Het is een geval van goed nieuws-slecht nieuws voor The Last of Us-fans die al meer dan een jaar geduldig wachten op nieuwe afleveringen.



Als seizoen twee van HBO's bekroonde dramaverfilming gebaseerd op de veelgeprezen videogame in 2025 eindelijk verschijnt, zal het korter zijn dan het eerste seizoen, namelijk zeven afleveringen.



Maar het goede nieuws is dat een mogelijk derde seizoen "aanzienlijk groter" zal zijn en mogelijk een grotere reikwijdte zal hebben, en er zou heel goed een vierde seizoen achteraan kunnen komen volgens de medescheppers, uitvoerend producenten, showrunners en regisseurs van de serie, Craig Mazin en Neil Druckmann. Bovendien zal één van de afleveringen van seizoen twee "behoorlijk groot" zijn.

De omvang van de bestelling voor seizoen twee werd in januari al bekendgemaakt toen de line-up van de zeven regisseurs van het seizoen werden onthuld, waaronder Mazin en Druckmann. Het duo kwam tot het aantal afleveringen na rijp beraad.

"Het verhaalmateriaal dat we uit deel II van de game hebben gehaald is veel meer dan het verhaalmateriaal uit de eerste game, dus een deel van wat we vanaf het begin moesten doen was uitzoeken hoe we dat verhaal over de seizoenen heen konden vertellen," zei Mazin. "Als je dat doet, zoek je naar natuurlijke breekpunten, en zoals we het hadden uitgestippeld, voelde het nationale breekpunt in dit seizoen alsof het na zeven afleveringen kwam."

Dat betekent dat Mazin en Druckmann voor ogen hebben dat de serie minstens drie seizoenen zal duren, en misschien wel vier. Tot nu toe is The Last of Us opgepikt voor seizoen twee door HBO, dus verdere seizoenen zullen afhangen van het kijkerspubliek, iets waar het duo zich bewust van is.

"We denken niet dat we het verhaal zelfs binnen twee seizoenen [twee en drie] kunnen vertellen, omdat we onze tijd nemen en interessante paden bewandelen, wat we in het eerste seizoen ook een beetje deden," zei Mazin. "We hebben het gevoel dat het bijna zeker zo zal zijn dat - zolang mensen blijven kijken en we meer televisie kunnen blijven maken - seizoen drie aanzienlijk groter zal zijn. En inderdaad, het verhaal kan een vierde seizoen nodig hebben."

Later in het interview klonk Mazin nog definitiever: "Eén ding is absoluut zeker, ik zie niet hoe we het verhaal dat overblijft na seizoen twee in nog één seizoen zouden kunnen vertellen," zei hij.

In het interview dat eerder dit jaar werd gehouden, probeerden Mazin en Druckmann de zorgen van fans weg te nemen dat ze van plan waren om het hele verhaal uit Deel II van de game te vertellen in de zeven afleveringen van seizoen twee.

"We willen de mensen geruststellen dat het idee dat het komende seizoen iets korter is dan het eerste niet is omdat we minder tijd nemen om de verhalen te vertellen, maar omdat we meer tijd willen nemen," zei Mazin. "Het verhaal dat we vertellen is veel groter dan het verhaal van het eerste seizoen, er gebeurt gewoon veel meer, het is veel moeilijker om te produceren, maar we willen dat elke aflevering aanvoelt als een eigen kaskraker om eerlijk te zijn."

Het eerste seizoen van het post-apocalyptische drama volgde Joel (Pedro Pascal) en tienermeisje Ellie (Bella Ramsey), die hij had ingehuurd om uit een quarantainezone te smokkelen. De twee beginnen aan een brute, hartverscheurende reis door de VS en zijn op elkaar aangewezen om te overleven.

Mazin en Druckmann houden vast aan de thema's van de twee bestaande delen van de PlayStation-game, die worden omschreven als onvoorwaardelijke liefde (deel I) en wraak (deel II).

"Meer specifiek is het een voortzetting van de liefde uit het eerste seizoen, en dit is gewoon de donkere kant van die medaille, het nastreven van gerechtigheid tegen elke prijs voor degenen van wie je houdt en de verkenning daarvan," zei Druckmann over seizoen twee.

Eén ding dat Mazin en Druckmann niet zullen doen is verder gaan dan het bestaande bronmateriaal, zoals collega HBO-genredrama Game of Thrones verder ging na het behandelen van de gepubliceerde vijf romans in de serie van George R.R. Martin; Martin moet de geplande zesde en zevende boeken nog afmaken.

Er werd al gespeculeerd over een derde The Last of Us-game, maar een nieuw deel is nog niet opgepakt of in ontwikkeling genomen.

"Als fan ben ik blij dat er misschien een derde Last of Us-game komt. Als medebedenker van deze televisieserie is er geen wereld waarin ik zou willen dat onze serie verder zou gaan dan het bronmateriaal dat mensen in de wereld hebben," zei Mazin. "Onze serie zoals mensen die op HBO kennen, gaat over het materiaal van de tweede game en dan nog wat materiaal dat relevant is voor dat verhaal, maar zoals ik al zei, dwaalt het af langs interessante nieuwe paden, ongeziene verhalen die werden verteld binnen de context van dat spelmateriaal."