Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Conan Miller geeft "Merlin - Seizoen 1 - 3 (DVD)" een 7.
Geschreven door Conan Miller op 15 Maart 2024.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Merlin - Seizoen 1 - 3 (DVD)

Merlin gaat niet over de ervaren, machtige tovenaar. Ook grote tovenaars moeten ooit het vak leren. Wij mogen meekijken terwijl Merlin zijn talent voor magie ontdekt en ontwikkelt.

De naam Merlijn is bij iedereen bekend. Kinderen kennen hem van de tekenfilms. Misschien weten ze niet dat hij de steun en toeverlaat van Koning Arthur was, maar ze kennen hem zeker als tovenaar. Zoals de poster van de serie al direct duidelijk maakt gaat The adventures of Merlin over een jonge, onervaren Merlijn.

Vrijwel elke oudere kijker heeft ook ooit een Koning Arthur-verfilming gezien. In Excalibur van John Boorman werd de donkere en onvoorspelbare kant van deze mysterieuze tovenaar bijvoorbeeld heel sterk uitgebeeld door Nicol Williamson (Lord Mountbatten: The Last Viceroy). Tegelijkertijd wist deze acteur ook een spoor van humor in zijn personage te verwerken.

Humor is ook een belangrijk onderdeel van Merlin. Een dijenkletser wordt het echter nooit; Merlin is geen comedyserie. En, hoewel er soms serieuze thema’s worden aangesneden, heel realistisch of zo donker als Excalibur wordt het nooit. Merlin is een prettige serie die toch soms verrassend diepe zakken in z’n script heeft. Op andere momenten is het dan helaas weer een beetje dertien-in-een-dozijn.

Het verhaal begint als Merlin (Colin Morgan, We Hunt Together) aankomt op Kasteel Camelot. Daar neemt hofarts Gaius (Richard Wilson, Around the World in 80 Days) hem als page onder zijn hoede. Daar leert hij schoonmaken, opruimen en krijgt hij lessen in medische kennis. Gaius ontdekt al snel dat Merlin een talent voor magie heeft. Dat is aan het hof van Koning Uther Pendragon (Anthony Head, Ted Lasso) helaas wel een gevaarlijk talent.

De koning heeft namelijk levendige en duistere herinneringen aan de tijd waarin zwarte magie het koninkrijk bijna ten gronde bracht. Dat mocht nooit meer gebeuren. Het uitoefenen van magie verbood hij daarom rigoureus, met de doodstraf voor wie dit verbod overtreedt. Zo, dat zal ze leren!

Nou, nee dus. Merlin voelt dat hij met magie ook goede dingen kan doen. Gaius waarschuwt hem keer op keer, maar zelfs hij moet toegeven dat een snufje magie soms wonderen doet. Merlin mag echter niet betrapt worden, want dan zal Uther niet aarzelen. En hofarts Gaius heeft invloed, maar de koning zal hij dan waarschijnlijk niet kunnen vermurwen.

Naast en soms tegenover de starre en koppige koning staat zijn zoon Arthur. Juist, die Arthur. Aanvankelijk is Arthur een arrogante kwast, maar al snel ontwikkelt hij een zwak voor de eenvoudige Merlin. Dat slaat zelfs om in een voorzichtige vriendschap als Merlin zijn leven redt. Aan het hof is zo’n machtige vriend best handig, zeker als Merlin weer eens een impulsieve daad heeft verricht.

Zo ontstaat er rond Merlin na verloop van tijd een groepje bondgenoten. Naast Merlin, Gaius en Arthur zijn ook Prinses Morgana (Katie McGrath, Supergirl) en haar kamermeisje Gwen (Angel Coulby, Thunderbirds Are Go) regelmatige ‘partners in crime’. Elke aflevering moet er weer een nieuw mysterie worden opgelost of gevaar worden afgewend.

Merlin
© BBC One


Die wekelijkse formule is tegenwoordig een tikje ouderwets, maar deze serie is dan ook al uit 2008. Met betere scriptschrijvers en een veel groter budget had hier een nog veel betere serie van gemaakt kunnen worden. Merlin heeft zeker tekortkomingen voor de kritische en oudere kijker. Als serie voor wat jongere en/of minder kritische kijkers is het echter een aanrader. Het is verrassend goed opgebouwd voor wie door de formules en zwakke plekken heen kan kijken.

Merlin heeft een enorme schare fans opgebouwd tijdens de 5 seizoenen die er gemaakt zijn. De roep om meer seizoenen en een groter budget lijkt nauwelijks af te nemen. Dat maakt deze serie dus eigenlijk een must-see voor wie van een Middeleeuws sfeertje houdt en nieuwsgierig is naar de reis van de jonge Merlin naar de volwassen tovenaar die hij ooit werd (volgens de legende dan).
Video on youtube
Volg Merlin
Vorige aflevering
The Diamond of the Day - Part 2
The Diamond of the Day - Part 2
05x13
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Merlin