Eén vaste acteur zal in ieder geval niet te zien zijn in het vijfde seizoen en de vraag is of er nog leven in de serie zit na seizoen vijf.



De productie van het twaalfdelige vijfde seizoen van 9-1-1: Lone Star is momenteel in volle gang. Er wordt druk gespeculeerd dat dit het laatste seizoen van de serie is en zonder één van de vaste castleden, Sierra McClain (foto onder), die stilletjes is vertrokken na een drama rond de heronderhandeling van de cast, zo hebben bronnen vernomen.



"Zo opgewonden om deel uit te maken van het laatste seizoen van @911lonestar!!! Wat een rit is het geweest!", schreef Robyn Lively, die een terugkerende rol had in de serie als Marlene Harrism, de moeder van Judd's (Jim Parrack) zoon, eerder deze week op sociale media voordat ze de post verwijderde.

Dat is een gevoel dat we ook hebben gehoord van andere castleden van 9-1-1: Lone Star, met een aantal vaste castleden die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Zoals Fox Entertainment CEO Rob Wade vorige maand in de media vertelde, hoopte het netwerk een beslissing te kunnen nemen over een vernieuwing nadat ze hadden gezien hoe seizoen vijf van 9-1-1: Lone Star het deze herfst zou doen. Dat zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

De cast heeft opties tot de productie van het nieuwe seizoen op 19 juli is afgerond, zeiden de bronnen. Van wat we hebben gehoord is het onwaarschijnlijk dat de opties worden verlengd, dus het lot van de serie zal waarschijnlijk eerder worden bepaald. Er is enige hoop bij het netwerk om een manier te vinden om 9-1-1: Lone Star voort te zetten, maar de meeste tekenen wijzen erop dat seizoen vijf het laatste hoofdstuk is. Vertegenwoordigers van Fox en 9-1-1: Lone Star producent 20th Television weigerden commentaar.

De meeste hoofdrolspelers van de serie waren in de veronderstelling dat het drama eind vorig jaar zou eindigen, na twee mislukte pogingen om opnieuw over het contract te onderhandelen.

Vertegenwoordigers van de acteurs benaderden 20th Television twee jaar geleden voor het eerst over het veiligstellen van verhogingen via heronderhandelingen voorafgaand aan seizoen vier. Vaste acteurs in een serie tekenen zesjarige contracten met ingebouwde marginale salarisverhogingen. Bij succesvolle series is het gebruikelijk dat er tijdens de looptijd van de contracten opnieuw onderhandeld wordt over substantiële verhogingen die meestal gepaard gaan met het toevoegen van een extra jaar aan de contracten.

De poging werd afgewezen en de studio schoof de heronderhandelingen door naar na seizoen vier. Maar toen de acteurs een jaar later probeerden om opnieuw te onderhandelen, wilde de studio dat niet doen, zeiden de bronnen. Na het einde van de stakingen, die alle gesprekken maandenlang in de ijskast hadden gezet, kregen vertegenwoordigers van de cast te horen dat er niet opnieuw onderhandeld zou worden, wat aangaf dat seizoen vijf het laatste van de serie zou zijn. De acteurs kregen wat extra compensatie aangeboden, aan bronnen beschreven als bonussen.

Die bronnen hoorden dat dit een "take it or leave it" situatie was, wat door andere bronnen werd betwist. Na wat heen en weer gepraat zijn de studio en het originele castlid McClain, die ook geld aangeboden kreeg, uit elkaar gegaan, aldus de bronnen. Vertegenwoordigers van McClain reageerden niet op een verzoek om commentaar.

9-1-1: Lone Star castleden hebben sinds eind vorig jaar privé gedeeld wat Lively deze week (kort) in het openbaar zei: dat hen was verteld dat Lone Star zou eindigen met seizoen vijf, en dat ten minste een aantal van hen ontmoetingen heeft gehad en auditie heeft gedaan voor andere projecten.

De cast is nog niet officieel vrijgegeven - zoals we al opmerkten, hun opties lopen pas af op 19 juli - dus als ze een nieuwe vaste rol in een serie boeken, moeten ze een vrijstelling van 9-1-1: Lone Star vragen om die te nemen.

9-1-1: Lone Star hoofdrolspeler Rob Lowe heeft een andere relatie met 20th Television en Fox. Hij is uitvoerend producent van de serie en heeft een first-look overeenkomst met het netwerk waar hij ook gastheer en uitvoerend producent is van spelshow The Floor. Bronnen melden dat als Fox probeert de serie terug te brengen nadat de opties van de cast zijn verlopen, hij bereid zou zijn om terug te keren.

Net als de relatie van 20th TV met de cast, is ook de relatie van de studio met Fox gecompliceerd. Na de Disney-Fox deal zijn de twee partijen niet langer aan elkaar gelieerd en is het moeilijker geweest om tot afspraken te komen over hun bestaande dramaseries, waaronder een dramatische vernieuwing op het laatste moment enkele minuten voor de Fox Upfront-presentatie van 2022.

Een jaar later verhuisde Fox's topserie, 9-1-1, naar 20th TV zusternetwerk ABC en werd The Resident gecanceld, waardoor 9-1-1: Lone Star overbleef als het enige overgebleven 20th TV-drama op Fox. Het netwerk blijft wel de geanimeerde series The Simpsons, Family Guy en Bob's Burgers van 20th TV uitzenden.

"De economie zou voor ons niet uitpakken voor deze serie," zei Wade over 9-1-1 toen de serie in mei 2023 naar ABC sprong. "Daar werd besloten dat het businessmodel niet goed voor ons was en dat 20th de serie terug zou nemen."

Hoewel niet zo duur als 9-1-1, heeft spin-off Lone Star, Fox's nieuwe vlaggenschip drama, soortgelijke economische aspecten, dus de toekomst op lange termijn bij het netwerk was twijfelachtig sinds het vertrek van 9-1-1. Dat werd nog erger nadat media in november onthulde dat 9-1-1: Lone Star geen nieuwe afleveringen meer zou uitzenden in het seizoen 2023-24.

Zoals toen werd bericht, had Fox gelobbyd voor een order van achttien afleveringen, zes afleveringen voor het tussenseizoen en twaalf voor de herfst, maar uiteindelijk werd genoegen genomen met twaalf afleveringen in de herfst van 2024, met stakingsgerelateerde productievertragingen als reden.

Net als de hoofdserie van 9-1-1 is Lone Star een groot drama met een groot budget, waarvoor uitgebreide pre- en postproductietijd nodig is, inclusief aanzienlijk VFX-werk. Toch was 9-1-1 in staat om dit seizoen tien afleveringen af te leveren voor ABC, inclusief een ramp op een cruiseschip, dus het stakingsargument gaat niet echt op (hoewel zo'n snelle turnaround voor twee drama's van dit kaliber belastend zou zijn geweest voor het 9-1-1 franchiseteam).

Bovendien zijn de economische aspecten van Lone Star niet geweldig voor 20th Television. Als uitzendserie in seizoen vijf wordt 9-1-1: Lone Star deficitair gefinancierd door de studio, waarbij Fox, dat geen eigenaar is, een licentievergoeding betaalt, iets wat het netwerk bereid is geweest te blijven doen. Dat betekent dat 20th TV, dat eigendom is van Disney, "tekorten" dekt bij het maken van de serie, die waarschijnlijk in de zeven cijfers per aflevering lopen gezien de omvang van 9-1-1: Lone Star.

Het zakelijke kader wordt beter als een serie afkomstig is van een verticaal geïntegreerde studio, maar in het geval van 9-1-1: Lone Star horen we dat als de serie niet doorgaat op Fox, het waarschijnlijk het einde van de weg zal zijn, zonder dat er sprake is van een verhuizing naar ABC om zich bij het moederschip 9-1-1 te voegen.

Tijdens Fox's Upfront-presentatie vorige maand werd Wade gevraagd naar de toekomst van 9-1-1: Lone Star op het netwerk en of het komende vijfde seizoen van twaalf afleveringen het laatste zou kunnen zijn.

"9-1-1: Lone Star stond dit jaar niet op het programma vanwege de staking en we kijken er echt naar uit om het in de herfst weer op het schema te krijgen", zei Wade. "We zijn enthousiast over het nieuwe seizoen. We gaan zoals altijd kijken hoe dat gaat en dan beslissingen nemen over de toekomst van die franchise."

Die beslissing - wanneer die er ook komt - zal samen met 20th Television genomen moeten worden.

9-1-1: Lone Star, geproduceerd door 20th Television in samenwerking met Ryan Murphy Television en Brad Falchuk Teley-Vision, geeft een kijkje in het leven van de politie-, brandweer- en ambulancediensten van bedrijf 126 in Austin.

In de serie spelen Lowe, Gina Torres, Ronen Rubinstein, Jim Parrack, Natacha Karam, Brian Michael Smith, Rafael Silva, Julian Works, Brianna Baker en Kelsey en Skyler Yates de hoofdrollen.