Piper Laurie, wier indrukwekkende werk in de films Carrie en The Hustler haar tot een schermicoon maakte, is zaterdagochtend in Los Angeles overleden. Ze was 91 jaar en al enige tijd ziek. De vertegenwoordiger van Laurie bevestigde het overlijden.



Laurie werd negen keer genomineerd voor een Emmy en drie keer voor een Academy Award en brak uiteindelijk door in het live televisiedrama The Days of Wine and Roses.

De actrice was ook bekend om haar rol als Catherine Martell in het televisiedrama Twin Peaks. De actrice verdiende Emmy-nominaties in 1990 en 1991 voor haar werk in de serie. Laurie kreeg een Oscar voor haar rol als de gebroken liefdesinteresse van Paul Newman in Robert Rossen's The Hustler (1961).



Laurie (foto) wordt ook herinnerd voor haar angstaanjagende acteerprestaties als de ultra-religieuze moeder van Sissy Spacek in Brian De Palma's Carrie (1976) en de moeder van Marlee Matlin in Randa Haines' Children of a Lesser God (1986). Haar laatste filmrol had Laurie in de film White Boy Rick (2018), met Matthew McConaughey in de hoofdrol.

Ze werd geboren als Rosetta Jacobs op 22 januari 1932 en was de jongste van twee dochters. Toen ze zes jaar oud was, verhuisde het gezin naar Los Angeles en bracht ze drie jaar door in een kindertehuis buiten Los Angeles, waar ze haar zus begeleidde die daar om gezondheidsredenen verbleef.

Op negenjarige leeftijd won ze een talentenjacht en daarmee een screentest bij Warner Bros. Dat resulteerde niet in een baan, maar ze kreeg er nog een bij Universal Studios in 1949 en kreeg een contract terwijl ze nog een laatstejaars was op de Los Angeles High School.

Haar manager doopte haar om tot Piper Laurie en ze maakte haar filmdebuut in Louisa (1950), waarin ze de dochter van Ronald Reagan speelde.

Haar CV werd daarna uitgebreid met onder andere Francis Goes to the Races (1951), Has Anybody Seen My Gal (1952), No Room for the Groom (1952), The Mississippi Gambler (1953) en Ain't Misbehavin' (1955).

Daarna verhuisde Laurie naar New York en begon een lange periode bij de televisie. Ze speelde vijftien jaar lang geen film meer.

Onder haar vele televisierollen gedurende haar lange carrière zitten bekende titels als de medische dramaserie The Eleventh Hour uit de jaren zestig, de televisiefilm The Bunker (1981), waarin zij Magda Goebbels speelde en waarvoor zij genomineerd werd voor een Primetime Emmy Award, de miniserie The Thorn Birds, de jaren tachtig-series St. Elsewhere, Hotel, Murder, She Wrote, The Twilight Zone (1985) en Matlock.

Na haar rol in David Lynch' Twin Peaks, begin jaren negentig, gingen de voornamelijk gastrollen verder in series als ER, Diagnosis Murder, Frasier, Will & Grace, Law & Order: Special Victims Unit en MacGyver (2016). Dat was ook haar laatste televisierol, maar tussen 2022 en 2023 was Laurie nog wel te horen in Around the Sun, een scripted podcast-serie.