James Franco speelt een hoofdrol in een misdaaddrama uit het Midden-Oosten, geschreven door Shades of Blue-bedenker Adi Hasak.



Samen met een cast van acteurs uit de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) heeft de Oscar-genomineerde acteur, bekend van 127 Hours, onlangs Karantina afgerond, die deze week voor het eerst wordt gepresenteerd op Mipcom Cannes. Hasak vertelde Deadline dat hij hoopt dat het net zo'n 'gamechanger' zal zijn "voor MENA als wat Fauda deed voor Israël en Squid Game voor Korea".



Gebaseerd op de Duitse serie Tempel, speelt Franco (foto) een Amerikaan die ondergedoken zit voor de FBI in Beiroet en die een club heeft geopend genaamd de Miami Rainbow Club, een "voorproefje van Americana", volgens Hasak.

Hoewel hij de afgelopen jaren controversieel was, geeft Franco Karantina een dosis star power.

Hij was aanwezig tijdens meer dan de helft van de zestig dagen durende opnames en Hasak zei dat "iedereen zijn best deed" en hij noemde hem "een van de meest getalenteerde acteurs met wie ik ooit heb mogen werken".

"In het begin waren de andere acteurs geïntimideerd om met zo'n grote acteur te werken en ik zei gewoon tegen hen 'jullie zijn geweldig'," voegde From Paris with Love-scribent Hasak eraan toe. "James wilde spelen met zijn tekst en hij bracht zijn A-game. Het was geweldig om hem te zien werken met de MENA-acteurs. Hij kwam drie weken na het begin van de serie binnen en ze waren al aan het zeilen en hij deed gewoon mee met het feest."

Het nieuws komt omdat Franco nog maar net is teruggekeerd naar het acteren na een onderbreking van ongeveer vier jaar. Hij nam eind vorig decennium een pauze nadat vijf vrouwen - van wie vier leerlingen van een acteerschool die hij vroeger leidde - hem beschuldigden van seksueel uitbuitend gedrag. Franco heeft toegegeven dat hij met studenten naar bed is geweest, heeft zijn excuses aangeboden en heeft een groepsvordering geschikt. Hij speelt nu ook in onder andere in Alina of Cuba als Fidel Castro en de Franse actiethriller The Price of Money: A Largo Winch Adventure.



De belangrijkste hoofdrol wordt echter gespeeld door Yaqoub Al Farhan (foto) als Dahab, die is vrijgelaten uit de gevangenis en zijn verlamde vrouw en tienerdochter belooft dat hij nooit meer terug zal keren in de criminaliteit en in plaats daarvan een baan aanneemt als bejaardenverzorger. Maar wanneer de dure viool van zijn dochter wordt vernield door een bende die zijn familie uit hun huis wil zetten en hun buurt wil laten gentrificeren, raakt het leven van Dahab in een stroomversnelling terwijl hij probeert genoeg geld bij elkaar te krijgen om een nieuwe viool te kopen. Naast Al Farhan spelen Reham Alkassar, Yasmina El Abd, Cynthia Khalifeh, Nicolas Mouawad en Earl Cave rollen in de serie.

Hasak, die samenwerkt met Dynamic Television van Dan March, zei dat hij eerst had overwogen om de serie in Detroit te maken en het aan Amerikaanse kopers te laten zien voordat hij voor MENA koos. Asacha Media Group en MBC zijn ook betrokken.

"De thema's zijn zo universeel als je denkt aan gentrificatie en een vader die onderaan de sociale ladder leeft," voegde Hasak eraan toe. "Dus dit is een serie waarin de familie centraal staat, een misdaadserie."

Hasak zei dat hij geïnspireerd was door het werk van Capernaum-regisseur Nadine Labaki, de eerste vrouwelijke Arabische regisseur die genomineerd werd voor een Oscar, en had ontzag voor haar "Libanese films in de stijl van het Italiaanse neorealisme die niet neerbuigend zijn maar een realistisch, oprecht perspectief bieden van de werkende armen."

Hoewel sommige MENA-films wereldwijde erkenning hebben gekregen, heeft hij goede hoop dat Karantina een van de eerste televisieseries uit de regio wordt die een wereldwijde hit wordt. "Je hebt het nog nooit op televisie gezien en ik weet dat ze het kunnen," voegde hij eraan toe.

Hasak wilde Karantina graag in Beiroet opnemen en het filmen vond plaats in Athene met een tweede eenheid in Libanon.

Hij noemde Beiroet een "zeer vooruitstrevende" plaats vol Europese toeristen die de laatste tijd ten prooi is gevallen aan een tragedie na een havenexplosie waarbij meer dan 200 mensen om het leven kwamen.

"Beiroet was vroeger de Riviera van het Midden-Oosten, dus de tragedie van Beiroet was zeer complementair aan de tragedie die deze personages voelden," voegde hij eraan toe. "De stad wordt een personage."

Karantina's verkopers zullen beginnen met de introductie van de serie aan kopers op de Mipcom. De serie zal langzaam worden uitgerold en vervolgens in november worden vertoond op Content London en volgend jaar op de Berlinale.

Hasak schreef alle afleveringen en Christine Crokos en Claire Siobhan Byrne schreven mee. Uitvoerend producenten zijn Hasak, March, Crokos, Fredrik Ljungberg, Marc Antoine de Halluin, Arnaud Figaret en Michael Wenning. Producers zijn Fenia Cossovitsa en Elias Ledakis voor Blond en Joseph Saman en George Papantakos voor Tanweer.

Hieronder kun je een teaser bekijken voor Karantina.