MGM+ heeft een serieorder gegeven aan The Institute, een thriller gebaseerd op de roman van Stephen King uit 2019.



Ben Barnes en Mary-Louise Parker spelen de hoofdrollen in het drama van regisseur/uitvoerend producent Jack Bender, schrijver/uitvoerend producent Benjamin Cavell en MGM+ Studios. De productie begint later dit jaar in Nova Scotia.



In de acht afleveringen van The Institute wordt het twaalfjarige genie Luke Ellis ontvoerd. Hij ontwaakt in een faciliteit vol kinderen die daar allemaal op dezelfde manier terecht zijn gekomen als hij en die allemaal ongewone gaven bezitten. In een nabijgelegen stad is de geplaagde voormalige politieagent Tim Jamieson (Barnes, foto links) gekomen om een nieuw leven te beginnen, maar de rust zal niet lang duren, want zijn verhaal en dat van Luke zijn voorbestemd om te botsen.

Parker (foto rechts), van wie bronnen melden dat ze een jaarcontract heeft, zal mevrouw Sigsby spelen, de charmante maar eigenzinnige directeur van het instituut en een ware gelover in haar afschuwelijke missie. Ze is er zeker van dat de geschiedenis haar als een held zal zien.

Tim Jamieson (Barnes) is een gedesillusioneerde ex-politieagent die een baan aanneemt als nachtwaker in een klein stadje en zich terugtrekt uit de wereld totdat Luke's benarde situatie hem nieuw leven inblaast en hem iets geeft om in te geloven.

"Ik ben verheugd en enthousiast over het vooruitzicht dat The Institute, met zijn intense spanning, als serie wordt verfilmd," zei King. "De combinatie van Jack Bender en Ben Cavell garandeert dat de resultaten geweldig zullen zijn."

The Institute volgt op een andere serie van MGM+ gebaseerd op King's literaire werk, Chapelwaite.

"We zijn erg blij dat we de kans krijgen om opnieuw met Stephen King te werken. En The Institute, gebaseerd op zijn veelgeprezen roman, is een opwindende toevoeging aan de lijst Originals van MGM+," zegt Michael Wright, hoofd van MGM+. "Er is geen creatief team dat ik meer zou vertrouwen om het boek tot leven te brengen dan Jack en Ben, wiens creatieve visie en liefde voor de stem van Mr. King dit tot nadenken stemmende en hartverscheurende verhaal tot leven zal brengen, in de meeslepende, filmische en spannende stijl die MGM+ kijkers verwachten."

Bender heeft uitgebreide ervaring met serie-adaptaties van King's werk en heeft de productie op zich genomen van Under the Dome van CBS, Mr. Mercedes van Audience Network, waarvan Parker deel uitmaakte van de cast voor het eerste seizoen en The Outsider (2020) van HBO. Bij MGM+ is hij ook regisseur/uitvoerend producent van de hitserie From, die King tot een van zijn fans rekent.

Toen The Institute in 2019 verscheen, werd het oorspronkelijk aangekocht door Spyglass voor het Mr. Mercedes-team van schrijver/uitvoerend producent David E. Kelley en uitvoerend producent Bender. Dit is een nieuwe incarnatie van het project met een nieuwe schrijver en studio.

"Ik ben erg blij dat Stephen King me weer een van zijn briljante romans heeft toevertrouwd en dat ik de buitengewone creatieve relatie met Michael Wright en MGM+ kan voortzetten", aldus Bender. "Samenwerken met Ben Cavell en een team van uitzonderlijke schrijvers, om het verhaal van deze uniek begaafde kinderen te vertellen, zal zorgen voor een spannende en boeiende serie."

Cavell heeft ook King's roman The Stand bewerkt tot de gelijknamige miniserie van Paramount+ in 2020.

"Het is voor mij een grote eer om nog een kans te krijgen om Stephen King te bewerken, die genereus is geweest en meer heeft meegewerkt dan ik me had kunnen voorstellen," zei hij. "De kans om samen te werken met Jack Bender, die enkele van mijn favoriete televisieseries aller tijden heeft geregisseerd, is echt een droom die uitkomt. Ik kan Michael Wright en MGM niet dankbaarder zijn voor het samenstellen van dit team."

Barnes speelde de hoofdrol van General Kirigan in Shadow and Bone van Netflix. Hij speelde ook een gastrol in twee Netflix anthologieseries, Black Mirror en Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities. Andere rollen zijn in Marvel's The Punisher en HBO's Westworld.

Parker speelt in Paramount Global's aankomende serie The Gray House. Ze werd bij het grote televisiepubliek bekend door haar rol als Nancy Botwin in het donkere comedy-drama Weeds van Showtime. Andere rollen zijn in Mr. Mercedes van Audience Network, Billions van Showtime en The Blacklist van NBC.