Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Lucas Verbunt geeft "House of the Dragon - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Lucas Verbunt op 7 november 2022.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

House of the Dragon - Seizoen 1

Onmiddellijk na het einde van de hitserie Game of Thrones begon men over een spin-off. House of the Dragon werd gekozen uit meerdere opties. Heeft de serie over Huis Targaryen de verwachtingen waargemaakt?

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones werd uitgezonden op HBO. Ondanks de overmatige ontevredenheid met het einde van de hitserie begon men al snel met het uitwerken van ideeën voor meerdere spin-offs. Nadat een prequel serie met Noami Watts het niet haalde werd bekend dat House of the Dragon het groene licht had gekregen. Inmiddels hebben we allemaal ruim de tijd gehad om het eerste seizoen te bekijken. Zijn de verwachtingen waargemaakt of zijn de schoenen te groot om te vullen?

The idea that we control the dragons is an illusion.

House of the Dragon speelt zich 172 jaar voor de geboorte van Daenerys Targaryen af en vertelt het verhaal van het begin van het einde voor Huis Targaryen. Het eerste seizoen is de aanloop naar de ontketening van de welbekende Dance of the Dragons, de successieoorlog binnen Huis Targaryen die een groot aandeel heeft gehad in het uitsterven van de draken in Westeros.

Als je de boeken niet hebt gelezen en op basis van recensies wilt bepalen op je House of the Dragon wilt gaan bekijken kan ik eigenlijk heel erg weinig vertellen over het verdere plot. Gedurende het eerste seizoen racen we door de tijd en wordt met behulp van meerdere tijdsprongen het spanningsveld dat tot de successieoorlog leidt uiteengezet. Het eerste seizoen is dan ook duidelijk een aanloop naar iets groters.

Ik durf wel te stellen dat mening seriefanaat zou zijn afgehaakt bij House of the Dragon als het geen Game of Thrones spin-off zou zijn geweest. Veel fans hebben het boek gelezen waar House of the Dragon op is gebaseerd en kennen het verloop van de successieoorlog. Die oorlog op het kleine scherm belooft epische en intrigerende televisie te worden. Het eerste seizoen is nodig om dit goed op te zetten en dat wordt ook goed gedaan. Echter, in een tijdperk van korte tijdsspanne en snelle content neemt House of the Dragon uitgebreid de tijd om alle politieke en familiale intrige uit te diepen. Het gaat soms wat langzaam vooruit en de serie rust of het feit dat menig fan weet waar dit alles toe gaat leiden. Bovendien zorgen de verschillende tijdsprongen ervoor dat je alsnog op meerdere momenten het gevoel hebt dat je een stukje hebt gemist.

Desalniettemin heb ik ontzettend genoten van het eerste seizoen van House of the Dragon. De serie is een goed voorbeeld van gecompliceerde fantasy vol politieke intrige. Het is minder oorlog en actie (al beloofd dat het komende seizoen toe te nemen nu de oorlog is ontketend), maar eerder een ingewikkeld schaakspel waarbij iedere aflevering wordt geplot en gelogen. Je moet houden van zulk soort series. Je moet opletten, de onderlinge relaties aanvoelen en bovenal goed in de gaten houden wie waarbij hoort. Het is geen luie televisie.

And with his death, the war of ravens and envoys and marriage pacts came to an end, and the war of fire and blood began in earnest.



House of the Dragon ziet er, zoals verwacht, fantastisch uit. Prachtige decors, prachtige kostuums, geweldige muziek en heel veel draken. Ik denk ook dat niemand z'n twijfels had bij dit aspect. Waar ik ook echt mijn complimenten aan moet geven is de casting. Een aantal acteurs worden gedurende het seizoen vervangen voor oudere versies en dat is waanzinnig goed gedaan. We kunnen discussiëren over waarom sommige personages wel vervangen werden en andere niet, maar dat is eindeloos. Wellicht hadden ze daar andere keuzes moeten maken, maar ik stoorde er mij niet al te veel aan. Ondanks dat kun je niet stellen dat de personages die wel vervangen zijn niet perfect gecast zijn. Echt chapeau!

De cast van House of the Dragon is enorm, maar ik moet er hier een paar uitlichten die de grootste indruk op mij hebben gemaakt. Laten we beginnen met Paddy Considine (The Third Day) als Koning Viserys I. Een knap staaltje werk hoe hij gedurende het seizoen de verschillende kanten en staten van het personage heeft neergezet. Als tweede Milly Alcock (Reckoning) en Emma D'Arcy (Truth Seekers) als Rhaenyra Targaryen. Alcock heeft als nieuwkomer menig harten voor haar gewonnen en D'Arcy had grote schoenen om te vullen, maar ook dat is meesterlijk gedaan. Hetzelfde geldt voor Emily Carey (Get Even) en Olivia Cooke (Bates Motel) als Alicent Hightower. Als laatste nog mijn complimenten aan Eve Best (Fate: The Winx Saga) als Prinses Rhaenys Targaryen!

House of the Dragon
© HBO


De rest van de cast bestaat onder meer uit Matt Smith (Doctor Who, The Crown) als Daemon; Rhys Ifans (Temple) als Otto Hightower; Steve Toussaint (It's a Sin) als Corlys Velaryon én Fabien Frankel (The Serpent) als Criston Cole. Dit zijn een paar prominente acteurs, maar het is onmogelijk om iedereen die een belangrijke rol heeft hieruit te lichten.

Terug naar de vraag van het begin. Heeft House of the Dragon de verwachtingen waargemaakt? Mijn antwoord is: ja en nee. Als prequel voor Game of Thrones werkt het. We kennen Huis Targaryen en er is bronmateriaal wat fans intrigeert, daardoor zijn ze benieuwd naar meer en blijven ze kijken. Als opzichzelfstaande serie had het denk ik niet genoeg mensen getrokken. Daarvoor is er eigenlijk te weinig gebeurd. Ondanks dat heb ik wel genoten. Het acteerwerk was geweldig, alles zag er prachtig uit en het verhaal is voor de echte fantasy-fans intrigerend en interessant. Echter, keek je Game of Thrones voor actie en bloed? Dan moet je denk ik wachten tot seizoen twee is verschenen.

Een 7.5 van mij.
Video on youtube
Volg House of the Dragon
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
02x06
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_DAVE2804
07 nov 2022 17:10 -
Ik vond het een aangename serie om te bekijken, op die al veelbesproken zevende aflevering na dan. Kijk uit naar seizoen 2.
Reageer
avatar_TimGo10
09 nov 2022 14:36
Je vond aflevering 7 niet goed? Ik vond dit de beste aflevering van heel het seizoen! Meningen kunnen verschillen, maar ik heb niks slechts gehoord over aflevering 7 tot nu toe.. behalve dan het einde van de aflevering, maar dat vind ik niet opwegen tegen de rest van de aflevering
Reageer
avatar_JanWillemK
10 nov 2022 10:20
Aflevering 7 was inderdaad erg sterk! De 8e aflevering was mijn favoriet met aflevering 7 op de 2e plaats.
Reageer
House of the Dragon