Het tweede seizoen van de dramaserie 13 Reasons Why is sinds 18 mei te zien bij Netflix, maar krijgt steeds meer kritiek.



*** Let op: dit bericht bevat spoilers ***

De Amerikaanse belangengroep Parents Television Council eist zelfs dat Netflix de serie offline haalt. “De inhoud is nog erger dan we verwacht hadden”, aldus de voorzitter.

Het eerste seizoen riep al de nodige controverse op. Zo was de zelfmoord van hoofdrolspeelster Hannah expliciet in de serie te zien. Dat gaf volgens critici een te romantisch beeld van suïcide. Naar aanleiding van de kritiek voegde Netflix eerder al geschreven waarschuwingen toe aan de afleveringen, en bij het tweede seizoen is ook een videowaarschuwing te zien.

De groep windt zich nu vooral op om het feit dat er in één van de scènes in het tweede seizoen te zien is hoe het personage Tyler in zijn anus wordt verkracht met een bezem door andere mannen, waarna er bloed te zien is. Ook vallen de kijkers over de manier waarop de serie de voorbereidingen op een schietpartij op school laat zien. “We hadden graag 13 redenen willen hebben voor hoop en verlossing na de zelfmoord van het vrouwelijke hoofdpersonage, maar in plaats van kijkers moed in te spreken, biedt het seizoen alleen maar aanleiding tot moedeloosheid”, zo luidt het statement van de Parents Television Council.

Omdat het nieuwe seizoen volgens de belangengroep aanzet tot het schaden van tieners en kinderen, eisen ze dus zelfs dat Netflix de serie offline haalt, een verzoek dat wel erg ver gaat. Want het staat iedereen natuurlijk vrij om de serie al dan niet te bekijken. De maker van 13 Reasons Why, Brian Yorkey, denkt er ook heel anders over. “We snappen dat sommige scènes moeilijk zijn om te zien, maar de mensen die dit echt meemaken ervaren veel meer pijn.”



Zie ook het artikel Geen Hannah Baker in mogelijk derde seizoen 13 Reasons Why dat MijnSerie op 27 mei publiceerde.