Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Doctor Who - 2022 specials" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 4 november 2022.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Doctor Who - 2022 specials

In drie Doctor Who specials neemt hoofdrolspeler Jodie Whittaker op gepaste wijze afscheid van haar iconische rol als dertiende Doctor.

Vroeger zag je van veel series elk jaar wel weer een nieuw seizoen, maar tegenwoordig nemen de makers soms één of meerdere jaren rust. Dat wil niet zeggen dat de serie dan helemaal stilstaat. Ook Doctor Who is zo’n serie die vroeger elk jaar terugkeerde, maar nu af en toe een jaartje weg is. Ook in 2022 was er geen heel seizoen te zien. Wel kregen we drie speciale afleveringen waarin Jodie Whittaker (Broadchurch) afscheid neemt van haar rol als de Doctor.

De drie specials hebben als titels Eve of The Daleks, Legend of the Sea Devils en The Power of the Doctor en zijn respectievelijk op 1 januari, 17 april en 23 oktober uitgezonden. In Eve of the Daleks zitten de Doctor en haar reisgenoten Yasmin (Mandip Gill, Hollyoaks) en Dan (John Bishop, Fearless (2017)) vast in een tijdlus terwijl ze uit een pakhuis vol met Daleks proberen te ontsnappen. In Legend of the Sea Devils nemen ze het in het negentiende eeuwse China op tegen de reptielachtige Sea Devils terwijl hun pad kruist met dat van de piratenkoningin Madam Ching (Crystal Yu, Casualty). In The Power of the Doctor werken de Doctors grootste vijanden – de Daleks, de Cybermen en de Master (Sacha Dhawan, Iron Fist) – samen om haar voorgoed te vernietigen.

De eerste twee specials zijn leuk, maar niet heel bijzonder

De eerste twee specials zijn best leuk. Het zijn gewoon amusante verhalen die in elk seizoen van Doctor Who hadden kunnen passen. Eve of the Daleks lijkt op een dodelijke versie van Groundhog Day en gebruikt het gegeven van de tijdlus op een hele creatieve manier. Ook heeft deze aflevering een leuke gastrol van Aisling Bea (This Way Up). Legend of the Sea Devils is in mijn ogen wat zwakker. Het is een leuk avontuur, maar meer dan dat ook niet. In deze afleveringen wordt een bepaalde kant in de relatie tussen de Doctor en Yasmin op een nieuwe manier belicht. Dit is een interessante stap en past goed in het thema van vergankelijkheid en het naderende einde van de dertiende Doctor.

The Power of the Doctor is dan weer van een heel ander kaliber. De aflevering duurt bijna anderhalf uur en zit ontzettend vol. Niet alleen krijgt de Doctor te maken met drie van haar grootste vijanden, ook krijgt ze hulp van onder meer Tegan Jovanka (Janet Fielding, Murphy’s Mob) en Ace (Sophie Aldred, Tree Fu Tom), twee reisgenoten die in de jaren tachtig met de Doctor meereisden. Daarnaast heeft deze aflevering ontzettend veel verwijzingen naar vooral de klassieke serie en duiken er enorm veel onverwachte bekende gezichten op. Met recht kan dit een liefdesbrief en ode aan Doctor Who genoemd worden.

The Power of the Doctor biedt met flink wat nostalgie en een sterk verhaal een waardig afscheid voor de dertiende Doctor



Maar behalve een liefdesbrief is The Power of the Doctor ook gewoon een goed en spannend avontuur. Ondanks een lange speelduur voelt de aflevering nergens te lang of overvol aan. Deze incarnatie van de Master is oprecht griezelig en Dhawan speelt de rol met zichtbaar plezier. In het twaalfde seizoen had hij al een interessante link met de Cybermen en ook hier passen beide tegenstanders goed in het verhaal. De rol van de Daleks vond ik zelf een beetje overbodig en soms voelde het alsof het alsof ze er met de haren bijgesleept waren omdat het nou eenmaal zulke iconische monsters zijn. Ondanks dat beleeft de dertiende Doctor op een mooie en geloofwaardige manier een fantastisch en verrassend laatste avontuur. Zelfs in haar allerlaatste scène zit een verrassing die me heel erg nieuwsgierig maakt naar de avonturen van de veertiende Doctor.

In drie afleveringen weet schrijver en showrunner Chris Chibnall een waardig afscheid voor deze iconische dertiende Doctor neer te zetten. Ook volgend jaar zal er geen volledig seizoen te zien zijn. Wel krijgen we in november drie speciale afleveringen om het zestigjarige jubileum van Doctor Who te vieren en zal showrunner Russell T. Davies (die ook tussen 2005 en 2010 showrunner was) het stokje van Chibnall overnemen. We moeten nog even wachten, maar ik kijk ernaar uit!
Video on youtube
Volg Doctor Who
Vorige aflevering
The Vanquishers
The Vanquishers
13x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Doctor Who