Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 51ste Onbekende Seriekijker is Alex Mazereeuw (22).

Alex Mazereeuw

Aantal serie-uren per week: Dat hangt er meestal een beetje vanaf hoe druk ik het heb met werkzaamheden voor school. In een normale week haal ik denk ik tussen de twaalf en vijftien uur. Als ik echt verslaafd ben aan een serie loopt dit al snel op en ga ik met gemak richting de twintig uur per week.
Allereerste serie ooit gezien: Ik keek als kind dus al naar series als Baantjer, en daarnaast naar Nederlandse komedies als Kees & Co en Het zonnetje in huis, maar de allereerste echte serie die ik keek kan ik mij niet meer herinneren. Ik denk dat mijn liefde voor series echt begonnen is bij Breaking Bad.
Beste serie ooit: Dat is toch nog steeds Breaking Bad. Breaking Bad was eigenlijk een van de eerste Amerikaanse kwaliteitsseries die ik begon te kijken, daarvoor pikte ik wel eens een aflevering van simpele series als NCIS of CSI: Crime Scene Investigation mee, maar daar bleef het dan ook bij. Breaking Bad was voor mij echt een eye-opener dat er hele goede series gemaakt werden. Ik heb de serie inmiddels meerdere keren in zijn geheel gezien en het verveelt nooit. Qua verhaal, personages, acteerprestaties, cameravoering en … heb ik nog nooit iets gezien dat zo compleet voelde als Breaking Bad. Hoewel er de laatste jaren de nodige concurrentie is gekomen, staat Breaking Bad nog altijd met stip op één.
Beste serie op dit moment: Pfoe, dat is een lastige. Ik heb net de derde seizoenen van Fargo en Better Call Saul afgerond, met afstand twee van de beste series die momenteel worden uitgezonden. Toch is het meest geweldige, opwindende en bizarre wat ik de laatste tijd zag de nieuwe reeks van Twin Peaks. De serie is nu bijna halverwege, en zeker na de zeer briljante, ongeëvenaarde achtste aflevering wist ik zeker dat dit met afstand het origineelste en misschien wel beste is wat ik in tijden heb gezien.
Serie die op de planning staat: Oh ja, zoveel! Er wordt momenteel zoveel goeds gemaakt, dat het onmogelijk is om alles bij te houden. Gelukkig breekt nu de zomervakantie bijna aan {vragenlijst ingevuld op 6 juli}, waardoor ik hopelijk weer wat tijd heb om wat pareltjes van het afgelopen jaar in te halen. Voor de zomer heb ik sowieso American Gods, The Night Of en The Leftovers nog op het lijstje staan, maar er zijn nog zoveel meer series die ik echt moet kijken dat ik eigenlijk gewoon een jaar vrijaf zou moeten nemen, haha.



Alex Mazereeuw, zijn gebruikersnaam is alexmazereeuw, is 2 jaar en 10 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Alex Mazereeuw, 22 jaren oud alweer. Ik ben al fan van series en alles daaromheen zolang als ik mij kan herinneren. Als kind al keek ik veel liever naar langlopende series van Bassie & Adriaan of keek ik stiekem Baantjer mee met mijn ouders, dan dat ik bijvoorbeeld Disney-films wilde kijken. Ik bezoek MijnSerie nu zo’n kleine vier jaar, denk ik. Eind 2014 heb ik mij ook aangemeld om recensies te gaan schrijven, om mijn passie voor schrijven en het kijken van series te combineren. Mijn naam op MijnSerie.nl is (niet heel spannend) alexmazereeuw. Mijn belangrijkste hobby is natuurlijk het kijken van series (en films). Daarnaast lees ik veel en schrijf ik zelf. Dat loopt uiteen van recensies tot scenario’s en van korte verhalen tot columns. Op het moment dat ik mijn huidige studie Politicologie heb afgerond, hoop ik hier meer mee te gaan doen.



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: “Ook een lastige! Maar ik denk dat ik er wel uit ga komen. Op 1 staat zoals gezegd dus Breaking Bad. Op nummer 2 staat onbetwist The Sopranos. Het duurde even voor ik het gevoel van de serie te pakken had, maar toen ik eenmaal mee ging leven met de personages, heb ik de serie binnen twee weken uitgekeken. Op 3 zet ik Twin Peaks (zowel het origineel als de revival). Hoewel de serie in het tweede seizoen wat minder werd, heb ik nooit een serie gezien die zoveel genres zo goed wist te combineren door op het ene moment hilarisch knullig te zijn, en het andere moment om te slaan in pure horror. Twin Peaks is een serie die mij altijd blijft boeien, mede omdat regisseur David Lynch (een van mijn absolute helden) veel mysterie oproept en nooit kiest voor conventionele verhaallijnen. Op 4 zet ik The Wire. Deze kan trouwens met gemak ook op plek 1 tot en met 3 komen, maar ik moet natuurlijk kiezen. The Wire is zo beklemmend goed en realistisch gemaakt dat het ook een serie is die ik kan blijven kijken. Ik sluit mijn top 5 af met Fargo en Better Call Saul. Fargo is een geniale serie met briljante acteurs en een geweldige zwart-komische sfeer, terwijl Better Call Saul waarschijnlijk een van de beste prequels van een serie (Breaking Bad in dit geval) ooit is. De serie wordt door sommige mensen als traag ervaren, maar ik vind dit juist een pluspunt aan de serie. Met geweldige acteerprestaties en briljante dialogen mocht Better Call Saul dan ook niet ontbreken in mijn top 5-6.”



Met zo’n top 5 heb je ook vast een slechtste serie ooit. Welke is dat en waarom?: “Dat vind ik ook wel een lastige. Als ik aan recente series denk, schiet mij onmiddellijk de Nederlandse La Famiglia te binnen. Ik heb destijds een recensie geschreven over de eerste aflevering, en toen volgens mij mijn eerste onvoldoende uitgedeeld. Ondanks het feit dat de schrijfster van de serie Maria Goos erg goed is, viel deze serie ontzettend tegen en heb ik de eerste aflevering met moeite uitgekeken. Ik hou mezelf meestal goed op de hoogte van series en weet het vaak dus ook wel wanneer een serie heel goed of heel slecht wordt ontvangen. Als een serie bijvoorbeeld na een seizoen al wordt stopgezet, weet ik al dat het eigenlijk niet de moeite is om ernaar te gaan kijken.”



Wat is in de wereld van al die series je favoriete genre en land waaruit zo’n serie dan moet komen?: “Kijkend naar mijn top 5, neig ik dan al snel naar series die misdaad en zwarte humor combineren. Ik houd er niet van als een verhaal te zwaar of te luchtig is, en series als Fargo, Breaking Bad en The Sopranos zijn bij uitstek series die een mooie balans vinden tussen misdaad en zwarte humor. Een favoriet land? Niet echt, ik denk dat ik het meest kijk naar Amerikaanse series, maar ik heb geen moeite om soms bijvoorbeeld een Deense of Nederlandse serie te kijken. Ik weet dat veel mensen problemen hebben met Nederlandse series, maar ik heb hier nooit zoveel last van. Hoewel er inderdaad hele slechte dingen worden gemaakt, wordt er in Nederland ook gewoon heel veel goeds gemaakt, denk aan A'DAM - E.V.A., Penoza en Overspel. Maar omdat in Amerika verreweg de meeste series worden gemaakt, is het logisch dat ik deze series over het algemeen het meest volg.”



Kyle MacLachlan uit Twin Peaks
We hebben genres en landen gehad, maar al die series hebben ook een heel team aan acteurs, producenten, regisseurs enzovoort. Wie is jouw favoriete acteur m/v?: “Oh, dat is ook weer erg lastig. Ik vond Bryan Cranston werkelijk formidabel in Breaking Bad. De manier waarop hij de transformatie van sukkelige leraar naar meedogenloze crimineel in beeld bracht, vond ik briljant. Daarnaast vind ik Giancarlo Esposito als Gustavo Fring in Breaking Bad en Better Call Saul een van de beste slechteriken in een serie ooit. Momenteel geniet ik ook heel erg van Kyle MacLachlan in de derde reeks van Twin Peaks, waarin hij een driedubbele rol vertolkt. Andere absolute favorieten zijn onder meer Emma Stone, Kevin Spacey en Jonathan Banks.”



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe kwam dat en hoe ging je daar mee om?: “Oh ja, zo vaak! Als ik een serie echt goed vind en er zijn al meerdere seizoenen beschikbaar, dan sla ik vaak meteen aan het binge-watchen. Zo heb ik laatst vier seizoenen van Ray Donovan in anderhalve week gekeken en heb ik Narcos er in slechts vier dagen doorheen gejaagd. Als ik een serie goed vind raak ik dus al heel snel verslaafd eigenlijk en moet ik gewoon weten hoe het verhaal verder gaat.” Welke series volg je op dit moment?: “De derde seizoenen van Fargo en Better Call Saul zijn net afgelopen, deze waren vaste prik de afgelopen weken. Verder volg ik momenteel natuurlijk de nieuwe reeks van Twin Peaks en start ik deze week met American Gods en The Leftovers.”



Wat betekenen al deze series, afgelopen of niet, voor je?: “Aan de ene kant is het een vorm van ontspanning, om even los te komen van de echte wereld en alle dingen die met school en dergelijke te maken hebben. Aan de andere kant heb ik me eigenlijk altijd bezig gehouden met het schrijven van mogelijke scenario’s, en is dit een droom die ik misschien ooit nog eens zou willen verwezenlijken. Ik kijk dan ook altijd naar hoe dialogen zijn geschreven, hoe het verhaal in elkaar zit en let ook op de stempel dat de regisseur probeert te drukken op een serie.”Hoe kijk je naar series? Waar zit je en eventueel met wie?: “Ik kijk een serie het liefst alleen, mede omdat ik dan zelf kan bepalen hoe en wanneer ik verder kijk. Daarnaast kan ik dan ook niet gestuurd worden door de mening van iemand anders over de serie en echt mijn eigen mening vormen. Ik heb met mijn vriendin ook wel eens een serie gekeken, en ik merk dan al snel dat het heel moeilijk is om een serie snel af te kijken (zo zijn we bijvoorbeeld al een jaar bezig met de eerste twee seizoenen van Bloodline). Het liefst kijk ik thuis op de bank op mijn televisie, of in bed op laptop of tablet.”



Heb je een account bij een streamingdienst of andere zender? Wacht je tot series op de televisie worden uitgezonden? Of kijk je op een andere manier?: “Ik heb abonnementen bij Netflix, Videoland en Amazon. Ik ben nooit een fan geweest van illegaal downloaden. Ik betaal graag voor kwaliteit en het aanbod van deze diensten groeit met de dag, waardoor ik nooit uitgekeken raak. Mocht een serie niet op een van deze sites staan, koop ik vaak de dvd. Ik kijk eigenlijk vrijwel nooit meer naar normale televisie, ik geloof dat dit zijn tijd wel zo’n beetje heeft gehad. Ik heb laatst het zesde seizoen van Homeland nog wel gevolgd via de publieke omroep, maar daar houdt het ook wel bij op. Ik denk dat de klassieke televisiezenders allang voorbij zijn gestreefd door diensten als Netflix, HBO en Amazon op het gebied van series.”



Dan de laatste vraag. Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik denk dat ik mezelf een 8 zou geven. Ik kijk weliswaar veel, maar het kan altijd meer. Studie- en werkverplichtingen staan dit helaas soms nog in de weg. MijnSerie past uitstekend bij mijn serie-liefde, omdat ik mijn hobby’s uitstekend kan combineren (series kijken en schrijven). Daarnaast biedt MijnSerie een mooi platform voor recensies van series. Ik vind dat er in Nederland op dit gebied nog te weinig wordt geschreven over series (al lijkt dit de laatste tijd wat te veranderen). MijnSerie voegt dus echt iets toe voor mij en hopelijk voor de rest van serie kijkend Nederland.”

Alex Mazereeuw (alexmazereeuw) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 24 augustus komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Alex, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy