Een oude bekende van de Star Trek-franchise komt een aflevering regisseren. Meer details over de serie zijn bekendgemaakt en een oude regel wordt verbroken.

William T. Riker speelde Jonathan Frakes in Star Trek: The Next Generation. Nu zal hij in de nieuwe Star Trek-franchise een aflevering gaan regisseren. Het zal niet de eerste keer zijn dat Frakes gaat regisseren. Sinds Star Trek Next Generation heeft Frakes afleveringen geregisseerd van onder andere Castle en Angie Tribeca.

Eindelijk worden er meer details bekendgemaakt over de nieuwste Star trek telg, Star Trek: Discovery. Er komen geen zogeheten standalone-afleveringen. Het eerste seizoen zal één langgerekt verhaal worden, we zien dus niet elke week een nieuwe wereld of nieuwe beschaving. Showrunners Aaron Harberst en Gretchen J. Berg onthulden hoe de serie rond Michael Burnham (Sonegua Martin-Green) van start zal gaan.

Harberts: “Burnham heeft veel tijd doorgebracht op Vulcan, maar ze is mens. Sarek, de vader van Spock (James Frain), speelt een grote rol in haar leven, dat compleet gepland is tot het moment dat ze een erg moeilijke keuze maakt en haar leven een heel andere richting op gaat. Als we haar ontmoeten is ze First Officer op het Starship Shenzhou, met Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) als kapitein. En Burnhams keuze waar we naar refereren, is de moeilijkste die je maar kan maken. Het heeft gevolgen voor haar, voor Starfleet, voor de Federation en voor het hele universum. Die keuze brengt haar naar een ander schip, de Discovery, met kapitein Lorca (Jason Isaacs) aan het roer, en dan beginnen we met wat Gretchen en ik onze ‘tweede pilot’ noemen.”

Berg ging verder: “Het plezier zit in de reis. Het voordeel van dat zij niet de leiding over de brug heeft, is dat we verhalen vanuit een heel ander perspectief kunnen vertellen. Het voelt fris, omdat we niet constant op de brug zijn. We hebben toegang tot meer delen van het schip.” Ook vertelde de twee showrunners dat de Klingons een gigantische vijandige rol gaan spelen in Star Trek: Discovery.

Maar het duo vertelde meer. Er is al meer dan vijftig jaar een regel bij de Star Trek-franchise. En die regel, dat de personages nooit ruzie mochten maken, daar zal nu mee worden gebroken in de nieuwe aankomende serie Star Trek: Discovery. Bedenker Gene Roddenberry wilde niet hebben dat personages ruzie maakten. Hij wilde een mooi toekomstbeeld schetsen waarin mensen hun eigen fouten konden overstijgen en dus geen ruzies maakten. Harberst en Berg leggen uit: “We proberen gecompliceerde verhalen te vertellen, met personages met een sterke mening en passie. Mensen moeten fouten maken - die worden in de toekomst nog altijd gemaakt. We maken nog altijd ruzie in de toekomst. De regels van Starfleet blijven hetzelfde. Maar ondanks dat we mens of buitenaards zijn op meerdere manieren, is geen van ons perfect.”

Op 24 september aanstaande zullen we gaan zien bij CBS hoe ze de nieuwe Star Trek hebben vormgegeven en maken we kennis met de nieuwe bemanningsleden van de Discovery. Op 25 september zal de serie wereldwijd bij Netflix worden uitgezonden.

Heb jij 24/25 september al dik gedrukt in je agenda staan?


Gretchen J. Berg (l) en Aaron Harberst (r)