Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "Cordon - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door anonymous op 31 juli 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Cordon - Eerste aflevering

Laatst ben ik begonnen met kijken naar de Vlaamse dramaserie Cordon. Een klassiek rampendrama dat zich bezighoudt met een onbekend, besmettelijk maar vooral dodelijk virus. Cordon wordt benaderd vanuit een realistische invalshoek, dus als kijker hoef je geen Vlaamse The Walking Dead te verwachten. Maar dat is niet erg. Helemaal niet zelfs. De eerste aflevering van Cordon is een aangename verrassing. Sterker nog, het smaakt naar meer.

De eerste aflevering van Cordon is een aangename verrassing. Sterker nog, het smaakt naar meer

Cordon gaat over een wijk gelegen in de binnenstad van Antwerpen. Deze wijk wordt door middel van een 'cordon sanitaire' van de rest van de stad, zeg maar gerust de hele wereld, afgesloten. Deze drastische maatregel wordt genomen nadat er door het Nationaal Instituut voor Infectieziekten (NIIZA), gelegen in het Cordon, een besmettelijk virus wordt ontdekt. Het virus is hoogstwaarschijnlijk binnengebracht door een illegale Afghaan. Door het afsluiten van de wijk hoopt de overheid de uitbraak van het besmettelijke virus te beperken en uitbraak in andere wijken te voorkomen.

Cordon
© VTM

Tijdens de eerste afleveringen passeren een aantal hoofdpersonages elkaar in hun dagelijkse leven. Wij ontmoeten schooljuf Katja (Veerle Baetens, The Broken Cirkel Breakdown), flik Jokke (Wouter Hendrickx, De helaasheid der dingen), Ineke (Zoë Thielemans, De Ridder) die binnenkort (tiener)moeder wordt, het aandoenlijke koppel Bert (Hugo Van Den Berghe, Flikken Gent) en Micheline (Frieda Pittoors, Meisje) en de onafhankelijke Jana (Liesa Van der Aa, Zingaburia). Zij bevinden zich allemaal in het stadsdeel waar na de uitbraak het cordon sanitaire geplaatst wordt. Commissaris Lex Vaes (Tom Dewispelaere, Borgman), die een relatie heeft met Jana, bevindt zich buiten het besmette stadsdeel en later dus ook buiten het cordon sanitaire. Net als de onderschatte journalist Gryspeerts (Koen De Sutter, Zuidplank). Het virus gijzelt als het ware de hele stad en is nog lang niet van plan om los te laten.

[image-41475]
Cordon is realistisch en gaat er om wat er écht zou kunnen gebeuren als een besmettelijk virus uitbreekt en de overheid besluit om een stadsdeel af te sluiten van de buitenwereld. Dit realisme vind ik persoonlijk een groot pluspunt. Het zorgt voor een enorme, sluimerende dreiging die de hele tijd op de loer ligt. Cordon is geen ver-van-ons-bed-show en komt dichtbij. De eerste aflevering klopt voor mijn gevoel helemaal. Er heerst een gevoel van ongeloof gemengd met onzekerheid. De communicatie is gebrekkig en niemand weet waar hij aan toe is. Wie is er besmet? Elke aanraking, hoe onschuldig ook, is intimiderend. Cordon gaat er over hoe mensen in de meest extreme, onzekere omstandigheden reageren en welk gedrag zij vertonen. Een thema dat heel dicht bij mijn hart ligt.

Ik ben ontzettend benieuwd hoe de serie zich verder gaat ontwikkelen en ga zeker verder kijken. Kortom: Cordon opent met een veelbelovende eerste aflevering die dicht op de huid zit.
Volg Cordon
Vorige aflevering
Aflevering 10
Aflevering 10
02x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_ellenvangenechten10
31 jul 2015 09:58 -
Goede serie, maar verzwakt wel naarmate het vordert. Voor de liefhebbers: de opnames van het tweede seizoen zijn ondertussen gestart in Vlaanderen en er komt een Amerikaanse remake van (jammer genoeg zonder de getalenteerde Veerle Baetens)!
Reageer
avatar_CC11
31 jul 2015 11:11 -
Ik heb de reeks enkel gekeken omdat iemand me ze op DVD had gegeven, sindsdien zijn we geen vrienden meer ;-)
Ik vond het zwak op elk gebied.
Reageer
avatar_Olga2000
31 jul 2015 16:47 -
Begin was niet slecht. Wellicht geen 8, maar zeker een 7, OK, 7,5. Maar daarna zakt het in elkaar. Heel veel verhaallijnen zijn bijzonder ongeloofwaardig, andere lijnen roepen veel vragen op en de boel is niet altijd even logisch. Het zal lastig voor Amerikanen worden om nog slechtere serie te schieten.
Reageer
avatar_CC11
31 jul 2015 22:07
Dat vond ik dus ook.
Komt nog bij dat er teveel volk rond liep in deze reeks die acteerden alsof zwart-wit televisie net was uitgevonden.
Reageer
Cordon