uitermate geschikt om gekke zaken uit te pluizen.

Op een bepaald moment ziet Dan niet alleen de videobeelden, maar hij lijkt ook hallucinaties te krijgen. Het is voor hem nauwelijks uit elkaar te houden en Dan vreest voor zijn geestelijke gezondheid. Of gebeurt het allemaal echt? Zo ontstaat een film in een film, waarbij heden en verleden door elkaar gaan lopen.

Archive 81
© Netflix


De serie is een goed gemaakte paranormale thriller. In het begin lijkt alles normaal, maar het duurt niet lang voordat het verhaal vreemder en spannender wordt. De fascinatie van Dan is besmettelijk; als kijker wil je weten wat de verbinding tussen Dan en Melody is. Na een tijdje gaat hij twijfelen aan van alles en voor de kijker geldt hetzelfde.

Archive is niet voor iedereen een geschikte serie voor het slapen gaan.

Het acteerwerk is erg goed en de serie is met veel gevoel voor detail gemaakt. Het script weet vanaf de eerste aflevering een angstaanjagend effect te creëren. Archive is niet voor iedereen een geschikte serie voor het slapen gaan.

Een speciale vermelding gaat naar de muziek en geluidseffecten. De muziek deed mij soms denken aan het werk van Philip Glass. Niet voor iedereen weggelegd, maar ik kan zeer genieten van zijn prachtige ‘minimal music’ als van Koyaanisqatsi en andere films. Deze muziekstijl is zowel dromerig als dreigend tegelijk en daardoor uitstekend geschikt voor een serie als Archive 81.

Bij een thriller gaat het vooral om de verrassingen en de opbouw, dus meer vertel ik niet. Ontdek zelf maar wat er achter Davenport en de mensen in het The Visser appartementencomplex zit. Voor het beste effect zou je de serie – net als ik - in je eentje moeten bekijken, ’s avonds laat en in het donker.

Ik waardeer Archive 81 met een solide 8.
Video on youtube
Volg Archive 81
Vorige aflevering
What Lies Beneath
What Lies Beneath
01x08
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Linda1969
07 maa 2022 07:38 -
Ja de link met heden en verleden is echt iets bijzonders , meer zeg ik ook niet !!
Reageer
Archive 81