De tweede Amsterdam Comic Con: Begroet worden door IT en heel veel zingende cosplayers. Zo begon de zaterdagochtend 2 september in de Amsterdamse Rai.



In de loop van de ochtend liep de Amsterdam Rai heel langzaam vol met fans van series, films, comics en alles wat daar om heen te zien was. Ik denk dat vooral Carice van Houten heeft gezorgd voor de drukte op zaterdag. Alleen op deze dag was de Game of Thrones actrice bij Comic Con. Volgens organisator Rafael Zawada waren er ongeveer 15.000 bezoekers op zaterdag. In totaal zouden er in de twee dagen 24.000 bezoekers zijn geweest.

Maar er waren meer artiesten die klaar zaten om voor een aardig bedrag (tussen de 15 en 35 euro) een handtekening of foto te geven aan de fan die het bedrag graag er voor over had. Pamela Anderson (Baywatch), Ellie Kendrick (Game of Thrones), Michael Madsen (Powers), RJ Mitte (Breaking Bad), Noah Bean (Nikita) en John Rhys-Davies (The Shannara Chronicles) waren aanwezig om hun handtekening te zetten of zichzelf met de fans te vereeuwigen op de gevoelige plaat.



Wat er vooral veel werd gedaan was kopen van merchandise aan de vele standjes die er te vinden waren, door zowel jong en oud; de fans waren van alle leeftijden. Je zag hele gezinnen voorbij lopen als cosplayers of juist niet. De ouders steken de kinderen aan of juist andersom, dat was niet duidelijk. Een fan legde uit: “Heel veel mensen begrijpen het niet dat je zoveel van een film of een karakter houdt, maar op een conventie is iedereen hetzelfde.” Acteur John Rhys-Davies sprak over self-styled freaks die samen komen, om er dan achter te komen dat de wereld vol zit met deze fans en dat het duidelijk wordt op een comic-conventie dat deze mensen veel met elkaar gemeen hebben.”

Wat vooral leuk was naast de complete cosplay gezinnen, waren de stelletjes die soms perfect bij elkaar passen, zoals Harley en Joker. Maar ook totaal niet, zoals een elf uit Lord of the Rings en een actiefiguur van Marvel. De sfeer die daardoor ontstaat is alleen maar uit te leggen als je het met eigen ogen hebt gezien en gevoeld. Als ik aan een tafel vol cosplayers vraag of ze ook naar Utrecht zijn geweest, antwoorden de overduidelijke Lord of the Rings-fans volmondig "ja". Er zijn wel wat verschillen op te merken tussen Amsterdam en Utrecht, volgens deze fans.



“Utrecht is groter en de sfeer is anders. Ook is Utrecht beter georganiseerd. Het wordt allemaal net iets beter aangegeven”, aldus de cosplayer. Ik denk persoonlijk dat Amsterdam veel heeft te leren, dit is pas de tweede keer en Utrecht is al verder. Zawada vertelde dat ze volgend jaar voor de derde keer Amsterdam Comic Con willen organiseren: “Er komen niet alleen meer sterren, maar we willen ook meer activiteiten aanbieden.” Wie en welke activiteiten er dan komen is nog niet duidelijk, maar de plannen liggen er wel. Dus zet 1 en 2 september 2018 maar vast in je agenda voor de volgende Comic Con in de Amsterdam Rai.

Ben jij naar de Amsterdam Comic Con geweest dit jaar of verleden jaar? Staat de volgende ook in je agenda?



Waar The Walking Dead en Doctor Who gebroederlijk naast elkaar staan.


Waar je voor €5,00 je op de plek van Sheldon Cooper kon laten vereeuwigen, als je dat durfde.


Waar je merchandise van onder andere Star Trek kon kopen.

Het kwam allemaal samen op de Amsterdam Comic Con.

Foto's: Mandy Gelling ©