De mysteries van Inspecteur Lynley van Elizabeth George krijgen een nieuw leven.



Meer dan vijftien jaar na het eindigen van de BBC-serie The Inspector Lynley Mysteries, ontwikkelen BritBox International, Wolf Hall-producent Playground en Salt Films Lynley, een nieuwe versie, geschreven door Sherlock-schrijver Steve Thompson en geregisseerd door Ed Bazalgette.



Leo Suter (foto, links) en Sofia Barclay (foto, rechts) leiden de adaptatie en spelen DI Thomas Lynley en DS Barbara Havers, een aristocratische politierechercheur en excentrieke sergeant uit de arbeidersklasse. Samen wordt het onaangepaste duo een formidabel team, verbonden door hun verlangen om gerechtigheid te laten geschieden, terwijl de serie kwesties rond persoonlijkheid, geslacht en klasse aanpakt.

BBC Studios heeft een tekort aan financiering en verkoop en bronnen hebben vernomen dat de dealvoorwaarden met BritBox nog worden uitgewerkt. De camera's zullen over een paar weken gaan draaien in Ierland voor vier afleveringen van 90 minuten, met de hoop op een uitzenddatum medio 2025.

De Amerikaanse schrijfster George, die uitvoerend producent is voor de nieuwe versie, heeft een groot aantal romans geschreven, waarvan de meeste met Lynley en Havers en die zich afspelen in het Verenigd Koninkrijk. Haar meest recente, Something to Hide, werd twee jaar geleden gepubliceerd.

Bronnen hebben vernomen dat de nieuwe verfilming anders is dan de vorige BBC-serie, met Nathaniel Parker en Sharon Small, die zes seizoenen lang werd uitgezonden van 2002 tot 2007. De serie werd goed beoordeeld en er werd een petitie gestart om de serie te redden toen deze werd stopgezet. De serie is momenteel beschikbaar op BritBox in de VS en andere markten.

BritBox, de streamer voor het beste van Britse bodem, is de laatste tijd steeds meer in de opdrachtgevende en mede-opdrachtgevende ruimte gedrongen, door samen te werken met Britse netwerken aan programma's als Murder Is Easy, Towards Zero en Passenger. De nieuwe directeur Robert Schildhouse zei onlangs dat de streamer 'autonoom' opereert en vrij is van 'creatieve druk' van de BBC sinds het eerder dit jaar volledig werd overgenomen door BBC Studios.

Colin Callender's Playground is ondertussen bezig met Wolf Hall: The Mirror And The Light van Masterpiece en de BBC, het langverwachte vervolg van Hilary Mantel met Mark Rylance, Damian Lewis en Jonathan Pryce in de hoofdrollen, waarin de laatste jaren van het leven van Thomas Cromwell worden verteld. Het in New York en Londen gevestigde bedrijf maakt ook series als All Creatures Great and Small (2020) van Channel 5, Small Town, Big Story van Sky en The Missing van de BBC.

Callender en Playground's David Stern produceren Lynley samen met Thompson, George en Suzanne McAuley, die ook optreedt als serieproducent via haar in Ierland gevestigde Salt Films.