Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Engrenages - Seizoen 1 - 4
8.5
Anonymous geeft Engrenages - Seizoen 1 - 4 een 8.5.

Engrenages - Seizoen 1 - 4

Bij toeval zag ik de naam ‘Engrenages’ eens voorbijkomen tijdens een zoektocht naar een nieuwe serie die het kijken waard zou kunnen zijn. Gezien het grote aanbod aan goede series duurde het echter een tijd voordat ik daadwerkelijk ben begonnen met kijken. Eenmaal begonnen was er echter geen houden meer aan en werd ik het verhaal ingezogen op een wijze die maar voor een paar andere series is weggelegd. Berthaud, Gilou, Fromentin, Juge Roban, Karlsson, Clément, allemaal personages uit de serie die u nu niets zeggen maar die u na het kijken van een paar seizoenen niet snel zult vergeten.

Als een goede wijn, moet je het grondverhaal en de personages wel even laten ‘rijpen’ en tot je laten komen. Het geheel wordt gebracht op een rustige en serieuze manier, die doorgaans wel toevertrouwd is aan de betere series van Europese makelij. De serie bevat echter ook gruwelijk-realistische politie scènes en is gewoon ‘rauw’ te noemen.

Als een goede wijn, moet je het grondverhaal en de personages wel even laten ‘rijpen’ en tot je laten komen.

Engrenages wordt in de Engelstalige landend vertaald als The Spiral. In het Nederlands komt het neer op iets als ‘het raderwerk’. De laatste benaming komt goed in de buurt van de kern van deze serie die handelt over de interactie tussen politie, justitie, de politiek en uiteraard de criminele medemens.

Laure Berthaud (Caroline Proust, Ca$h) leidt een politie eenheid, verbonden aan het Parijse parket. Haar vaste kompanen in de strijd tegen de criminaliteit zijn Gilou (Thierry Godard, Welcome) en Fromentin (Fred Bianconi, Trenhotel). De een zoekt regelmatig de grenzen van het betamelijke op en de ander is meer het rechtlijnige en betrouwbare type. Tijdens hun werkzaamheden hebben ze regelmatig te maken met rechter Roban (Phillipe Duclos, A self made hero) en uiteraard de respectievelijke chefs van het bureau.Daarnaast spelen ook de aanklager, Pierre Clément (Grégory Fitoussi, World War Z) en de overambitieuze advocate Joséphine Karlsson (Audrey Fleurot, The Intouchables) een hoofdrol.

Engrenages is zeker een aanrader en verdiend een groot publiek.

De levens van al deze mensen worden keer op keer met elkaar verweven, waarbij er vaak meerdere verhaallijnen zijn. Allen maken ze deel uit van een ‘raderwerk’ dat zo zijn eigen dynamiek heeft. Hierbij komen alle hoogten- en laagten qua menselijk gedrag aan de orde. De politieke machinaties, de onderlinge verhoudingen, de vaak keiharde manier van overleven als agent in actie, de meest uiteenlopende afwijkingen der menselijke natuur. Alles komt aan bod op een integere wijze die nooit vervelend of saai wordt. Cokehandel, vrouwenhandel, wapenhandel, terrorisme, politieke actiegroepen, seriemoorden, georganiseerde misdaad, geen enkel bekend politiethema wordt buiten schot gehouden. Het wordt echter gebracht op een wijze die je op het puntje van je stoel houdt en realistisch over blijft komen.

Gaandeweg en heel subtiel worden de individuele karakters van de hoofdpersonen uitgediept, waarbij je soms even moet slikken omdat je geraakt wordt.

Engrenages is zeker een aanrader en verdiend een groot publiek. Vergelijkingen met The Wire vind ik wat te ver gaan, maar de serie hoort zeker thuis in mijn persoonlijke top tien. Wellicht straks ook in die van u. Het zou mij in ieder geval niet verbazen.

Over de auter, Anonymous

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (10)

sooike
26 december 2015, 16:16
Ik kan het hier alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Er zijn weinig series die mij zo hebben geraakt als Engrenages. Mocht je een keer moe zijn van het stereotiepe Amerikaanse "good guy/bad guy" gebeuren, dan is Engrenages een absolute aanrader. Kijk alweer uit naar het volgende seizoen!
1
anonymous
28 december 2015, 09:42
Idem. Seizoen 5 inmiddels ook gezien. Een van de weinige series die met het seizoen beter worden. Overigens geldt hetzelfde voor het nog 'rauwere' Braquo. Ook een prima serie van Franse makelij.
0
Olga2000
28 december 2015, 15:50
Dat Braquo is nog ergens op legale wijze te bekijken?
0
anonymous
3 januari 2016, 12:25
Rtl crime wellicht. Heeft het wel uitgezonden in ieder geval. Heb de 3 seizoenen zelf gekocht. Echt een pracht van een serie.
0
Olga2000
26 december 2015, 20:13
Dank je voor je recensie. Bij Film1 is serie (alle 5 seizoenen) nog tot 29 april 2016 te zien. Serie trok mijn aandacht niet. Maar nu denk ik dat ik die toch even ga kijken.
0
anonymous
28 december 2015, 09:43
Ik denk dat je er geen spijt van zult krijgen. Veel plezier alvast !
0
Effo
27 december 2015, 12:14
TOP serie, eenmaal begonnen heb ik alle vijf seizoenen achter elkaar uit gekeken!
0
HansHamster77
3 januari 2016, 11:59
Bedankt voor de tip !! Maar waar kan ik de serie vanaf seizoen 1 met NL-ondertiteling kijken/krijgen !?
0
anonymous
3 januari 2016, 12:23
Heb zelf alle seizoenen geleend bij de bieb. Momenteel zijn ze te koop voor een tientje per seizoen bij de bolle. Film 1 zendt het ook uit.
0
anonymous
10 januari 2016, 18:23
Braquo en Engrenage zijn te zien op Prime van UPC/ZIGGO
0
Log in om een reactie achter te laten