Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
House of Cards - Seizoen 3
9
Jelle van de Steeg geeft House of Cards - Seizoen 3 een 9.

House of Cards - Seizoen 3

House of Cards is het beste dat Netflix op het moment te bieden heeft. Seizoen één en twee deden qua niveau gemakkelijk mee met de grote series van HBO en AMC en de serie won verschillende prijzen, waaronder twee Golden Globes. Met meesterlijke acteurs brengt de serie het verhaal van Francis Underwood en zijn vrouw Claire. Hij vecht zijn weg naar boven in de Amerikaanse politiek met alle steun van zijn vrouw. De uitstekende dialogen, de prachtige beelden en de fijne muziek maken de serie helemaal af.

Aan het einde van seizoen twee zien we hoe president Garret Walker aftreedt, en het stokje doorgeeft aan vicepresident Francis Underwood. De weg naar het presidentschap heeft veel leed gekost voor de Underwoods en hun omgeving. Obstakels zijn uit de weg geschoven en Francis ‘Frank’ Underwood gaat over lijken. In het begin van seizoen drie wil Frank een banenprogramma starten, om de tienduizenden werklozen in Washington van werk te voorzien. Claire richt zich op een plaats in de Verenigde Naties, wat haar niet gemakkelijk afgaat. Ondertussen brengt de president van Rusland, Viktor Petrov (Lars Mikkelsen, Headhunter), een staatsbezoek aan Amerika. Een verrassend personage, dat tevens een grote rol vertolkt in dit derde seizoen, is Doug Stamper. Hij is herstellende van de aanslag die Rachel Posner op hem pleegde. Dit gaat absoluut niet zonder slag of stoot en ondertussen probeert hij Rachel te zoeken, wat hij samen doet met Gavin Orsay (Jimmi Simpson, White House Down).

Wanneer de verkiezingen van 2016 aanbreken, zijn er drie grote kandidaten voor het presidentschap: Francis Underwood, Jackie Sharp en Heather Dunbar (Elizabeth Marvel, Lincoln). Terwijl Frank en Jackie proberen samen te werken, denkt Heather hulp te krijgen van Doug. Hij speelt dingen door aan haar, die haar vervolgens populairder maken bij het volk. In aanloop naar de verkiezingen wil Frank zichzelf promoten door middel van een boek. Dit boek, dat met name over America Works moet gaan, wordt geschreven door Thomas Yates (Paul Sparks, Boardwalk Empire).

Het verhaal in dit derde seizoen is gewoonweg weer genieten. Maar haalt het derde seizoen het niveau van de voorgaande twee seizoenen? Persoonlijk vind ik van niet. De bikkelharde Frank Underwood is geweken voor een wat softere president. Pluspunt is wel dat dit bikkelharde, langzaam maar zeker weer terug begint te komen naarmate het seizoen zijn einde nadert. Waar in seizoen één en twee een paar ongelooflijk indrukwekkende afleveringen te zien waren, zien we deze geen enkele keer in seizoen drie. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen uitspringers zijn in seizoen drie, die zijn er namelijk wel degelijk maar in minder indrukwekkende mate. De acteerprestaties daarentegen zijn op een zelfde hoge niveau gebleven. Waar Kevin Spacey en Robin Wright als de Underwoods al veel geprezen zijn, wat geheel terecht is overigens, vind ik dat Michael Kelly ook veel credits verdient. Zijn rol als Doug Stamper is indrukwekkend en beangstigend goed neergezet. En als ik dan toch bezig ben, prijs ik de rest van de cast ook maar eventjes, alle acteerprestaties zijn namelijk van een fantastisch hoog niveau. Op veel fora hoorde ik mensen klagen over dat er te weinig scènes waren in dit derde seizoen, waarin Frank zich direct tot de kijker richtte. In seizoen één en twee waren deze scènes dan ook om je vingers bij af te likken, en ook in seizoen drie vind ik deze scènes nog steeds briljant. Maar hadden het er meer mogen zijn? Misschien wel ja.

Wat ik waardeer, is dat de serie niet heeft geprobeerd om het derde seizoen de eerste twee te laten overtreffen. Wanneer dit namelijk geprobeerd wordt, mislukt het negen van de tien keer. Hier kun je als lezer dus ook uit opmaken dat ik seizoen drie het minste vind tot nu toe. Zelf verwacht ik, door dit wat ‘rustigere’ seizoen, een spectaculair en verbluffend goed vierde seizoen. Er is nog één vraag die me rest: wordt seizoen vier dan wel het laatste van de reeks, wat eigenlijk al verwacht werd van seizoen drie? Ik verwacht zelf van wel.

*knock knock*

Over de auteur, Jelle van de Steeg

Jelle van de Steeg
Jelle kijkt series sinds een jaar of twee. Nadat hij begon met het kijken van 24 is hij erg veel andere series gaan volgen. Meestal wacht hij tot er meerdere seizoenen van een serie uit zijn, om het vervolgens aan een stuk door te kijken. Binge-watching dus. Sinds juli 2014 schrijft hij enthousiast recensies voor MijnSerie. Hij volgt momenteel een MBO niveau 4 opleiding in Marketing en Communicatie. Na deze opleiding wilt hij graag HBO Journalistiek gaan studeren. Naast het kijken van series kijkt hij ook veel films. Zijn favoriete acteur is Matthew McConaughey. Zijn favoriete series zijn onder andere Breaking Bad, Dexter, Game of Thrones, The Walking Dead en Homeland.
Bekijk profiel van Jelle van de Steeg
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

ThomasNL92
2 april 2015, 23:42
Ik vind je een beetje te positief over seizoen drie naar mijn mening. Seizoen 1 was gewoon een topper, seizoen 2 was goed, maar minder en seizoen 3 is gewoon van een te laag niveau naar mijn mening.

Verhaal had beter gekund en er had veel meer diepte in de scenes kunnen zitten en wel jammer dat het gesprekje met de kijken in een veel mindere mate was.
0
ronnotten
11 juni 2015, 14:35
Seizoen 3 is ronduit teleurstellend. Het draait ook veel te veel om Claire en de link naar de actuele situatie met Rusland vind ik erg gezocht (lees: Amerikaan) Na de laatste aflevering was ik nog steeds aan het wachten totdat het verhaal.
Als seizoen 4 niet beter wordt, dan zal ik er niet rouwig om zijn als de serie stopt.
0
Log in om een reactie achter te laten