Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Nieuwe VPRO-serie toont het bijzondere verhaal van krulspeldenfabrikant Carmen Curlers

Zestig jaar haartrends startte bij de VPRO met de Carmen Krulset in Carmen Curlers.

Haartrends, ze zijn van alle tijden. Net zoals de producten om die kapsels te creëren. Toch bracht één uitvinding begin jaren ‘60 een revolutie teweeg: de elektrische haarkrulspeld ofwel de Carmen Krulset. Waar vrouwen in de jaren ‘50 nog wekelijks uren bij de kapsalon onder de droogkap doorbrachten, maakte deze uitvinding het mogelijk om thuis binnen tien minuten hetzelfde resultaat te behalen. Het bijzondere verhaal van deze uitvinding, die de eerste baan betekende voor duizenden vrouwen in een Deens stadje en wereldwijd de harten van honderdduizenden vrouwen veroverde, staat centraal in de nieuwe Deense hitserie Carmen Curlers. De serie is vanaf 17 november te zien bij VPRO op NPO3 en op NPO Plus.

Het achtdelige serie Carmen Curlers is geïnspireerd op echte gebeurtenissen en vertelt het verhaal van de Deen Arne Bybjerg Pedersen, een fascinerende man met grote dromen die in de jaren zestig achter één van de grootste Deense zakelijke successen stond. De serie toont tevens het verhaal van alle vrouwen die voor het eerst in hun leven een baan kregen en hun eigen geld gingen verdienen. De setting van de serie is de Swinging Sixties, een periode van kleur, muziek en eindeloze mogelijkheden. De tijd van big hair, ofwel het Beehive kapsel, als grote haarmodetrend en iconen als Jacqueline Bisset, Brigitte Bardot, Jacqueline Kennedy en The Supremes als grote voorbeeld. Een periode waarin de economie booming was en er een groeiende consumptie ontstond van Amerikaanse producten zoals de vaatwasser, de wasmachine en wegwerpluiers. Met splitscreens, voice-overs en dynamische flashbacks leggen de makers in ‘Carmen Curlers’ de energie, rusteloosheid en de dromen van die tijd vast.

Carmen Curlers start in 1963 wanneer de charismatische ondernemer Axel in een advertentie stuit op een bijzondere uitvinding: de elektrische haarkrulspeld. Deze revolutionaire uitvinding belooft een prachtig krullend kapsel in tien minuten. Een aanzienlijk snellere, goedkopere en minder pijnlijke manier dan in die tijd gebruikelijk. Wat begint als een kleine operatie in zijn kelder leidt Axel al snel naar wereldwijd succes en een fabriek met 3.500 medewerkers. De serie neemt ons mee op een hartverwarmende, emotionele reis en laat zien hoe de uitvinding in veel opzichten een ‘gamechanger’ voor vrouwen was.

Carmen Curlers is van de makers van internationale serie successen als ‘Borgen’ en Forbrydelsen en werd geschreven door Mette Heeno (Snöänglar). Stinna Lassen (producent bij DR Drama, Uma Film) tekende voor de productie. Morten Hee Andersen (Herrens veje) die een opvallende gelijkenis vertoont met de echte Arne Bybjerg, vertolkt de rol van Axel. Naast Andersen is Maria Rossing (Snöänglar) te zien in de rol van de energieke Birthe, zijn zakenpartner. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor onder meer: Rosalinde Mynster, Lars Ranthe, Mille Lehfeldt, Christian Tafdrup, Fanny Bornedal, Nicolai Jørgensen en Signe Egholm.

Op vrijdag 17 november start de achtdelige serie Carmen Curlers met een dubbele aflevering bij de VPRO op NPO3 (23.10 uur).

Het eerste seizoen is vanaf die dag ook volledig te zien op NPO Plus.
Video on youtube
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
02x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Carmen Curlers