Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Ghosts (2019) - Seizoen 5
9
Hessel Hoekstra geeft Ghosts (2019) - Seizoen 5 een 9.

Ghosts (2019) - Seizoen 5

Het vijfde seizoen van Ghosts (2019) eindigt met een hoge noot. Toch laat men de deur wijd genoeg openstaan voor meer.
Voor een laatste keer mogen we Button House bezoeken, want na vijf seizoenen komt de comedyserie Ghosts (2019) tot een einde. Het idee van deze serie is na al die jaren nog steeds hetzelfde. Alison (Charlotte Ritchie, Fresh Meat) en Mike (Kiell Smith-Bynoe, Stath Lets Flats) wonen in een oud landhuis waar het wemelt van de geesten van mensen die in het huis overleden zijn. Terwijl het jonge stel geld probeert te verdienen door hun huis als verblijfsaccommodatie te verhuren, bemoeien de spoken zich met de zaken van de levenden.

Het idee is al vijf seizoenen lang hetzelfde, maar toch slagen de makers erin om elk seizoen een net iets andere invulling te geven. Dit seizoen lijken Alison en Mike definitief failliet te gaan na een brand, en proberen ze hun tuin te verkopen aan iemand die er een golfbaan van wil maken. En dat geld hebben ze hard nodig vanwege een onverwachte verandering in hun gezinssituatie. De spoken houden zich onder meer bezig met 1 aprilgrappen, linedance, televisiequizzen en nadenken over de dood.

Zelfs na vijf seizoenen is Ghosts (2019) nog steeds erg leuk en de acteurs en schrijvers weten hun personages en verhaallijnen op inventieve wijze te presenteren. In het verleden waren het vooral botsingen tussen bonte uiteenlopende karikaturen die de serie leuk maakten. Nog steeds is dit het geval, en de grappen die hieruit voortkomen zijn erg geslaagd. Zo krijgt de onthoofde edelman Humphrey (Laurence Rickard, Horrible Histories) dit seizoen een grotere rol. Zijn interacties met onder meer Alison, oermens Robin (ook gespeeld door Laurence Rickard) en edelvrouw Kitty (Lolly Adefope, Miracle Workers) zorgen voor grote hilariteit.

Ghosts gaat op een hartverwarmende manier in op gevoelige thema's

Maar in dit seizoen wordt er ook tijdens elke aflevering een centraal thema geïntroduceerd, en elk personage gaat hier op een eigen manier mee om. Dit is ook een heel goede manier om ieder personage in een spotlight te zetten. Sommige afleveringen zorgen dan voor pretentieloos vermaak, bijvoorbeeld als het over 1 aprilgrappen gaat. Maar in sommige afleveringen gaan ze net wat dieper als er abstractere en serieuzere zaken worden behandeld, zoals het gevoel van thuis, afscheid of sterfelijkheid.

Vorig seizoen werd al duidelijk dat ook het leven na de dood in deze serie niet voor eeuwig is, en hier borduren ze in dit seizoen nog eens op voort. Wederom zien we hoe de geesten nadenken over hun eigen sterfelijkheid terwijl ze terugkijken op hun eigen leven en dood. Dit is best een pittig thema, maar het wordt nooit echt te zwaar gemaakt. Gelukkig worden er toch toch nog de nodige grapjes doorheen gegooid en dit levert mooie en hartverwarmende televisie op.

Ondanks het einde blijft er ruimte voor meer Ghosts



Maar hoewel het leven na de dood soms wel eeuwen of duizenden jaren kan duren, hebben de makers er toch voor gekozen om de serie na vijf seizoenen vaarwel te zeggen. Hoewel het einde op een natuurlijk punt in de serie komt, voelt het niet helemaal als een definitief einde. Het voelt alsof er met gemak nog eens vijf seizoenen zouden kunnen volgen. Dat kan misschien een tikkeltje onbevredigend voelen, maar op deze manier laten ze de wel deur open voor een eventueel vervolg. De BBC heeft aangekondigd dat er nog een kerstspecial aan zit te komen, en laten we hopen dat Ghosts (2019) vaker terugkeert.
Video on youtube

Over de auter, Hessel Hoekstra

Hessel Hoekstra
Hessel is bioloog en kan vol passie vertellen over planten, dieren en alles wat leeft. Waar hij ook veel over kan vertellen zijn series. Als recensent voor MijnSerie kan hij zijn liefde voor series uitstekend combineren met zijn passie voor schrijven. Hij houdt van series van alle genres uit alle landen, maar heeft een zwak voor Britse series. Zijn favoriete series zijn Doctor Who, His Dark Materials en Line of Duty. Zijn favoriete boom is de zomereik.
Bekijk profiel van Hessel Hoekstra
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten