1. Prentiss komt terug
Seizoen 7 begint met de terugkeer van agent Prentiss. Hotch en JJ zijn de enige van het team die weten dat Prentiss niet echt is gestorven is nadat haar ex, de Ier Ian Doyle, haar (halverwege seizoen 6) neerschoot en verdween. De terugkeer van Prentiss zorgt voor veel blijdschap, maar ook voor problemen. De anderen voelen zich ‘verraden’ dat zij niet wisten van de schijndood, ook al blijft Hotch erbij dat dit de juiste beslissing was. Voor een team dat elkaar als familie ziet, zal het nog een tijdje duren voordat ze weer helemaal een zijn.

2. JJ komt terug in een andere rol
A.J. Cooks’ karakter Jennifer ‘JJ’ Jareau was uit de serie geschreven, maar fans waren het er niet mee eens (en lieten dat ook veelvuldig merken), waarop ze is teruggekeerd. In de laatste aflevering van seizoen 6 was ze al even te zien. In seizoen 7 zal ze een andere rol op zich nemen en niet meer nieuwe zaken introduceren. JJ heeft promotie gemaakt tot profiler.

3. Terug naar de kern
Met de terugkeer van agenten Prentiss en JJ verdwijnt agent Ashley Seaver (Rachel Nichols) uit de serie, waardoor het BAU-team weer bestaat uit de harde kern: agenten Hotch, Rossi, JJ, Reid, Morgan, Garcia en Prentiss.

4. Hotch heeft een baard
De baas van de BAU, Aaron "Hotch" Hotchner (Thomas Gibson), ziet er in het zevende seizoen niet alleen dunner uit dan voorheen, maar heft ook een volle baard. Een ‘nasleep’ van Hotch’ tijd in Afghanistan en Pakistan, waar hij zit omdat hij een aantal van Erin Straus’ (Hotch' baas) taken heeft overgenomen. Hij is er bij de start van seizoen 7 nog niet bij.

5. Morgan spoort Prentiss' moordenaar op
Shemar Moore over zijn karakter, special agent Derek Morgen: “Hij was niet van plan Ian Doyle zomaar vrij rond te laten lopen. Morgan is naar hem zoek en doet dat op de traditionele profilers manier. Hij probeert zich in het hoofd van de de bad guy te verplaatsen. Hij realiseert zich dat het bij Ian Doyle al die tijd maar om een ding heeft gedraaid, zijn zoon (terug)vinden. Morgan en Garcia proberen Prentiss' gedachtengang na te gaan; 'waar zou onze vriend hem hebben verborgen?', waardoor ze tegelijkertijd ook haar profilen.

De eerste aflevering van het 7e seizoen wordt op 21 september uitgezonden (in Amerika).