Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij het liefst naar kijkt en waarom. De 37ste Onbekende Seriekijker is Peter Rotthier (53).

Peter Rotthier

Aantal serie-uren per week: Hangt voor een groot deel van mijn dienstrooster af. Als trambestuurder werk ik op diverse uren van de dag, zowel heel vroeg als heel laat en ook in het weekend. Toch denk ik dat ik zonder probleem zo’n dertig uur per week haal.
Allereerste serie ooit gezien: Opgegroeid eind jaren zestig, begin jaren zeventig betekende dat je als kleuter op woensdagmiddag voor de televisie werd geplaatst voor Tante Terry en later Nonkel Bob. Die zorgden voor vermaak voor de jonge televisiekijker. Sinds het midden van de jaren zestig zorgde de toenmalige BRT voor een jaarlijkse jeugdserie zoals Johan en de Alverman, Kapitein Zeppos, Axel Nort, De Kat, Het Zwaard van Ardoewaan, Magister Magius, Keromar en Fabian Van Fallada. Vooral die laatste twee hebben veel indruk gemaakt op deze jonge seriekijker. Die jeugdreeksen waren zowat de enige reden om BRT te kijken want meestal stond het televisietoestel ingesteld op de Nederlandse zenders waar je dan kon genieten van Swiebertje, Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? en Floris.
Beste serie ooit: Eentje noemen is hier zowat onmogelijk want in de voorbije vijftig jaar heb ik heel wat reeksen gezien die op het moment dat ze uitgezonden werden gewoon top waren, zowel qua inhoud als de manier waarop ze gebracht werden. Hierbij denk ik aan Keromar, The Thorn Birds (De Doornvogels), James Clavell's Shogun of North & South die er in hun tijd toch wel uitsprongen. De laatste jaren worden we echter overspoeld met series en heel wat van die reeksen halen amper niveau maar hebben toch succes, terwijl reeksen die wel niveau halen de weg naar de kijker soms moeilijk vinden. De voorbije jaren maakten vooral Utopia, Peaky Blinders, The Leftovers en The Night Of heel veel indruk op mij omdat ze kwalitatief top zijn. Ondertussen heb ik een paar afleveringen van The Young Pope gezien en dat is ook een reeks die kwalitatief hoge toppen scheert. Maar als ik toch één serie moet kiezen kom ik uit bij Carnivàle.
Beste serie op dit moment: Ongetwijfeld The Young Pope. Ben nu {dit was eind december 2016, red} drie afleveringen ver en de manier waarop de makers deze paus neerzetten is gewoon subliem. Voor een paus met zulke ideeën zou ik misschien ook nog kunnen vallen hoewel ik vermoed dat ik aan het eind van de rit het toch niet helemaal eens zal zijn met zijn ideeën.
Serie die op de planning staat: The Man in the High Castle: gewoon het gegeven, wat als de Nazi’s de oorlog hadden gewonnen is gewoon genoeg om mij nieuwsgierig te maken. Ook Marco Polo staat op mijn lijstje. Daar dat laatste een Netflix-reeks is zal het via een video moeten zijn, maar voor beide reeksen heb ik al besloten dat ik ze pas aankoop als de volledige reeks afgewerkt is alvorens ik dvd-materiaal aanschaf.



Peter Rotthier zijn gebruikersnaam is rotthierpeter, hij is 6 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ik ben Peter Rotthier, geboren in 1963 en kijk al sinds mijn kindertijd naar series. Begin 2015 kwam ik voor het eerst terecht op MijnSerie maar het heeft nog even geduurd voor ik mij op de site aangemeld heb onder mijn eigen naam. Sinds de zomer schrijf ik ook geregeld recensies voor MijnSerie en tracht ik de Vlaamse bezoekers up-to-date te houden van wat ze allemaal op de zenders hier in Vlaanderen kunnen bekijken.”



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: “Van alle reeksen die in het antwoord op de vorige vraag aan bod komen staat er geen enkele in mijn top 5, omdat ik hier puur kies voor de reeksen waar gewoon de insteek en persoonlijke interesse de voorkeur krijgen en niet of de betreffende reeks al dan niet goed gespeeld wordt enzovoort. De onbetwiste nummer één is ongetwijfeld Game of Thrones. Ik kende de wereld van Game of Thrones al jaren voor de reeks startte. De boeken van George R.R. Martin hebben allen een vooraanstaand plaatsje in mijn boekenkast en de makers zijn er in geslaagd om de zelfde sfeer als in de boeken te creëren waardoor de serie een echte topper is geworden. Op twee kies ik voor Centennial, een reeks uit 1978 handelend over een fictief stadje in Colorado. De twaalfdelige reeks was een bewerking van een boek van James A. Michener die middels dit gegeven een deel van de geschiedenis van Amerika reconstrueerde. Op drie zet ik Deadwood. Het wordt de lezer dan al duidelijk dat geschiedkundige reeksen mijn interesse hebben want ook met nummer vier duik ik in het verleden. Secret Army, de reeks over enkele verzetsmensen die gestrande piloten vanuit België terug richting Engeland loodsten. Op vijf zet ik The 4400. Geen geschiedenis deze keer maar science-fiction met een gegeven van teruggekeerden, iets wat de laatste jaren weer in is bij de televisiemakers.”



Je hebt goede series maar ook hele slechte. Wat is de slechtste serie die je ooit hebt gezien en waarom?: “Is een makkelijke. Legend of the Seeker. Ik ben een grote fan van de boeken van de Wetten van de Magie waarop deze reeks is gebaseerd. Toen ik kennismaakte met de personages in de reeks was het al gauw duidelijk dat de makers zich toespitsten op een jong publiek en dat ze er niet in slaagden om de kracht van de boeken om te zetten in een sterke reeks. Misschien moet ik als fan heel blij zijn dat ze hier na twee seizoenen de stekker hebben uit getrokken, want de teneur in de romans kan vergeleken worden met Game of Thrones maar in de serie is daar helemaal niets van te merken.” Goede of slechte series, wat betekenen al die series voor je? Is het een soort van ontspanning of iets anders?: “Series zijn vooral ontspanning. Wanneer een reeks niet meer ontspannend werkt, is het tijd om vaarwel tegen de serie te zeggen.”



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe kwam dat en hoe ging je daar mee om?: “Meer dan eens. De eerder genoemde Vlaamse jeugdreeksen waren de eerste waarvan je geen seconde wilde missen. Later volgden The A-Team, Baywatch, Beverly Hills, 90210, Melrose Place en enkele aanverwanten. Ondertussen verscheen ook de videorecorder en later de dvd-recorder waardoor je niet echt thuis hoefde te zijn als de reeks geprogrammeerd was, waardoor het verslavende aspect nooit echt dwangmatig werd. Misschien dan ook dat ik Familie, de Vlaamse oersoap, die vandaag (we schrijven 30 december 2016) zijn zilveren jubileum viert. Denk dat ik in al die jaren nog geen tien afleveringen gemist heb en ja, dan is het even vloeken.” Verslaafd of niet, welke serie volg je op dit moment?:The Young Pope, The Missing (S2), Once Upon a Time (S6), Vikings(S4), Z Nation (S3), The Walking Dead (S7), Moordvrouw (S3), Crossing Lines (S3) en Person of Interest (S5). Verder heb ik nog een aantal series klaar staan op mijn Telenetbox waar ik binnenkort wel eens aan zal beginnen.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door geschiedenis dus alle reeksen die iets met geschiedenis te maken hebben, komen in mijn verlanglijstje te staan.” Heb je ook een voorkeur voor het land waar de serie uit vandaan moet komen?: “Uit welk land een serie komt maakt mij niet echt iets uit. Persoonlijk vind ik heel wat van het materiaal uit Scandinavië tot het beste van de laatste jaren horen maar ook in Nederland en Vlaanderen mochten we de voorbije jaren heel wat moois verwelkomen. Zelfs Amerika zorgt met de regelmaat van een klok voor topreeksen, al worden die bijna allemaal gemaakt door independents. Voor vele niet Amerikaanse reeksen is het summum opgepikt te worden door een grote zender over de grote plas voor een remake maar die halen dan meestal niet het niveau van het origineel. Sommigen zijn zelfs ronduit slecht.” Heb je een favoriete acteur en/of actrice?: “Niet echt. Mij maakt het niet uit of de acteur/actrice wereldberoemd is of totaal onbekend. Als ze er in slagen om hun personage goed neer te zetten is dat meer dan voldoende.“



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “De meeste series bekijk ik samen met mijn vrouw. Afhankelijk van de reeks zit ik ofwel gewoon in de zetel wanneer ik de serie van a tot z geconcentreerd wil zien. Bij reeksen die ik gewoon wil volgen, vooral actiereeksen waarvan vrouwlief enorme fan van is, zit ik meestal aan mijn pc, waar ik tussendoor een spelletje speel of een artikel intik zoals nu.” Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Vlaamse televisie of stream je? Of beide? “Heb in mijn leven nog maar één aflevering gestreamd. Door een foutje in de programmering was ik een aflevering van Carnivàle kwijt en heb ik een uur op de pc aan het zoeken geweest om die aflevering online te bekijken zodat ik een week later weer kon volgen. Voor de rest bekijk ik alles gewoon als het op mijn televisiescherm verschijnt.” Heb je een account op Netflix of een ander betaalzender of streamingdienst?: “De enige aansluiting die ik buiten de basis heb, is een Play More abonnement waarin ook de Primezenders verwerkt zijn. Aanvankelijk gekocht om vooral films te zien maar doordat, zeker in de beginjaren, Prime heel wat kwaliteitsreeksen bracht die nergens anders te zien waren werd het Prime abonnement meer en meer gebruikt om reeksen te zien. Met het huidige aanbod is een Netflix-abonnement niet aan de orde. Het aanbod van de zenders aan series is zo groot dat je nu al steeds keuzes moet maken welke reeksen je wil gaan bekijken en geregeld verdwijnen reeksen terug in de vuilnisbak wegens plaatsgebrek en is het wachten op een volgende herhaling.”



We zijn alweer bij de laatste vraag aanbeland. Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Doe maar 8,5. MijnSerie past daar in als leidraad voor nieuwe reeksen maar ook om mijn idee over bepaalde series neer te pennen.”

Peter Rotthier (rotthierpeter) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 6 februari komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Peter Rotthier, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

,5