Het was om eerlijk te zijn een kwestie van tijd. NBC heeft Hannibal na drie seizoenen gecanceld. De zender besloot geen vierde seizoen van de serie te bestellen. Hannibal heeft al jaren een toegewijde fanbase en krijgt sterke kritieken, maar dat heeft zich nooit kunnen vertalen naar de kijkcijfers. NBC deed Hannibal ook geen plezier door de serie in de zomer te programmeren. De kijkcijfers zijn nu namelijk nog pijnlijker. Zij rechtvaardigen in ieder geval niet waarom NBC de serie zou moeten behouden, ondanks dat het de enige kritisch geliefde serie is van de zender. Hannibal is nooit een serie geweest voor een netwerkzender. Het is het type serie dat te donker is voor een massapubliek. Het is dus al bewonderenswaardig dat de serie het drie seizoenen heeft volgehouden op een van de grote netwerkzenders in Amerika. Fans kunnen dus absoluut niet woedend zijn op NBC. NBC zal wel het huidige seizoen blijven uitzenden.

Bryan Fuller, de man achter Hannibal, had het volgende te zeggen: "NBC heeft ons de mogelijkheid gegeven om een televisieserie te maken die geen andere netwerkzender had durven maken en heeft ons vervolgens drie seizoenen op de buis gehouden. Ondanks kijkcijfers en beelden die door menigeen veroordeeld zou worden op een netwerkzender. Jen Salke, van NBC, en haar team zijn fantastische partners geweest en zij steunden onze creatieve visie. Hannibal maakt zich op voor zijn laatste gang aan de tafel van NBC, maar een hongerige kannibaal kan altijd weer dineren. Ik kijk uit naar mijn volgende maaltijd met NBC."

Hannibal, gebaseerd op personages van Thomas Harris, heeft hoofdrolspelers in Hugh Dancy (Will Graham) en Mads Mikkelsen (Dr. Hannibal Lecter). De serie wordt geproduceerd door Gaumont International Television.

"Wij zijn ongelooflijk trots op Hannibal. Bryan en zijn schrijvers en producenten, en onze ongelofelijke acteurs, hebben visuele verhalen verteld die niet onderdoen voor al het andere op televisie of dat nu op een netwerk of kabel is. Wij bedanken Gaumont en iedereen die betrokken is bij deze serie voor hun tomeloze inzet. Dat heeft ervoor gezorgd dat Hannibal een bijzondere ervaring werd voor een globaal publiek."

Maar niet getreurd, althans nu nog even, want er duiken al geruchten op dat Hannibal weleens elders onderdak zou kunnen vinden. Amazon heeft nu de streamingsrechten voor Hannibal en de streamingdienst lijkt een serieuze gegadigde. Bryan Fuller heeft fans al opgeroepen om de resterende afleveringen te kijken en er is al een #SaveHannibal hashtag op Twitter. Uitvoerend producent Martha De Laurentis bevestigde dat "er opties besproken worden met potentiële partners" en zij nodigde kijkers uit om "een boodschap te sturen naar andere potentiële partners".

Vroeger was een cancellering een definitieve gang naar het televisiekerkhof, maar in het huidige klimaat kan een serie 'gewoon' weer uit de dood opstaan. Vooral geliefde series met een loyale fanbase als Hannibal. Ik zelf verwacht dan ook dat Hannibal ergens anders opduikt. Het is prestigetelevisie en genoeg kabelzenders, of streamingdiensten, kunnen dit soort series gebruiken.

Hoe kijken jullie aan tegen dit nieuws? Zien jullie de serie elders onderdak vinden?