Dit is een schok - Kurt Sutter is uit de Netflix-serie The Abandons gestapt.



Het vertrek van Sutter is slechts drie weken voordat de uitgebreide western met Lena Headey en Gillian Anderson in de hoofdrollen in Calgary in productie gaat. Sutter (foto) was de uitvoerend producent/showrunner van de serie, die hij ook creëerde.



Uitvoerend producent/regisseur Otto Bathurst en co-uitvoerend producent Rob Askins van The Abandons zullen toezicht houden op de rest van de opnames - inclusief heropnames, die doorgaan zoals gepland zonder dat er een nieuwe showrunner is benoemd.

The Abandons is ongeveer zes afleveringen bezig met de opnames van zeven afleveringen, melden bronnen. Vertegenwoordigers van Netflix en Sutter weigeren commentaar.

Er wordt aangenomen dat het vertrek het gevolg is van creatieve meningsverschillen over de richting van de grootschalige productie nu de opnames zijn afgerond en de productie wordt afgemaakt. Bronnen vertellen dat er alarmbellen afgingen bij Netflix toen de eerste cut van de afgeronde eerste aflevering, die het verhaal uiteenzet en de grote groep hoofdpersonages introduceert, 1 uur en 40 minuten duurde. Dat terugbrengen tot een uur bleek onmogelijk, dus werd besloten om de aflevering, geschreven door Sutter en geregisseerd door Bathurst, in tweeën te splitsen. Dat vereiste het creëren van een cliffhanger in het midden van de aflevering met extra scènes aan beide uiteinden om de première af te ronden en aflevering twee te starten.

Volgens bronnen zijn die extra scènes wel geschreven maar nog niet opgenomen, dus de beslissing van Netflix om het roer van The Abandons om te gooien komt nadat ze de onvoltooide, pas gesplitste eerste twee afleveringen en een deel van aflevering drie hebben gezien. Bronnen fluisteren ook dat leidinggevenden van Netflix vonden dat de afleveringen er een beetje onsamenhangend en niet stuwend genoeg uitzagen, maar er was geen vergadering tussen de top van de zender en Sutter om de zorgen weg te nemen.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat Sutter het niet eens is met de leidinggevenden over creativiteit. En het is ook niet de eerste keer dat hij tijdens de productie een serie verlaat.

In 2019 werd Sutter ontslagen bij zijn vorige serie, Mayans MC (2018) van FX, na een onderzoek naar klachten van schrijvers, producenten, cast en crew over een vijandige werkomgeving bij de serie. Sutter betwistte destijds de aantijgingen - hij heeft nadien zijn gedrag in het verleden toegegeven - en zette in plaats daarvan de schijnwerper op de "creatieve controle van Disney," waarvan hij beweerde dat die een conflict had gecreëerd toen hij "terugdrong. Hard."

Er zijn geen berichten over grote onenigheid op de set, hoewel er wel gezegd wordt dat er wrijving is geweest tussen Sutter en het toptalent van The Abandons. Bronnen melden dat de grootschalige productie over het budget is gegaan en dat er plannen zijn om dat te beperken door een dag te schrappen voor de finale, waarvan het script, geschreven door Sutter, vijf weken geleden door Netflix is goedgekeurd.

Vanwege bezuinigingen over de hele linie bij Netflix (en andere netwerken en streamers), werd de bestelling van The Abandons, oorspronkelijk aangekondigd als tien afleveringen, ingekort tot acht en vervolgens zeven afleveringen. Met de splitsing van de eerste aflevering gaat het nu weer terug naar acht afleveringen.

The Abandons volgt een groep verschillende, afwijkende families die hun Manifest Destiny nastreven in het Oregon van 1850, terwijl een corrupte macht en rijkdom, die hun land begeren, hen proberen te verdrijven. Deze in de steek gelaten zielen, het soort verloren zielen dat aan de rand van de samenleving leeft, verenigen hun stammen om een familie te vormen en terug te vechten.

In dit bloedige proces wordt 'gerechtigheid' opgerekt tot over de grenzen van de wet. The Abandons verkent de dunne lijn tussen overleven en de wet, de gevolgen van geweld en de bijtende kracht van geheimen, terwijl deze familie vecht om hun land te behouden.

Sutter, die vertelde dat hij altijd al een western had willen maken, werd geïnspireerd om The Abandons te maken nadat hij tijdens de pandemie naar herhalingen van Bonanza had gekeken. Hij zette het project bij Netflix - dat al langer op zoek was naar een westernserie - in 2021.

Naast Headey en Anderson bestaat de ensemblecast uit Nick Robinson, Diana Silvers, Lamar Johnson, Natalia del Riego, Lucas Till, Aisling Franciosi, Toby Hemingway, Michael Greyeyes, Ryan Hurst, Katelyn Wells, Clayton Cardenas, Elle-Maija Tailfeathers, Brían F. O'Byrne, Marc Menchaca, Patton Oswalt, Michael Ornstein, Jonathan Koensgen, Jack Doolan, Michiel Huisman, Haig Sutherland en Sarah White.