De commotie was groot woensdagmiddag 28 september toen op allerlei media bekend werd gemaakt dat HBO Nederland er mee gaat stoppen. Per 1 januari 2017 zullen HBO geabonneerden het moeten doen zonder de streamingdienst van onder ander Game of Thrones, Girls, Sr. Avila, True Detective, The Leftovers, Silicon Valley, Ballers, Veep en The Night Of. Ziggo, die het nieuws heeft bevestigd, was door moederbedrijf Liberty Global mede-eigenaar van HBO Nederland en vertelde dat het een zakelijke beslissing was.

Onmiddellijk begon de geruchtenstroom op gang te komen en werd er zelf beweerd dat Netflix HBO voor bij was gestreefd en ze niet langer de concurrentie aankonden met de andere streamingdienst. Netflix kost tien euro, ter wijl HBO vijftien euro per maand kost. Op dit moment heeft HBO nog drie betaalzenders, een on demand kanaal en een eigen internetdienst in Nederland, maar die zullen allemaal verdwijnen.

Een woordvoerster van HBO wilde het volgende kwijt: “Na zorgvuldig afwegen, besloten de Joint Ventures-partners dat dit zakelijk gezien de beste beslissing is. Wij geloven dat de Nederlandse klant beter kan worden bediend met een alternatieve manier om alle titels van HBO te kunnen aanbieden. HBO en Ziggo zullen later dit jaar dit alternatief voor de Nederlandse markt bekend maken.''

Ziggo heeft wel een deal gemaakt met HBO, waardoor concurrent KPN de rechten kwijtraakt van de HBO series, maar daardoor krijgt Ziggo wel een licentie om de series van HBO op de één of andere manier te blijven uitzenden. Hoe ze dat precies gaan doen is nog niet bekend gemaakt maar woordvoerder Erik van Doeselaar van Ziggo zei: “Onze klanten kunnen vanaf 1 januari 2017 bij ons Game of Thrones blijven kijken.” Het zal niet gaan om een nieuwe dienst, maar hoe het er wel uitkomt te zien wilde Van Doeselaar niet zeggen. Voor de hand ligt dat het misschien via My Prime zal gaan, een streamingdienst die Ziggo al een tijd aanbiedt.

Heb jij HBO? Hoop je dat Ziggo zijn woord houdt en op een andere manier HBO series gaat uitzenden?