Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Dexter - Seizoen 8
10
Mandy Gelling-Potharst geeft Dexter - Seizoen 8 een 10.

Dexter - Seizoen 8

Vanaf 2006 mochten wij genieten van de geweldige serie Dexter. Dexter is een bloedspetter-analist bij Miami Metro Police Department, weduwnaar, minnaar, broer, vriend, collega en vader. Maar bovenal is Dexter een seriemoordenaar. En wat voor één. Hij vermoord moordenaars. Hij legt ze op zijn moordtafel in een in plastic verpakte moordkamer en steekt een mes recht door hun hart. Daarna snijdt hij zijn slachtoffers in stukken, vaart naar open zee en daar dumpt hij zijn slachtoffers. In een “normale” politieserie zou je direct een hekel hebben aan de dader. Zo niet bij Dexter. Dexter is aardig, vriendelijk, beleefd en een liefhebbende broer, man en vader. En dankzij de waanzinnige acteerprestaties van Michael C. Hall komt Dexter Morgan weg met al zijn moorden en onhebbelijkheden.

Maar dan nu seizoen acht, de laatste voor Dexter, de laatste voor ons als kijker. Op internet werd er veel gespeculeerd hoe het ging aflopen. Wat verdient Dexter voor einde? Een mooi einde waarbij hij al dan niet lang en gelukkig leeft. Een waardig einde waarbij Dexter dood gaat, met of zonder knallend einde. Of een einde waarbij Dexter wordt veroordeeld voor al zijn misdaden. Ik persoonlijk hoopte op een einde met een knal. Of ik kreeg waar ik hoopte moet je als kijker maar zelf gaan zien, dat ga ik niet verraden in deze recensie. Ik zal wel proberen een opsomming te geven van het laatste seizoen en hoe ik het als Dexter fan heb ervaren.

Zes maanden nadat we Dexter en Debra hebben achtergelaten in de container met de dode LaGuerta, pikken we de draad weer op. Dexter ’s problemen zijn met de dood van LaGuerta in één klap opgelost. Hij coacht het voetbalteam van Harrison, hij werkt, moord en maakt vrienden. Of om in Dexter‘s woorden te spreken: He’s a survivor.” Met Debra gaat het minder goed. Ze heeft het politiewerk achter zich gelaten en is gaan werken als een privédetective bij het detectivebureau van Jacob Elway (Sean Patrick Flanery, The Young and the Restless). Debra is aan de drank en drugs en ze verwijdt Dexter de foute keuzes die ze heeft gemaakt.

Meteen in aflevering één maken we kennis met nieuwe karakters. Zo is daar de “Hersenchirurg” een seriemoordenaar die een bolletje hersenen uit zijn slachtoffers haalt en die achter laat op de stoep van Dr. Evelyn Vogel (de briljante Charlotte Rampling). Meteen voel je de chemie tussen haar en Dexter. De conversatie die ze hebben in het lijkenhuis is geniaal te noemen. Aan het eind van de eerste aflevering laat Vogel Dexter en de kijker achter met een behoorlijke cliffhanger.

In dit seizoen zijn er minder kills van Dexter te zien. Hij heeft zijn handen vol aan Debra, de “Hersenchirurg” en Vogel. Ook komt een oude bekende het leven van Dexter volledig in de war schoppen. Door de komst van de briljante Vogel komen we meer te weten over Dexter, Harry en de code. Ook maken we kennis met het complexe gevoelsleven van Debra. Maar is Vogel wel te vertrouwen. Wat hebben zij en de “Hersenchirurg” met elkaar te maken? Wordt Vogel de ondergang van Dexter, of toch Debra? En die oude bekende zou Dexter ook wel eens mee kunnen sleuren in dood en verderf. Het achtste seizoen is er een met meer vragen dan antwoorden na elke aflevering. Er zijn veel meer cliffhangers en Dexter moet zijn hersenen flink laten werken en soms enorm snel denken om alles bij elkaar te houden. Soms lukt dat, maar soms faalt hij en dan kan hij en/of Debra de boel weer opruimen. Ook maakt Debra het leven van Dexter ingewikkelder dan noodzakelijk, en dat samenspel is een feest om naar te kijken.

Er lopen een aantal kleinere rode draden door de serie. Het liefdesleven van Quinn, de plotselinge familieperikelen van Masuka, de dillema's van Batista, de kind probleempjes van de schattige, perfect gecaste, Harrison en de relatieproblemen van Jamie Batista. Al dit maakt van Dexter een uitstekende serie met de juiste balans tussen leven en dood. De karakters zijn goed uitgewerkt en de acteurs zijn op elkaar ingespeeld. De keuze van Rampling als tegenspeler van Dexter is briljant. Door haar wordt het gevoelsleven van Dexter finaal op zijn kop gezet. Hij zal keuzes moeten maken die voor iedereen in zijn directe omgeving gevolgen heeft. Die keuzes zijn niet altijd even gemakkelijk en Dexter zal alle zeilen bij moeten zetten om niet ontmaskerd te worden. Je verveelt je als kijker dan ook geen moment, en na elke aflevering kun je niet wachten op de volgende week.

En dan is het voorbij. Geen Dexter meer op de buis. Dexter de enige seriemoordenaar die ik altijd heb gemogen en die toch wel een klein beetje mijn hart heeft gestolen. Was er ruimte geweest voor nog meer afleveringen? De Dexter fans hadden dat wel gewild. Maar na acht seizoenen is het genoeg geweest. Zal ik de psychopaat gaan missen? Absoluut, maar we hebben altijd de DVD-boxen nog.

10 punten, en deze dame heeft een klein traantje weggepinkt op het eind.

P.S. Kleine voetnoot van de recensent: de cd’s met de muziekscore van Dexter zijn ook geweldig om naar te luisteren.

Over de auter, Mandy Gelling-Potharst

Mandy Gelling-Potharst
Mandy (1966) schrijft vanaf 2013 recensies, nieuwsberichten en columns. Inmiddels is het schrijven en meedenken voor MijnSerie een grote hobby geworden waar ze voorlopig nog niet mee wil stoppen. Ook maakte ze tussen 2016 en 2018 elke week een radiocolumn op Roulette FM voor het programma Ochtend Oostrom met Peter Oostrom. Vanaf januari 2019 gingen de twee weer samenwerken door éénmaal per maand een MijnSerie Podcast te maken. En sinds september 2018 is ze content manager. Vanaf 1 maart 2020 is ze hoofdredacteur van MijnSerie. Het genre series waar ze naar kijkt is nu ook zo uitgebreid dat ze niet kan zeggen welk genre, naast horror/thriller en alles over Sherlock Holmes, ze nu het beste vindt. Alle genres hebben wel iets wat haar aanspreekt. Ze staat altijd open voor goede tips over series die ze nog niet op haar kijk- of wensenlijstje heeft staan
Bekijk profiel van Mandy Gelling-Potharst
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (14)

anonymous
28 september 2013, 13:01
Dit is geen recensie, maar een omschrijving. Op het laatste seizoen is veel aan te merken. Het is nog niet eens meer 25% van het niveau van het eerste deel van de reeks seizoenen... Dit seizoen was tenenkrommend. De Masuka lijn die opeens weg is. De veel te makkelijken wendingen... Etc. Etc. Wil je Dexters helemaal af zien met een goed gevoel achter blijven? Kijk dan allen de laatste aflevering van dit seizoen. Meer dan zat!
4
alexanderleveld
28 september 2013, 13:39
Ik ben het eens met Ralf Henry. Dit is eerder een omschrijving van seizoen acht.
'Al dit maakt van Dexter een uitstekende serie met de juiste balans tussen leven en dood. De karakters zijn goed uitgewerkt' en wat betreft dit, juist dit laatste seizoen hebben ze dat biet gedaan en zijn alle ontwikkelingen van de karakters onlogisch en totaal niet boeiend.
Persoonlijk zal ik seizoen 8 uit mijn geheugen willen wissen van deze ooit fantastische serie!
-1
anonymous
28 september 2013, 16:27
Dexter, ik zal het altijd herinneren als het seizoen van de Trinity Killer.. dat was het seizoen en absoluut top... het laatste seizoen was enkel leuk omdat ik wou weten hoe het zou eindigen, maar eerlijk het haalde het geen enkel moment met het niveau van eerdere seizoenen.. Kortom ik zou bijna denken Dexter 1 seizoen te lang, want dit seizoen heeft nauwelijks iets toegevoegd en er was nauwelijks sprake van echte spanning.. Dexter jammer...
1
JanWillemK
28 september 2013, 16:38
Seizoen 8 was lang niet zo slecht als iedereen denkt. Tuurlijk was het verhaal iets minder dan voorgaande seizoenen maar je hebt wel een aantal dingen geleerd die je zou missen als je het laatste seizoen niet heb gekeken.

De serie zal voor mij altijd geniaal zijn. Mijn favoriete seizoenen waren toch wel seizoen 2 en seizoen 5.
2
anonymous
28 september 2013, 18:17
Het slotseizoen was naar mijn mening echt niet iets minder, het was voor Dexter begrippen gewoon slecht.. ja er worden wat vragen beantwoord maar nergens zit je op het puntje van je stoel. Het is voorspelbaar en Dexter wordt heel braaf... besluit zelfs niet eens meer te moorden...en dan wil ik het nog niet eens hebben over het slot.. tenenkrommend is het woord wat passend is. Let wel, ik ben een Dexter fan en heb altijd met plezier gekeken.. Zeker het geniale slot van seizoen 5.. maar dit seizoen..vond het teleurstellend.. laat ze dan een voorbeeld aan Breaking Bad nemen, waarbij ik bij elke aflevering op het puntje van mijn stoel zit.. Dexter was dit seizoen. bij tijd en wijle saai, voorspelbaar en niet Dexter...
1
wichitavrijkom
28 september 2013, 19:23
Ik vond het laatste seizoen zeker een leuk seizoen om te kijken, al was het verre van het beste seizoen van Dexter ooit dat ben ik wel met mijn voorgangers eens. Het einde had ik persoonlijk liever ietsjes anders gezien, maar het past wel bij de show dus ik ben er nu ook weer niet teleurgesteld over. Een 10 zou ik dit seizoen persoonlijk niet geven, maar goed een recensie is ook een mening hè en smaken verschillen (wat maar goed is ook soms ;-) )
2
Mandy1966
28 september 2013, 20:07
Zo Dexter maakt wel wat emoties los.
Maar het klopt wat je zegt x-on:Wichitavrijkom, smaken verschillen. Jij geeft bv The Following en Once upon a time een 10 en dat is iets wat ik niet zou doen. Maar wees blij dat smaken verschillen anders zou deze website nutteloos zijn want dan keken we allemaal naar dezelfde series van hetzelfde soort ;-)
1
anonymous
29 september 2013, 10:25
Dit is inderdaad een omschrijving, Roeman. Er is eigenlijk geen enkele kritische noot te vinden en dat is opzich opmerkelijk in dit seizoen die zelf door die hard fans van Dexter en onnoemelijk veel critici werd bekritiseerd. Vreemd. Ik las laatst een hele scherpe review van Joshua Alston, dus hier issie dan. Heb er wel in geknipt om spoilers weg te laten.

"There will be people wo hate it, but we can't try to anticipate that or put it through the lens of any other show’s finale, because that was another show. This is our show. This is Dexter.” — Executive Producer Sara Colleton

First, a few deep, meditative breaths to calm myself down. Because generally, when someone vacillates between hysterical giggling and apoplexy this rapidly, he gets placed under state care. The Dexter team outdid itself. Some folks would say “This show is as shitty as it can possibly be, so now we can rest on our laurels.” But not Scott Buck and his team. They never stop striving to create the most offensively stupid show on television. And look, if that was the objective here, a slow clap is in order.
Granted, there was no way for “Remember The Monsters” to be good. This season has been in a steep nosedive for so long, it wasn’t like Dexter was going to right its course in its final hour. But I thought my expectations were low enough that, while the finale would disappoint me given that Dexter started off with so much promise, it wouldn’t stun me. I figured I’d watch it finish circling the drain and be mildly annoyed, but no worse for the wear.

In other words, I thought I’d feel watching the Dexter finale the way I felt watching the final episode of Weeds, another show I stuck with until the bitter end. There’s been much comparison of Dexter and Breaking Bad in recent weeks, and I’ve done it as often as anyone. But after thinking about it, Dexter has far more in common with Weeds. Both feature antiheroes struggling to balance a domestic façade with a life of crime. Both ran for eight seasons and reflected a steady decline in quality, save for a short-lived renaissance in later years. (For Weeds, that resurgence came at the end of the sixth season, and for Dexter, the beginning of the seventh.) Both are series with inherently self-limiting premises that gradually lurched into self-parody because Showtime refused to let go of a ratings success, and the folks making the show liked having jobs.

But even Weeds bested Dexter, because Weeds rebuked Nancy Botwin early and often. It made no attempts to rationalize her selfishness, her flightiness, or her neglectful parenting. And its finale demonstrated how Nancy’s life was cumulatively affected by her bad choices. What’s so baffling about “Remember The Monsters” is that it’s obvious the writers thought they were doing that. They thought they were making Dexter pay a great price, and showing the audience he finally understood the impact of his actions. They were wrong. They were showing Dexter Morgan as he always was, and will apparently always be—an addict, as selfish and self-absorbed as any other who, in the upside-down world of this show, is treated like a god among mortals.

It’s a feat for a finale to make you regret having watched a single moment of the series, but “Remember The Monsters” made it look easy. The first and second seasons of Dexter were enjoyable, sure, but they also lined up the first dominoes in a chain of contrivances that allowed Dexter to skirt apprehension and win new allies rather than be made to deal with the consequences of his actions. There was a time when I’d have recommended those seasons, but now I couldn’t even do that in good conscience, knowing they could be the gateway drug to subsequent seasons.

As a rule, I think it’s ridiculous to judge someone for liking or disliking an artwork. But I have to be a hypocrite here: If, after watching “Remember The Monsters,” you still consider yourself a fan of Dexter, I’m judging you. Not quietly. Loudly. I’m in your face with a megaphone, yelling “WHAT IS YOUR DEAL? CAN’T YOU SEE HOW AWFUL THIS IS?” You may be thinking, “Why are you yelling into a megaphone? Isn’t that redundant?” But you love a show that, for the better part of eight seasons, has used voiceovers and ghost dads to call your attention to things you’re currently looking at with your eyes. So you’ll forgive me for thinking redundancy is your thing, won’t you?
-2
anonymous
4 oktober 2013, 13:16
(Let op: SPOILERS!!!!)
Eerlijk gezegd was ik zo ongelooflijk kwaad na de allerlaatste aflevering. Het voelde bijna als een belediging naar de fans om het zo af te sluiten; er zijn zo veel dingen die niet beantwoord zijn en ik vind het eigenlijk gewoon schandalig dat ze het er zich zo vanaf maken. Ik bedoel, wat is het punt van de dochter van Masuka? Wat gebeurt er met Harrison in Argentinië en waarom maakt niemand van Miami Metro zich daar druk om? Waarom moest Deb dood en waarom door de hand van Saxon? Waarom vermoordde Dexter Saxon zoals hij dat deed? Wat is de functie van de laatste scène? En dat zijn nog lang niet alle rode draden die niet opgepakt zijn. Ik keek het met een groepje vrienden en samen konden we sowieso al vier eindes bedenken die beter waren dan dit. Ik vind het werkelijk niet respectvol naar zowel de fans als de serie.
4
anonymous
19 oktober 2013, 11:13
Seizoen 8 was inderdaad zo slecht nog niet. Maar die laatste 15 minuten? Waarom alles zo afraffelen. Voelde voor mij als: zo, we kunnen het maar gehad hebben. Die allerlaatste scene; wat een teleurstelling! Ik had voor Dexter wel een andere weg gekozen... Zoals iemand hieronder al aangeeft: ik kan zo 4 andere eindes geven aan de serie Dexter! Al met al heb ik wel heel erg genoten van de hele serie. Heb alle seizoenen gezien en ik denk dat ik Dexter best wel ga missen.
1
sophis
28 december 2013, 22:51
Dexter is een prachtserie tot seizoen 5. Seizoen 6 en 7 waren er teveel aan en seizoen 8 is het bekijken niet waard. Ik heb te vaak de fast forward knop gebruikt omdat het zo vervelend was. Dexter vermoordt nog nauwelijk iemand, Hannah is niet meer dan de babysit van Harrison. De manier waarop Saxon zich laat arresteren, de zinloze verhaallijnen die nergens naar leiden (de dochter van Masuka? de nieuwe collega van Quinn)...en dan het einde? Hadden ze echt niets beters kunnen vinden. Of is het de bedoeling dat er toch nog een negende seizoen komt. Hopelijk niet.
0
anonymous
22 februari 2015, 09:16
Een 'schrijfster' die de grammatica niet beheerst is geen schrijfster. 'Hij vermoord' (zonder 't'), 'zij verwijdt'...wel eens van stam van het werkwoord gehoord?
-1
Mandy1966
22 februari 2015, 09:33
Gelukkig heb ik dan ook nooit beweerd dat ik een schrijfster ben.
1
paranoia68
14 september 2015, 16:02
[LET OP BEVAT SPOILERS!]

Ik vind je recensie goed hoor...
Ik ben al jaren fan van Dexter en heb deze site pas ontdekt nadat ik meer wilde weten over de serie Perception. Maar Dexter heeft me vanaf het begin geboeid met de ijkast-killer ik vond het zo spannend. En de rollen werden goed gespeeld, het script is zeer gedetailleerd en praktisch dat ik moeilijk fouten of oneffenheden kon ontdekken. Ik voelde emotioneel zo met Dexter mee. Daarom sprrak de serie me veel beter aan dan andere: ik ben ook een lonely wolf (einzalganger). Ik hou ervan dingen in me eentje te doen en te ondernemen. Ik vermaak me en begrijp niet waarom sommige mensen niet alleen durven wonen of uitgaan?
Maar de wijze waarop dexter met zijn 'hobby' omgaat bevalt me wel. Ik ben ook een perfectionist. Hij zorg dat hij altijd een plan B heeft tot plan Z. Ik denk ook altijd 7 jaar vooruit. En zorg dat bij alles wat ik doe mijn gereedschappen piekfijn in orde zijn en getest. Zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. In Dexters geval wordt hij niet gepakt!
Maar ook de heldenrol spreekt me aan. Ik heb me ooit in de slachtofferrol laten verleiden en die is niet leuk. :( Ik ben nu vaker in mijn helden rol en dan zie je dat je slachtoffers vaak (on) bewust aantrekt om je heldenrol te bevestigen. Dat zelf dat je steeds bevestigt is niet je echte objectieve zelf. Dat weet ik van mij zelf. Dexter weet dat niet, anders was hij allang gestopt met moorden. Maar het kan ook zijn dat hij niet in de heldenrol zit maar in zijn kunstenaarsrol (het ultieme rollenpatroon) en daarom succesvol is omdat hij op de piek van zijn creatieve vermogens werkt. Dat zie je in alle afrekeningen terug. De sfeer, de precisie, zijn houding, zijn spel, de harmonie, etc. Het is te mooi om te bekijken en er zijn zoveel lagen waarin je kan verdwalen als je de serie bekijkt. Ik ga deze serie weer opnieuw bekijken tot er een vervolg of een spinoff komt. Maar mijn geheugen is niet zo dat ik elke moord uit de serie kan beschrijven dus ga ik daar niet te veel op in. maar het laatste seizoen wa te verwachten. natuurlijk gaan Dexter niet dood, puur om commerciële redenen: de kip met de gouden eieren slacht niet niet. Maar dat zijn zus vermoord zou worden had ik niet verwacht. Bloed is dikker dan water. Dus ik dacht dat door de onthullingen van zijn broer zijn zus een diepere en betere relatie met hem zou krijgen dan de huidige afstandelijke. Maar wellicht verschijnt ze net als zijn vader en broer in een geestentrol en gaat hem begeleiden in zijn 'hobby'. Dat zie ik in toekomstige series wel gebeuren. Want acteurs gaan nooit dood maar allen hun rol. Acteurs stappen dan in een nieuwe rol 2.0 :)
Dat hoop ik ook voor Dexter 2.0 dood van zijn. En die liefdesrelatie van hem met een lotgenoot is ook voorspelbaar na de dood van zijn vrouw. Want hij zat in een soort van depressie en dan is zijn killersinstinct sterker.
Toon spoiler
-1
Log in om een reactie achter te laten