Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Gavin & Stacey - Seizoen 1-3
7.5
Hessel Hoekstra geeft Gavin & Stacey - Seizoen 1-3 een 7.5.

Gavin & Stacey - Seizoen 1-3

Als je een lijstje zou maken met iconische Britse komedieseries, dan kom je al gauw bij Fawlty Towers, Are You Being Served of Mr. Bean terecht. Maar wat mij betreft mag er ook wel wat recenters in het lijstje komen. Denk hierbij aan Gavin & Stacey. Gavin & Stacey is bedacht en geschreven door Ruth Jones (Stella) en James Corden (The Wrong Mans), die eveneens meespeelden, en liep tussen 2007 en 2010. De drie seizoenen die gemaakt zijn, waren goed voor twintig afleveringen. Ook is er tussen seizoen twee en drie een kerstspecial uitgezonden. En omdat er komende kerst een nieuwe special verschijnt, leek het me leuk om terug te blikken op deze iconische serie.

Gavin (Mathew Horne, Agatha Raisin) woont in Essex, Stacey (Joanna Page, The Syndicate) woont in Wales. Ze zijn stapelverliefd op elkaar, maar de afstand zorgt voor problemen. Afstand is echter niet het enige probleem. Ondanks dat de Engelse cultuur en de Welshe cultuur op elkaar lijken, verschillen deze genoeg van elkaar om tot spanningen tussen de tortelduifjes te leiden. En dan hebben we het nog niet eens over de wederzijdse schoonfamilies gehad.

Gavin & Stacey
© BBC Two


De humor van Gavin & Stacey zit hem vooral in de onderlinge verschillen tussen Wales en Engeland en de wederzijdse misvattingen. Vooral in seizoenen twee en drie komt dit sterk naar voren. In het tweede seizoen verblijft Stacey in Essex en in seizoen drie verhuist Gavin tijdelijk naar Wales. De verschillen tussen de twee culturen komen ook in deze seizoenen het sterkste naar voren. Beide personages hebben in de seizoenen een soort vis-op-het-droge-ervaring en dit zorgt voor heerlijk ongemakkelijke situaties. Ook de interactie tussen de twee schoonfamilies en hun onderlinge gekibbel draagt hier goed aan bij.

Gavin en Stacey zijn leuk, maar hun beste vrienden Smithy en Nessa zijn nog leuker

Hoewel de relatie tussen Gavin en Stacey een rode raad vormt voor de serie, zijn de secundaire personages toch leuker dan Gavin en Stacey zelf. Ergens is dat wel jammer, maar het siert de serie ook wel. Vooral Stacey’s beste vriendin Nessa (Ruth Jones) en Gavins beste vriend Smithy (James Corden) zijn heerlijk. De twee kunnen elkaar niet uitstaan, maar toch is er een bepaalde aantrekkingskracht. Ook Staceys oom Bryn (Rob Brydon, Supernova) is erg grappig tijdens zijn wanhopige pogingen om indruk te maken op Gavins vrienden.

Wel heeft vooral seizoen één wat opstartproblemen. Het eerste seizoen neemt niet lekker de tijd om alles op te bouwen. Het seizoen is gehaast en gaat van de hak op te tak. Wel is het opzetten van deze relatie nodig om de daaropvolgende seizoenen leuk te maken. Normaal ben ik iemand die het motto ‘minder is meer’ aanhoudt. Ik hoef geen twintig afleveringen vol opvulling te zien als je het verhaal ook in zes afleveringen kan vertellen. Maar ik heb het gevoel dat de zes afleveringen van dit seizoen echt te weinig waren.

Gavin & Stacey bewijst dat je ook met heel weinig afleveringen een iconische status te bereiken

Net als Fawlty Towers bewijst Gavin & Stacey dat je helemaal niet zoveel afleveringen nodig hebt om een iconische status te bereiken. In 21 afleveringen weten de schrijvers en acteurs een heerlijke hartverwarmende serie vol ongemakkelijke situaties neer te zetten. Ik kijk ontzettend uit naar de nieuwe kerstspecial, waarin de dertigers inmiddels de veertig hebben aangetikt. En naar het voorbeeld van Cold Feet hoop ik ergens dat deze reünie betekent dat de serie een doorstart kan maken.
Video on youtube

Over de auter, Hessel Hoekstra

Hessel Hoekstra
Hessel is bioloog en kan vol passie vertellen over planten, dieren en alles wat leeft. Waar hij ook veel over kan vertellen zijn series. Als recensent voor MijnSerie kan hij zijn liefde voor series uitstekend combineren met zijn passie voor schrijven. Hij houdt van series van alle genres uit alle landen, maar heeft een zwak voor Britse series. Zijn favoriete series zijn Doctor Who, His Dark Materials en Line of Duty. Zijn favoriete boom is de zomereik.
Bekijk profiel van Hessel Hoekstra
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten