Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2017 en behandelt de categorie beste beëindigde serie. Tussen maandag 8 januari en maandag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Aan elke serie komt ooit een einde, of ze nou goed of slecht zijn, lang of kort duren, en of ze het nou verdienen of niet. Zelfs aan langlopende vehikels als Doctor Who, Grey’s Anatomy of Supernatural zal ooit een einde komen. Deze drie series hebben het einde van 2017 gelukkig wel weten te halen en zien we in 2018 weer terug. De volgende tien series hebben het einde echter niet gehaald, en jullie mogen stemmen op welke jullie het meeste gaan missen.

Onze eerste twee nominaties zijn series die op het eerste gezicht niet heel veel op elkaar lijken, maar aan de andere kant toch wel veel overeenkomsten vertonen. Orphan Black en Bates Motel begonnen allebei in 2013 en openden buitengewoon goed. In hun derde seizoen begonnen beide series beduidend minder te worden, om zich te herpakken in seizoen vier, en zich klaar te maken voor een zinderend laatste, vijfde seizoen. Beide series lieten zich kenmerken door een bijzondere verhaallijn en buitengewoon sterke cast.



Soms heb je niet meer dan drie seizoenen nodig om je verhaal te vertellen. Nominaties drie en vier, Broadchurch en The Leftovers verdwenen na slechts drie seizoenen van de buis, maar lieten wel een onuitwisbare indruk achter. De misdaadserie Broadchurch keerde terug om nog één misdaad op te lossen, en nog één keer werd er in The Leftovers gekeken naar de nasleep van een reeks mysterieuze verdwijningen. Deze twee series zijn nu voorbij, maar de fans zullen hun prachtige eindes nog altijd kunnen herinneren.

Soms verdient een serie een bepaald einde niet. Een serie waarbij de annulering tot veel ophef leidde was Sense8. Na slechts twee seizoenen besloot Netflix om de sciencefictionserie over een groep telepathisch gelinkte mensen te beëindigen. De woede van de fans en de makers was zo groot, dat Netflix er toch nog maar een afsluitende special achteraan plakte. Ook Frequency kreeg na haar enige seizoen nog een epiloog om de boel op een mooie manier af te sluiten.



Een serie waar ik zelf nog van hoop dat de fans en makers zo boos op de annulering worden dat de zenderbazen er nog mee verder willen, is Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Op de valreep van dit jaar besloot BBC America om de maffe detectiveserie gebaseerd op de boeken van Douglas Adams toch geen derde seizoen te geven. Erg jammer, want een derde seizoen had van mij nog wel gemogen.

Bij sommige soort series hoop je dat de makers zelf aangeven dat het na een bepaald aantal seizoen wel genoeg is geweest, zodat er naar een mooi, afgerond einde toegewerkt kan worden. Bij Grimm zagen ze na seizoen vijf de bui al hangen, en een zesde seizoen van dertien afleveringen bleek genoeg om deze serie tot een mooi einde te brengen. Ook bij de laatste twee nominaties werd ruim van tevoren aangekondigd dat ze in 2017 zouden eindigen. Beide series liepen vier seizoenen, maar dit jaar kregen het piratenepos Black Sails en het in Silicon Valley-drama Halt & Catch Fire allebei een mooi einde.



Nu is de keus aan jullie. Wat is de beste beëindigde serie van 2017? Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

Bates Motel
Black Sails
Broadchurch
Dirk Gently’s Holistic Detective Agency
Frequency
Grimm
Halt & Catch Fire
The Leftovers
Orphan Black
Sense8

Succes met stemmen!