Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Doctor Who (2024) krijgt spin-off met Russell Tovey en Gugu Mbatha-Raw in de hoofdrol

Overspoeld door nieuw geld dankzij The Walt Disney Company krijgt Doctor Who opnieuw een spin-off.

De BBC en Disney+ hebben The War Between the Land and the Sea besteld, een vijfdelige spin-offserie met Russell Tovey (foto onder, links) en Gugu Mbatha-Raw (foto onder, rechts) naast de bestaande Doctor Who (2024)-acteurs Jemma Redgrave en Alexander Devrient.

15744 Russell Tovey en Gugu Mbatha-Raw

The War Between the Land and the Sea richt zich op de militaire organisatie UNIT. Volgens de synopsis ontstaat er een internationale crisis wanneer een angstaanjagende en oeroude soort uit de oceaan opduikt en zichzelf op dramatische wijze onthult aan de mensheid. Met de hele bevolking in gevaar, komt UNIT in actie terwijl land en zee oorlog voeren.

Doctor Who (2024)-showrunner en uitvoerend producent Russell T Davies schreef de spin-off samen met Pete McTighe en laat de terugkeer zien van de Sea Devils, klassieke schurken uit Doctor Who (1963) die voor het eerst te zien waren in 1972. Dit komt nadat er al naar de spin-off werd verwezen in de aflevering 73 Yards, de veertiende aflevering van seizoen veertien van het nieuw leven ingeblazen tijdperk.

De serie, die werd aangekondigd op Comic-Con, is de nieuwste spin-off voor de klassieke Britse sciencefictionserie. K9 and Company, dat zich richtte op de avonturen van Sarah Jane Smith en een robothond, was de eerste officiële spin-off, hoewel het maar één aflevering was in 1981. Torchwood was waarschijnlijk de meest succesvolle spin-off, afkomstig van Russell T Davies en met John Barrowman in de hoofdrol, die vier seizoenen lang liep.

Er waren ook twee animatieseries - The Infinite Quest en Dreamland - en de jeugdserie The Sarah Jane Adventures, met Elisabeth Sladen in de hoofdrol en vijf seizoenen lang te zien op het kindernetwerk CBSC. Er was ook Class, dat één seizoen op BBC 3 te zien was.

Spin-offs van Doctor Who (2024) - die zich allemaal afspelen in het The Who-niverse - zijn in de maak sinds Davies terugkeerde naar de franchise en Disney+ aan boord kwam. Vorig jaar vertelde Davies aan GQ dat het "tijd was voor de volgende fase" voor Doctor Who.

"Ik dacht - zonder enige kritiek aan het adres van de mensen die het op dat moment runden, omdat ze het runden binnen de maatregelen van de BBC - dat het tijd was voor de volgende fase voor Doctor Who. Ik dacht dat de streamingplatforms er klaar voor waren, dat de spin-offs er klaar voor waren; ik geloofde altijd in spin-offs toen ik daar was. Ik deed Torchwood als spin-off, The Sarah Jane Adventures als spin-off. Die spin-offs gingen achteruit toen ik wegging, en ik kan zien waarom. En ik ben heel erg weggegaan na 2008, toen het geld schaars werd. Maar ik denk dat het eerlijk genoeg is voor de publieke omroep dat het geld aan andere dingen wordt besteed," zei hij.

Tovey is vooral bekend als hoofdrolspeler in series als de bovennatuurlijk BBC-comedyserie Being Human en de HBO-serie Looking. Hij speelde ook in American Horror Story: NYC en Feud: Capote Vs. The Swans.

Mbatha-Raw speelde eerder in Doctor Who als Tish Jones, de zus van Martha Jones. Ze speelde in de Fox-serie Touch naast Kiefer Sutherland, The Morning Show en Surface van Apple TV+ en Marvel's Loki van Disney+.

De serie wordt geproduceerd door Bad Wolf, met BBC Studios voor Disney Branded Television en BBC. Het filmen begint volgende maand en wordt geregisseerd door Dylan Holmes-Williams, die de afleveringen 73 Yards en Dot and Bubble van het eerste seizoen regisseerde. De serie wordt geproduceerd door Davies, Phil Collinson, Joel Collins, Julie Gardner en Jane Tranter.

De spin-off komt nadat seizoen veertien (of seizoen 1 voor Disney+) vorige maand is uitgezonden. Ncuti Gatwa speelt de rol van de vijftiende Doctor naast Millie Gibson als zijn metgezel Ruby Sunday. Dankzij de komst van Disney - Doctor Who werd eerder uitgezonden op BBC America in de VS - steeg het budget van Doctor Who (2024) tot ongeveer $13 miljoen per aflevering.

Het is echter geen kijkcijfersucces geworden. In Groot-Brittannië startte de eerste aflevering in mei met een teleurstellende 2,6 miljoen kijkers, mijlenver achter de opener van de vorige Doctor, Jodie Whittaker, en ook twee miljoen kijkers minder dan in de specials met David Tennant in de hoofdrol. Wanneer rekening wordt gehouden met geconsolideerde kijkcijfers over zeven dagen, heeft de hele serie gemiddeld bijna 1,5 miljoen kijkers per aflevering minder dan de laatste aflevering van Whittaker in 2021, volgens de gegevens van Barb die zijn geleverd door overnights.tv, terwijl de serie er niet in slaagde om de dagelijkse zevendaagse streamingranglijst van Barb op te lichten. De BBC benadrukt dat het dit jaar het topdrama van de publieke omroep is voor jongeren onder de 35 jaar.

"De kijkcijfers zijn een probleem," vertelde een bron. "Ze kunnen praten wat ze willen over jonge kijkers, maar ze zijn nog steeds lager dan de specials en lager dan de serie van Jodie [Whittaker]. Ik kan me voorstellen dat er serieuze gesprekken worden gevoerd. Disney zal resultaten willen zien."

Uiteraard heeft Disney+ geen kijkcijfers bekendgemaakt voor Doctor Who (2024) in de VS of internationaal. Kijkcijfers analist Parrot Analytics vertelde dat Doctor Who (2024) de meest gevraagde Britse serie was bij het Amerikaanse publiek tijdens de vroege release en een zevende plaats bereikte op Disney+'s lijst van meest gevraagde series, na The Simpsons en de Star Wars afsplitsingen.
Vorige aflevering
Empire of Death (2)
Empire of Death (2)
01x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_tweemaalh
29 jul 2024 11:06 -
Ik ben benieuwd. Het spionagethema combineren met aliens klinkt een beetje als Secret Invasion. Wel hoop ik dat dit wat beter gaat worden dan Secret Invasion, die viel een beetje tegen.

Russell Tovey speelde overigens ook in Doctor Who. Hij had in twee afleveringen in 2007 en 2010 een klein rolletje als stuurman van een ruimteschip.
Reageer
Doctor Who (2024)