Je kunt er niet omheen; de televisie puilt uit met superhelden. Arrow, The Flash, Constantine, iZombie en Gotham zijn series van DC Comics. Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter zijn dan weer van Marvel. En wij zijn nog niet klaar. CBS heeft de serie Supergirl besteld, The CW een spinoff van Arrow/The Flash, genaamd Legends of Tomorrow en ook de zender TNT waagt zich aan de superhelden. Het is duidelijk: de zenders, producenten en studios zijn verliefd op het genre.

Het is opmerkelijk dat vele uitvoerders bij de grote Amerikaanse zenders zo verliefd zijn op superhelden. De kijkcijfers van deze series zijn namelijk alles behalve spectaculair. Als je kijkt naar hoe de huidige comicseries presteren, dan zie je dat deze series niet het meest loyale publiek hebben. De series blijken niet aan te slaan bij een groot publiek. Is het dan verstandig om meer van dit soort series te bestellen? De televisiewereld is echter een wereld van kopiƫren en recyclen. Wat een hit is op de ene zender, wordt het volgende pilotseizoen gekopiƫerd door de andere zenders. Originaliteit is ver te zoeken.

Agent Carter en Agents of S.H.I.E.L.D. zijn vernieuwd door ABC, maar je kunt niet anders dan jezelf afvragen of deze series ook vernieuwd zouden worden als Marvel geen zusterorganisatie van ABC was. Wel heeft de zender besloten om niet door te gaan met de spinoff van Agents of S.H.I.E.L.D. Zij moeten zich vast afgevraagd hebben of het niet een beetje teveel van het goede werd. Agents of S.H.I.E.L.D. zou volgens de verwachting een megasucces worden voor ABC. Het succes van de Marvel films heeft zich echter nooit vertaald naar het kleine scherm. Dat kun je wijten aan het televisiebudget, de beschikbare acteurs en zeker aan de grote superhelden (en namen) die nu eenmaal te groot voor televisie zijn. Agents of S.H.I.E.L.D. heeft zodoende de verwachtingen nooit waar kunnen maken.

DC doet het dan weer beter dan Marvel. The Flash en Arrow zijn een succes, maar ook daar kun je kanttekeningen bij plaatsen. Een succes op The CW is namelijk niet hetzelfde als een succes op de grotere broadcastzenders. De kijkcijfers die behaald worden door The CW zouden op de vier andere broadcastzenders cancellering betekenen. The Flash, het grootste succes van The CW, scoort bijvoorbeeld dezelfde demografiecijfers als Red Band Society, een serie van Fox. En... die serie is gecanceld.

Daarnaast behalen een groot aantal minder dure series dan de comicseries veel betere cijfers. Het is dus echt een raadsel waarom de televisiebonzen nu zo verslingerd zijn aan het genre.

Wat vind jij; zien wij nu een overdaad aan comicseries of mogen er volgens jou nog meer op het scherm verschijnen?