Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Bartwin v/d Pols geeft "Trapped - Seizoen 1 (DVD)" een 7.
Geschreven door Bartwin v/d Pols op 20 juni 2016.
Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Trapped - Seizoen 1 (DVD)

Trapped (Ófærð) is een thriller met alle kenmerken van een echte Scandinavische top serie: een prima cast gecombineerd met prachtige beelden van het ruwe landschap van IJsland en een verhaallijn vol intrigerende personages met verborgen geheimen. Tel daarbij het grootste budget ooit voor een IJslandse serie op en Trapped lijkt de nieuwste top serie uit Scandinavië te zijn. Maar is Trapped ook echt een top serie geworden?

Terwijl een volle veerboot het afgelegen havenstadje Seydisfjördur binnenvaart, wordt er tegelijkertijd een verminkt lichaam opgevist. Politiechef Andri Olafsson (Olafur Darri Olafsson, True Detective) moet met zijn kleine politieteam deze mysterieuze vondst onderzoeken en proberen om de waarheid te achterhalen. En dat blijkt nog behoorlijk lastig te zijn met de komst van de vele nieuwe toeristen die de veerboot niet af mogen en de naderende sneeuwstorm die verdere ondersteuning van buitenaf onmogelijk maakt. Bovendien blijken niet alle passagiers op de veerboot even zuiver op de graat te zijn, spelen er diverse drama’s uit het verleden mee en rommelt het ook op politiek gebied nadrukkelijk.
Daarbij mag naast de prima cast van acteurs ook een plekje worden ingeruimd voor de rol van de natuur in Trapped. Los van de prachtige beelden van het grimmige landschap van IJsland speelt de natuur ook een bepalende rol in de diverse verhaallijnen. Uiteraard speelt de sneeuwstorm een bepalende rol, het sluit immers het dorpje af van externe hulp, maar ook vuur speelt ook een belangrijke rol in het verhaal.

Het overlijden van de schoonzus van Andri Olafsson in een brand levert bijvoorbeeld de dreigende ondertoon voor de onderliggende persoonlijke verhoudingen in het dorp. Haar toenmalige vriendje, Hjötur Stefásson (Baltasar Breki Samper), is destijds aangewezen als schuldige en heeft zijn straf uitgezeten. Hij keert weer terug naar het dorp maar is hij eigenlijk wel schuldig aan de brand? En welke rol speelde de politiechef Hrafn Eysteinsson (Pálmi Gestsson, Albatross) in het onderzoek? Tot slot ziet Andri zich naast het lopende moordonderzoek ook geconfronteerd met de demonen uit het verleden als zijn eerdere fouten hem langzaam achterhalen.

Trapped duurt eigenlijk te lang om je aandacht vast te houden

Zoals het een goede Scandinavische serie betaamt, spelen er naast de hoofdlijn rondom het verminkte lichaam de nodige andere zaken. Trapped is daarbij bepaald geen uitzondering: onderwerpen als de Chinese overname-driften in IJsland, de onmenselijkheid van mensensmokkel en huiselijk geweld komen allemaal langs en geven de serie meer diepgang dan de gemiddelde thriller. Tegelijkertijd worden er zo veel punten aangehaald dat je als kijker, zeker in combinatie met de vaak moeilijk te volgen namen, geregeld goed moet opletten wie waar mee verbonden is. Dit gaat ten koste van de spanning en intrige rondom de vondst van het verminkte lichaam.

En dat terwijl de vondst van het verminkte lichaam wel de start is van het ontvlammen van het lont in de serie. Langzaam begint het vuur te smeulen en te vonken en werkt het zich naar een explosief einde toe. Op allerlei vlakken begint het te schuiven en te schuren totdat de situatie definitief onhoudbaar is. Tegelijkertijd had het lont wel een flink stuk korter gekund. Met tien afleveringen van elk een uur is de serie eigenlijk veel te lang om je als kijker voortdurend scherp te houden.

Trapped weet je aandacht wel vast te houden door aan het einde van elke aflevering keurig een cliffhanger te produceren maar mist tegelijk ook de focus om van de serie een top serie te maken. Dat maakt van Trapped een prima serie voor de liefhebber van Scandinavische series maar een te zware introductie voor de nieuwsgierige nieuwkomer.
Volg Ófærd
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
03x08
Leuk?
0
1
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Arjensky
20 jun 2016 09:57 -
Deze recensie staat nu gekoppeld aan een kinderspelprogramma; juiste koppeling moet zijn Trapped (2015). Denk ook aan de links in de recensie zelf.
Reageer
avatar_Lange
20 jun 2016 10:02
Dank je wel voor het doorgeven. Heb het aangepast :)
Reageer
Ófærd