Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Eric - Miniserie" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 24 juni 2024.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Eric - Miniserie

Wie is Eric?

Gezien zijn rol in Patrick Melrose is het duidelijk dat Benedict Cumberbatch uitstekend iemand kan spelen die zwaar onder invloed is. In Eric speelt hij als Vincent een arrogante kwal van een vader die er mede voor zorgt dat zijn zoon Edgar verdwijnt. In het dagelijkse leven is Vincent een poppenmaker en poppenspeler in een populaire kindershow. De populariteit is echter tanende en dat zorgt voor stress. De toch al egocentrische Vincent wordt er alleen maar venijniger van. Gevolg is dat hij het contact verliest met zijn familie, vrienden en collega's. Wanneer zijn zoon verdwijnt en de druk groter wordt grijpt Vincent nog meer naar drank en drugs.

Eric
© Netflix


Wat volgt is een surrealistisch duister sprookje die door de aanpak verschillende stijlen weet te combineren. Enerzijds is Eric een misdaadserie. De politie pakt de verdwijning van Edgar voortvarend aan. Daardoor komen verschillende zaken naar boven die eerder onder de oppervlakte bleven. Zo blijkt die aardige meneer toch niet zo aardig. Door het spoor van de politie te volgen wordt het ook langzaam duidelijk wat er met Edgar is gebeurd. Natuurlijk komen de verdachtmakingen op een gegeven moment heel dichtbij. Zeker als er gelogen is over waar men is en wat men weet.

Wat volgt is een surrealistisch duister sprookje

Verder is Eric ook een familiedrama. De onderlinge relatie tussen Vincent, Edgar en Cassie (een uitstekende rol van Gaby Hoffmann, Transparent) is complex. Wanneer Edgar verdwijnt kiest Vincent in eerste instantie voor een lethargische vlucht in verboden middelen. Cassie zet alles in het werk om aandacht te vragen voor haar zoon. Het zorgt dat beide steeds verder uit elkaar drijven. Wanneer blijkt dat Cassie een andere relatie heeft wordt de kloof onherstelbaar groot. Naarmate de serie vordert worden de motieven van beide steeds duidelijker.

Eric
© Netflix


Edgar staat eigenlijk centraler dan je zou verwachten. Zijn geesteskind wordt namelijk realiteit. Eric is een fictief blauw monster die Edgar bedacht heeft om de poppenshow van zijn vader populair te maken bij een oudere doelgroep. Vincent besteedt er eerst geen aandacht aan. Pas wanneer Edgar verdwijnt wordt zijn interesse gewekt. Het maken van Eric wordt dan een obsessie. Vincent is ervan overtuigd dat het creëren en laten zien van Eric zijn zoon terug zal brengen. Vincent gaat er zover in dat Eric ook op een geheel andere manier zijn compagnon wordt.

Eric is om meerdere redenen een interessante serie.

Eric is om meerdere redenen een interessante serie. Het is een mix van verschillende stijlen. Dat werkt prima. Bovendien is de stijl van filmen en de kleurstelling die gekozen is perfect. Het past mooi bij het surrealistische maar ook realistische verhaal. Toch is er ook een minpunt te noemen. Door Edgar te volgen wordt er een belangrijk stuk van de spanning weggenomen. Het geeft ruimte aan het thema dakloosheid maar het haalt één van de grote vragen van de serie weg. De vraag wat er gebeurd is met Edgar. Die spanning had iets extra's kunnen brengen. Neemt niet weg dat het verhaal en de uitwerking verder ingenieus genoeg is om een acht te verdienen.
Video on youtube
Volg Eric
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Eric