Vorige week berichtte MijnSerie al dat kabeltelevisie steeds minder populair werd, maar ook ‘gewoon’ televisie kijken wordt steeds minder populair. En daarmee bedoelen we op de bank ploffen en kijken naar de programma’s die op dat moment worden uitgezonden. Het terugkijken op een ander moment of kijken via internet is populairder aan het worden dan direct televisiekijken.

Telecompaper, marktonderzoeker, heeft aan plusminus 6600 kijkers gevraagd hoe hun kijkgedrag tegenwoordig is. De ondervraagde gaven aan dat ze ongeveer twee uur per dag voor de televisie zitten, dat wordt lineair kijken genoemd. Maar dat gedrag verschuift, want 61 procent van hun dagelijkse kijktijd besteden ze inmiddels aan een andere manier van kijken. Bij een vorige peilingen, zes maanden geleden, was dat nog 53 procent.

Er zijn grote verschillen te zien tussen leeftijdsgroepen. Nederlanders boven de 50 kijken gemiddeld 140 minuten op de traditionele manier naar de televisie, terwijl dit bij tieners slechts 68 minuten is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van de huishoudens in Nederland geabonneerd is op een pluspakket, dus met extra zenders, boven op het basispakket. Dat zijn 1,87 miljoen huishoudens die de steeds populairder wordende pluspakket in huis hebben. Acht procent van de huishoudens hebben ook een abonnement op het betaalde sportkanaal FOX Sports.

Kijk jij nog ‘gewoon’ naar de televisie?