Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Peter Rotthier geeft "Doodstil - Eerste aflevering" een 9.
Geschreven door Peter Rotthier op 31 december 2020.
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Doodstil - Eerste aflevering

Is er nog leven na Penoza, één van de beste Nederlandse series die we de voorbije jaren op ons scherm zagen verschijnen? Het antwoord is volmondig JA! Niet dat de familie van Walraven onder leiding van Carmen opnieuw ons scherm komt bevolken. De makers van Doodstil kozen ervoor om het leven van Luther (Raymond Thiry), de bewaker en in vele gevallen ook de killer van de organisatie rond Carmen, uit te spitten.

Maar is Luther nu een prequel of een sequel is de vraag die ik mij stel na het bekijken van de eerste aflevering. De aankondigende samenvatting in mijn telvesiegids spreekt duidelijk dat het verhaal zich afspeelt na het einde van Penoza, wanneer de dochter van zijn broer, Puk (Sallie Harmsen), hem verzoekt om de moordenaar van haar ouders om te leggen.

In wat volgt kruipen we in het verleden van Luther, die samen met zijn broer Andreas (Martijn Lakemeier) en diens vrouw Angela (Joy Verberk) een bar runt. Al vlug komen ze in de problemen met een misdaadorganisatie die geïnvesteerd heeft in de bar. Daarnaast heeft Luther ook nog een verhouding met zijn schoonzus, waarbij je je afvraagt of Puk nu zijn nichtje is of zijn dochter.

Hij blijft gewoon de coole Luther die we kennen van Penoza; altijd rustig en beheerst maar levensgevaarlijk voor wie hem of zijn dierbaren iets in de weg legt.

Het wordt ook al gauw duidelijk dat het echte verhaal zich afspeelt in het heden maar dat de vele flashbacks die in deze eerste aflevering het gros van de tijd innemen zeer belangrijk zijn om de levenswandel van Luther uit de doeken te doen.

De eerste beklijvende beelden van Doodstil spelen zich af op een kerkhof en maken al direct duidelijk dat we te maken hebben met een misdaadserie. Luther twijfelt aanvankelijk wanneer Puk hem benaderd, maar beseft al gauw dat hij het meisje niet alleen de misdaadwereld kan insturen, wat ook al vlug duidelijk wordt wanneer hij Puk uit de klauwen moet redden van een aantal heren die het niet zo goed met haar voor hebben.

Raymond Thiry weet vanaf het begin de kijker in te pakken en zijn rol als Luther op te nemen alsof hij nooit een andere rol gespeeld heeft. Hij blijft gewoon de coole Luther die we kennen van Penoza; altijd rustig en beheerst maar levensgevaarlijk voor wie hem of zijn dierbaren iets in de weg legt.

Doodstil mag dan nog wel op de valreep van 2020 op de buis zijn gekomen, in 2021 zou het wel eens hoge ogen gooien als we toe zijn aan de eindejaarlijstjes. Als de lijn van de eerste aflevering wordt doorgetrokken naar wat volgt, zullen heel wat Nederlandstalige series de komen maanden sterk uit de hoek moeten komen om Doodstil het vuur aan de schenen te leggen.
Video on youtube
Volg Doodstil
Vorige aflevering
Aflevering 4
Aflevering 4
01x04
Leuk?
2
1
Bekijk stemmen

Reacties (7)

avatar_E71
31 dec 2020 23:23 -
Blij dat jij er zo enthousiast over bent. Van mij krijgt het een 6.
Reageer
avatar_markzidane
04 jan 2021 00:03 - 22 sep 2021 04:50
Helemaal mee eens. Maar misschien ben ik ook wel zo enthousiast omdat Luther mijn favo personage in penoza was.

Andreas is overigens niet de broer van Luther. Andreas = Luther dus misschien dat u dat nog aan kan passen?
Reageer
avatar_ellocin
26 jan 2021 00:07 -
Wat een baggerserie, niet eens een 6! Heeft Peter deze serie uberhaupt wel gezien? Dat betwijfel ik Hans helemaal niet de Luther van later is maar Andreas!
Reageer
avatar_tweemaalh
26 jan 2021 00:43
Nou ja, dit gaat over de eerste aflevering. Het werd pas later in de serie duidelijk dat Luther vroeger Andreas. Zelf dacht na de eerste aflevering ook dat het Hans was.
Reageer
avatar_Mandy1966
26 jan 2021 10:42
Is niet helemaal waar, want Puk noemt hem in de eerste aflevering Andreas.
Reageer
avatar_tweemaalh
26 jan 2021 15:04
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:50
Die had ik even gemist. Laat maar weer zien dat het me niet heel erg kon boeien. Voor mij werd het pas later duidelijk.
Reageer
avatar_rotthierpeter
26 jan 2021 13:33 -
Er is een verschil tussen een eerste aflevering en een volledig seizoen. Door familiale omstandigheden heeft een collega de seizoensreview overgenomen en indien ik die zelf zou geschreven hebben zou Doodstil zelfs maar een zes gekregen hebben.
Reageer
Doodstil