Deze column dient ter ondersteuning van de verkiezing van de beste animatieserie van 2015. Van maandag 11 januari tot en met 31 januari kun je stemmen op jouw favoriet, maar laten we alvast een kijkje nemen naar de kanshebbers.

Met alle pratende honden en paarden en de disfunctionele gezinnen, zou je animatieseries voor volwassenen af kunnen doen als luchtig vermaak. Maar daar doe je het genre echt te kort mee. Satire is een kunst op zich, waar heel wat spitvondigheid bij komt kijken. Laat het maar aan animatieseries over om, met een flinke bak grove humor, de meest uiteenlopende maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen.

Het fijne aan animatieseries is dat je best wat afleveringen kan missen, en het verhaal toch nog te volgen is. Net als in veel sitcoms zit er vaak wel een rode draad in het verhaal, maar zijn de afleveringen op zichzelf staande verhalen. En alles kan in animatieseries. Ze hebben geen last van houterig acterende kindsterretjes die binnen no time veel te oud zijn geworden voor hun rol. Een aflevering in verre oorden of zelfs in de ruimte? Geen probleem. Je hele huis kort en klein slaan en dat alles er gewoon weer staat na vijf minuten? Natuurlijk kan dat.

The Simpsons, maar ook South Park en Family Guy zijn niet meer van ons beeldscherm weg te denken. En ook Archer en Bob’s Burgers hebben hun plekje veroverd. Afgelopen jaar vond BoJack Horseman ook zijn draai in het tweede seizoen van de animatieserie. En we maakten kennis met twee nieuwe animatieseries; Moonbeam City en F is for Family. Aan jullie nu de keus welke van deze animatieseries de beste van 2015 was. Van 11 januari tot en met 31 januari kun je stemmen, welke serie heb jij gekozen, en waarom?