Het leven en de misdaad zullen er heel anders uitzien op de afgelegen Shetlandeilanden.



Het succesvolle BBC One detectivedrama Shetland, gebaseerd op de bekroonde misdaadromans van auteur Ann Cleeves, keert binnenkort terug voor een achtste seizoen, maar één hoofdrolspeler zal in de actie ontbreken. Hoofdrolspeler Douglas Henshall, die DI Jimmy Perez speelde sinds de allereerste aflevering van de show, verliet officieel de serie na de finale van seizoen 7 van Shetland.

Nu Henshall vertrok en seizoen 8 van Shetland al was besteld, moest de serie een nieuwe hoofddetective vinden. Ashley Jensen (After Life), die DI Ruth Calder zal spelen zal de nieuwe hoofdrolspeler worden. Er is niet veel bekend over haar karakter, hoewel we wel weten dat ze een geboren Shetlander is en na twintig jaar bij de Londense Metropolitan Police naar huis terugkeert.

Ashley had het volgende te zeggen over haar nieuwe rol:

“Ik ben absoluut blij om bij Shetland te komen werken als DI Ruth Calder. Het is zo’n enorm succesvolle show en ik ben me ervan bewust dat ik hele grote laarzen moet vullen sinds het vertrek van DI Perez, die erg geliefd was bij fans van de show. Ze vervolgde: “Er zal een andere dynamiek zijn met Ruth tussen de reguliere personages en nog een paar nieuwe interessante personages om van te genieten. De integriteit van de show en de wereld die is gecreëerd, zal echter grotendeels op dezelfde toon blijven als de afgelopen zeven seizoenen.



De BBC heeft bevestigd dat seizoen 8 van Shetland op 1 november 2023 in première gaat op BBC One in het Verenigd Koninkrijk. Een releasedatum in de VS is momenteel onbekend. Hoewel de exacte plotdetails nauwgezet geheim worden gehouden, rapporteerde RadioTimes.com de volgende synopsis:

“Jensen zal worden vergezeld door het terugkerende personage Alison ‘Tosh’ McIntosh (Alison O’Donnell) die zal ingrijpen om Calder te helpen een kwetsbare getuige terug te halen in een moordonderzoek naar een bende. Maar het zal niet van een leien dakje gaan voor het paar, aangezien Calder steeds vijandiger wordt tegenover Shetland, dat uiteraard het adoptiehuis voor Tosh is.