Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2019 en behandelt de categorie misdaadseries. Tussen maandag 6 januari t/m maandag 3 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.



Het voorbije jaar werden onze schermen weer lekker bevolkt door heel wat misdaadverhalen. Wie alles goed onder de loep neemt, zal zowat in alle categorieën wel een serie terugvinden waar de misdaad om de hoek komt kijken. Soms is dat kleine misdaad zoals het roken van een joint, een kleine diefstal of iets dergelijks. Maar ook de zware misdaad komt geregeld om de hoek kijken bij series die absoluut niet in deze categorie thuishoren.

In deze categorie gaan we ons concentreren op de series die we als pure misdaadseries beschouwen. Wie het lijstje met genomineerden doorneemt, zal al vlug merken dat er heel wat diverse zware misdaden aan bod komen. Bankovervallen, drugstrafiek, huurmoorden, seriemoordenaars, bendevorming, terrorisme en moord. Niet akkoord met onze tien genomineerden? Geen probleem, je kan nog altijd je wildcard inzetten en een andere serie nomineren.

La Casa de Papel



Iedereen die La Casa de Papel gezien heeft is er laaiend enthousiast over. Het is dan ook logisch dat dit Spaanse seriegeweld als enige niet-Engelstalige serie opgenomen wordt in dit lijstje.
Lees de recensies die geschreven zijn over La Casa de Papel.

JETT



Een van de meest verrassende misdaadseries van 2019 waarin een meestersdievegge na haar celstraf opnieuw in het misdaadwereldje belandt. Ze komt terecht in een spiraal van geweld tussen twee mannen die alle twee naar haar gunsten dingen.
Lees de recensies die geschreven zijn over JETT.

Killing Eve



Ook het tweede seizoen van Killing Eve was intrigerend. De confrontatie tussen de twee dames waarrond de serie is opgebouwd zorgde voor vuurwerk.
Lees de recensies die geschreven zijn over Killing Eve.

Mayans MC (2018)



Gestart als een vervolg op de hitserie Sons of Anarchy begint Mayans MC een eigen leven te leiden. De background is dezelfde, maar het verhaal gaat zijn eigen weg.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mayans MC (2018).

Mr. Mercedes



Overeind blijven nadat een van de twee hoofdpersonages verdwenen is. De makers van Mr. Mercedes konden het waarmaken in het derde seizoen. Straffer nog, velen vinden dit derde seizoen sterker dan het tweede, wat deze nominatie extra in de verf zet.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mr. Mercedes.

Peaky Blinders



Misdaad en politiek gaan duidelijk hand in hand, zeker in de tijd waarin Peaky Blinders zich afspeelt. De Shelby's hebben het niet altijd makkelijk op hun weg naar de top, maar staan telkens weer garant voor schitterende televisie
Lees de recensies die geschreven zijn over Peaky Blinders.

Ray Donovan



Ray Donovan blijft zichzelf verbeteren zowel in zijn werk als in de scenario's. Benieuwd of hoofdrolspeler Liev Schreiber dit personage achter zich kan laten. Hoewel, de kijker is nog lang niet uitgekeken op Ray Donovan.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ray Donovan.

The Rook



Misschien de grootste verrassing bij deze genomineerden omdat ik in mijn eindoordeel niet onder de indruk was van het hoofdpersonage. Of moet ik zeggen de actrice die haar gestalte gaf. Het gegeven van het uitgewiste geheugen van het hoofdpersonage en haar zoektocht naar de waarheid in combinatie met het spel van de andere acteurs, zorgden er voor dat The Rook toch in dit lijstje een plaats verdiend.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Rook.

True Detective



Een terugkeer door de grote poort. Dat mag je wel zeggen van het derde seizoen van True Detective. Het tweede seizoen betekende bijna de zwanenzang van de serie maar dankzij de ingrediënten die het debuutseizoen tot een topper maakten, prijkt True Detective opnieuw tussen de genomineerden
Lees de recensies die geschreven zijn over True Detective.

Warrior (2019)



Chinese immigratie aan het eind van de 19de eeuw is de aanzet van deze serie waarin een man in Amerika belandt, op zoek naar zijn zus. Zo komt hij terecht bij een van de Chinese misdaadorganisaties die strijden om de heerschappij over drugs, prostitutie en andere duistere zaken. Prachtig in beeld gebracht.
Lees de recensies die geschreven zijn over Warrior (2019).