Chernobyl is een Amerikaanse miniserie van de Amerikaanse zender HBO en het Britse Sky. De serie ging van start op 6 mei 2019. De vijfde en laatste aflevering verscheen op 3 juni.



Het verhaal van de serie gaat over de explosie die in april 1986 plaatsvond in de kerncentrale van Chernobyl. We zien hoe een aantal mannen en vrouwen op heldhaftige wijze ingrepen om de enorme schade in het gebied te beperken. Chernobyl is tot dusver de meest gewaardeerde televisieserie aller tijden. Dat blijkt uit de cijfers die kijkers aan series geven op de toonaangevende site IMDb.

Volgens Variety scoort de serie nu op basis van meer dan 140.000 stemmen een gemiddelde waardering van 9,7. Chernobyl doet het daarmee beter dan Planet Earth II van de BBC (gemiddeld een 9,5), HBO’s Band of Brothers (gemiddeld een 9,4), de originele Planet Earth (gemiddeld een 9,4), AMC's Breaking Bad (gemiddeld een 9,4) en HBO’s Game of Thrones (gemiddeld een 9,3).



De miniserie is dus erg geliefd, maar de Sovjet-Unie vindt het allemaal niet leuk. Daarom werkt de Kremlin-gezinde zender NTV aan een eigen versie van de serie, die moet gaan over een Amerikaanse CIA-agent die de kerncentrale infiltreerde en de fatale explosie van de kernreactor veroorzaakte om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. Historische bewijzen voor deze theorie zijn er echter niet.

De serie Chernobyl is in Nederland te bekijken bij Ziggo Movies & Series en in België bij Play More Cinema.