CBS zal in een aflevering van het komende tweede seizoen van Fire Country een nieuw personage introduceren dat haar eigen serie zou kunnen krijgen.



De casting voor de rol, een vrouwelijke sheriff, is momenteel aan de gang. Bronnen waarschuwen dat de mogelijke spin-off geen formele backdoor pilot order is. CBS zou verschillende wegen kunnen bewandelen met het nieuwe personage als de aflevering goed wordt ontvangen, door het personage in haar eigen serie op te nemen of door de actrice toe te voegen aan de cast van de huidige Fire Country-serie.



De beslissing van CBS om een Fire Country spin-off te onderzoeken is niet verrassend, gezien het feit dat het door CBS Studios geproduceerde drama met Max Thieriot in de hoofdrol vorig seizoen de best bekeken nieuwe serie was, met gemiddeld 8 miljoen kijkers per aflevering, 10 miljoen in live+35 multiplatform kijkers.

"Het is opmerkelijk om te zien dat een nieuwe serie zo goed aanslaat bij zowel broadcast- als streamingpubliek", zei CBS Entertainment President Amy Reisenbach in januari vorig jaar bij de aankondiging van de vroegtijdige vernieuwing van seizoen twee van Fire Country.

CBS president en CEO George Cheeks zinspeelde op de mogelijkheid van een Fire Country spin-off tijdens een gesprek met Peter White van Deadline in juni op het Banff World Media Festival.

"We richten ons op franchises met een grote aantrekkingskracht," zei Cheeks. "De beste serie van dit seizoen was Fire Country, dat zich volledig leent om een heel nieuw universum op te bouwen... Het werd heel duidelijk dat de serie niet alleen speciaal was, maar dat het ook voelde alsof dit een geweldig voorbeeld zou kunnen zijn van hoe we een franchise vanaf nul zouden kunnen opbouwen. En dus had ik zoiets van, 'jongens, gefeliciteerd, ik sta achter jullie. Laten we nu beginnen te praten over ideeën voor nieuwe uitbreidingen. Ze hebben al een paar geweldige bedacht."

Hoewel veel spin-off pogingen later komen in een succesvolle serie, zoals NCIS, Law & Order, Grey's Anatomy, The Rookie en The Good Doctor, begon CSI: Crime Scene Investigation ook met een geplande aflevering tijdens het tweede seizoen, wat leidde tot spin-off CSI: Miami. Koning van de procedurele series Dick Wolf heeft het nog sneller gedaan met de One Chicago en FBI-franchises, door het proces te starten in het eerste seizoen van de moederserie.

Sommige franchises blijven binnen dezelfde arena, zoals NCIS, CSI: Crime Scene Investigation, FBI of Law & Order. Fire Country neemt de universumroute waarbij elke serie zich afspeelt in een andere tak van sport, zoals One Chicago, Grey's Anatomy/Station 19, The Rookie/TheRookie: Feds of het voorgestelde The Good Doctor/The Good Lawyer.

In Fire Country speelt Thieriot de rol van Bode Donovan, een jonge veroordeelde die op zoek is naar verlossing en een kortere gevangenisstraf door deel te nemen aan een brandweerprogramma in zijn landelijke woonplaats in Noord-Californië.

De serie, van Jerry Bruckheimer Television en CBS Studios, is geïnspireerd op Thieriot's ervaringen toen hij opgroeide in 'fire country' en komt voort uit een origineel idee van de acteur, die ook het verhaal voor de pilot schreef met de schrijvers Tony Phelan en Joan Rater. Alle drie zijn uitvoerend producent.

Het aankomende verkorte tweede seizoen van Fire Country, vertraagd door de WGA- en SAG-AFTRA-stakingen, gaat op vrijdag 16 februari van start.

Uitvoerend producent/showrunner Tia Napolitano onthulde wat we kunnen verwachten tijdens de eerste schrijversdag. "Eerlijk gezegd is seizoen twee geen voortzetting van seizoen één. Het is het volgende hoofdstuk," vertelde ze. "Mijn doel is om, de eerste keer dat we elk personage zien, het publiek te laten hijgen en geschokt te zijn, ieders verhaal zal heel verrassend zijn vanaf het moment dat je ze ziet."