Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Conan Miller geeft "Masters of the Air - Eerste aflevering" een 7.5.
Geschreven door Conan Miller op 1 februari 2024.
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Masters of the Air - Eerste aflevering

Wordt deze serie over WOII-piloten net zo episch als Band of Brothers? Of crasht Masters of the Air na een falende fladdervlucht? Aan de producers en het budget zal het niet liggen.

Masters of the Air is het derde hoofdstuk van een reeks series die een eerbetoon voor verschillende Amerikaanse legeronderdelen uit de Tweede Wereldoorlog vormt. In 2001 kwam het zeer succesvolle en geliefde Band of Brothers uit. Hierin werden de waar gebeurde belevenissen verteld van de 101 Airborne Division tijdens hun maandenlange reis door bezet Europa.

In 2010 verlegden producers Steven Spielberg en Tom Hanks met Pacific de aandacht naar de mariniers in het Stille Zuidzee-gebied. De gevechtshandelingen in Azië zijn in Europa iets minder bekend, wat terug te zien was in de kijkcijfers.

Ook deze serie is een trouwe weergave van ware gebeurtenissen.

Het derde deel brengt de oorlog in Europa weer onder de aandacht. Ditmaal met een eerbetoon aan de piloten die tussen 1942 en 1945 Duitse steden een koekje van eigen deeg gingen brengen. Dat die bombardementen geen plezierreisjes waren is al snel duidelijk.

Ook deze serie is een trouwe weergave van ware gebeurtenissen. We volgen de 100th Bomb Group die destijds in Engeland gestationeerd was. Ze hadden drie troeven in handen. Ten eerste hadden ze de legendarische Boeing B-17, bijgenaamd “het vliegende fort”. Deze zwaarbewapende bommenwerper vloog hoog en snel, door de vier moderne, krachtige motoren.

De B-17 was ook een ontzettend betrouwbaar vliegtuig. Vaak genoeg wisten de piloten hun zwaar aangeschoten en beschadigde vliegtuig toch nog naar ‘huis’ te vliegen. Een, twee of drie kapotte motoren, het leek de B-17 allemaal nauwelijks te deren. Het is dan ook niet gek dat de bemanningen zeer trots op ‘hun kist’ waren.

Masters of the Air
© Apple TV+


De tweede troef was het toen nog geheime Norden richtsysteem. Hiermee konden de Amerikanen precisiebombardementen op Duitse doelen uitvoeren. Het systeem had echter een nadeel: de missies moesten wel overdag plaatsvinden. Dit was gekkenwerk volgens de Britten die hun missies bij voorkeur in het donker vlogen.

De laatste troef was de ongelooflijk dapperheid van de jonge bemanningen. Als er iets is dat naar voren komt in Master of the Air is het wel hoe gevaarlijk hun werk was. Het huidige Europa heeft aan deze vliegeniers, en alle andere geallieerde soldaten, ongelooflijk veel te danken.

Het eerste deel zet de juiste toon.

Het eerste deel zet de juiste toon. De volgende delen zullen moeten uitmaken of Masters of the Air een waardig eerbetoon is aan deze bemanningen. Of dit gelukt is vertel ik als alle delen zijn uitgezonden. Dan valt er ook meer te zeggen over de prestaties van de acteurs en het script.
Video on youtube
Volg Masters of the Air
Vorige aflevering
Part Nine
Part Nine
01x09
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_smartieke
11 feb 2024 20:55 -
Zo een leuke serie. Fan van de BoB reeks
Reageer
Masters of the Air