Tehran, de Israëlische spionagethriller die wereldwijd wordt uitgezonden op Apple TV+, is een van de meest spraakmakende televisieseries die een SAG-AFTRA interim-overeenkomst heeft gekregen.



De serie is toegevoegd aan de lijst met producties die een overeenkomst hebben gekregen van SAG-AFTRA, waardoor de productie door kan gaan met filmen, ondanks de staking van de acteurs.

Andere spraakmakende films zoals het door Dakton Fanning geproduceerde The Watchers en het door Sam Raimi-geproduceerde Don't Move hebben ook ontheffingen gekregen, net als de hitserie The Chosen.



Het is niet helemaal duidelijk hoe Tehran op deze lijst terecht is gekomen, aangezien AMPTP-lid Apple erbij betrokken is, maar we hebben gehoord dat het misschien iets te maken heeft met de oorsprong van de serie.

De serie is bedacht door Moshe Zonder, Dana Eden en Maor Kohn en wordt geproduceerd door Donna and Shula Productions, dat is opgericht door Eden en Shula Spiegel. De serie werd aanvankelijk uitgezonden op het Israëlische netwerk Kan 11. Cineflix verwierf vervolgens de wereldwijde distributierechten voor de serie en Apple TV+ kwam vervolgens aan boord om de serie wereldwijd uit te zenden.

In februari heeft Apple de serie vernieuwd met een derde seizoen en we hebben begrepen dat er nog ongeveer een week gefilmd moet worden. De serie wordt opgenomen in Athene, dat de plaats inneemt van Teheran, en vorige week werd gemeld dat het filmen was gestopt.

De betrokkenheid van Apple is weer een interessante wending in het initiatief van SAG-AFTRA om tussentijdse overeenkomsten te sluiten, bedoeld om indieproducties die zich houden aan de contractvoorwaarden van SAG-AFTRA door te laten gaan tijdens de staking.

Het komt nadat bekend werd dat The Watchers ook op de lijst stond, omdat het gekoppeld was aan Warner Bros. Discovery's New Line. New Line is aan boord om de film te distribueren, maar de film was een negatieve pick-up en wat de producenten hielp was het feit dat de distributiedeal nog niet was getekend, waardoor het een indie shoot werd met onafhankelijke financiering.

Tehran, dat de eerste Israëlische serie ooit werd die de prijs voor beste dramaserie won op de International Emmy's, heeft Niv Sultan in de hoofdrol als een hackeragent die onder een valse identiteit infiltreert in de Iraanse hoofdstad Teheran. In het tweede seizoen speelde Glenn Close (Damages) een hoofdrol en in het derde seizoen Hugh Laurie (House M.D.).

Uitvoerende producenten zijn Eden en Shula Spiegel voor Donna en Shula Productions, Alon Aranya voor Paper Plane Productions, Julien Leroux voor Paper Entertainment, Peter Emerson voor Cineflix Studios, Tony Saint, Syrkin, Zonder, Dari Shai Slutzky en Tal Fraifeld voor Kan.