Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Jan Brugman geeft "Dark Matter (2024) - Seizoen 1" een 6.
Geschreven door Jan Brugman op 16 juli 2024.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Dark Matter (2024) - Seizoen 1

Dark Matter is een matige sciencefiction thriller. Of toch niet?

Als groot liefhebber van de serie Black Mirror ligt het voor de hand dat ik met interesse heb gekeken naar Dark Matter. Valt Dark Matter onder de noemer sciencefiction? Om dat te bepalen moeten we naar de definitie kijken:

Sciencefiction of sciencefictionfilm is Engels voor "wetenschapsfictie". Het zijn verhalen, films of series met technologie en vaak aliens. Het speelt zich vaak af in de toekomst. Opmerkelijk genoeg zijn de creatieve bedenkers van dit genre films, boeken en andere media hun tijd ver vooruit.

aan de hand van deze definitie zou je gerust kunnen stellen dat Dark Matter inderdaad een scifi-serie is. Verwacht echter geen aliens, laserwapens of stoere 'captains in space'. Waar je je wel op kunt verheugen is een intelligent verhaal met de nodige sciencefiction elementen.

Dark Matter (2024)
© Apple TV+
De serie draait om Jason Dessen (Joel Edgerton, The Underground Railroad). Hij is een professor in de natuurwetenschappen. Hij doceert aan studenten die totaal niet in de materie zijn geïnteresseerd. Dat is bij series en films een veelgebruikt en vermakelijk recept om iemand als een loser af te schilderen. Het gaat in Dark Matter om parallelle werelden, ofwel een multiversum. In de parallelle werelden leven dus ook meerdere Jasons. Eén van die Jasons heeft een kubus uitgevonden die hem in staat stelt om andere en meerdere werelden te bezoeken. Zo krijgen we enkele fraai weergegeven dystopische werelden te zien. De serie speelt zich af in Chicago. De doorgewinterde Chicago Med/Fire/Police en, wat langer geleden, ER-kijker zal de stad herkennen.

Het komt allemaal wat traag op gang. Wellicht was het beter geweest als men had gekozen voor een mini-serie met drie afleveringen. De serie bestaat nu uit negen afleveringen. En de vaart komt er pas echt goed in bij aflevering acht (Jupiter). Deze aflevering steekt er dan ook met kop en schouders bovenuit.

Alleen het multiversum is oneindig.


Het onderliggende thema is het verlangen naar een liefdevolle en stabiele gezinssituatie. Het gezin in, laten we zeggen wereld 1, bestaat uit Jason, zijn vrouw Daniela (Jennifer Connelly, Snowpiercer) en zoon Charly (Oakes Fegley).

De acteerprestaties zijn zoals je mag verwachten van een Apple-serie prima in orde. Maar bij het aanschouwen van Alice Braga moest ik toch steeds denken aan de Queen of the South waarin zij een dominante hoofdrol heeft. Alice Braga is de tegenspeler van Jason in een parallelle wereld. Het is een persoonlijke constatering, maar ik vind dat aan haar een Swiebertje-effect kleeft. Misschien ook wel een compliment voor haar sterke rol als Teresa Mendoza in Queen of the South. Ik heb die serie met veel plezier bekeken.

Het was best lastig om deze serie te recenseren, vandaar ook de vraagstelling in de aanhef. Een recensie schrijven over een serie waarover je laaiend enthousiast bent is een stuk eenvoudiger. Ik heb ook wel lang na moeten denken over het cijfer wat ik zal toekennen aan Dark Matter. Ik kom echter niet verder dan een mager zesje waarbij ik me best kan voorstellen dat de meningen hierover kunnen verschillen.
Video on youtube
Volg Dark Matter (2024)
Vorige aflevering
Entanglement
Entanglement
01x09
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Dark Matter (2024)