Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Narcos - Seizoen 1
9
Anonymous geeft Narcos - Seizoen 1 een 9.

Narcos - Seizoen 1

'Plato o plomo' oftewel 'zilver of lood', dat is de keuze die je had als je Pablo Escobar tegenkwam. In seizoen 1 van Narcos kun je als kijker zien wat er gebeurde als je voor een van de twee opties koos. In tien afleveringen maken we kennis met één van de grootste cocaïnehandelaren die ooit heeft bestaan.

De serie draait om twee personages. De eerste is Pablo Escobar (Wagner Moura, Paraíso Tropical). Moura weet op een geweldige wijze het karakter van Escobar neer te zetten. Het ene moment bewonder je hem en het volgende moment walg je van hem. Escobar is één van de interessantste cocaïnedealers die ooit bestaan heeft. Hij wist het van een arm straatschoffie uit een achterstandswijk in Colombia te schoppen tot een cocaïnedealer die in zijn hoogtij dagen één miljoen dollar per dag verdiende.

[image-54697]

óf je laat jezelf omkopen, óf je wordt doodgeschoten.

Het andere personage is DEA-agent Steve Murphy (Boyd Holbrook, Hatfields & McCoys). Murphy is een jonge Amerikaanse agent die als persoonlijk doel heeft gesteld Escobar achter de tralies te krijgen. Het is ook Murphy die ons meeneemt in het verhaal en de kijker vertelt van het roerige leven van Escobar.

In het eerste seizoen leren we hoe Escobar zijn drugskartel tot één van de grootste van de wereld laat worden. Escobar weet wat hij wil en denkt dat hij alles kan maken. Iedereen die hem tegen kan werken krijgt de keuze: plato o plomo. Met andere woorden: óf je laat jezelf omkopen, óf je wordt doodgeschoten. Agent Murphy doet er alles aan om samen met zijn compagnon Javier Peña het regime van Escobar te stoppen. Het verhaal is zo opgebouwd dat je in het begin nog bewondering voor Escobar op kunt brengen, maar uiteindelijk van hem walgt. Hij is een slimme zakenman en deelt zijn rijkdommen met de minderbedeelden uit zijn oude sloppenwijk. Naarmate de macht van zijn kartel toeneemt, groeit ook zijn ego en verliest Escobar zich langzaam in de gekte die zijn rijkdom heeft veroorzaakt.

Naast het verhaal over de strijd tussen de politie en de drugshandelaren, leer je als kijker ook veel over de politieke geschiedenis van Colombia en de strijd tussen Amerika en het communisme. Zo volgen we het verhaal van president César Gaviria (Raúl Méndez, Sense8), die regelmatig voor moeilijke keuzes komt te staan die hem mogelijk het leven kunnen kosten. Het is interessant om te zien hoe twee strijdende partijen allebei, op hun eigen wijze, probeerden te vechten voor het Colombiaanse volk.

De kracht van de serie vind ik de authenticiteit. Het verhaal wordt ondersteund door echte beelden uit die tijd, waardoor je er als kijker soms met verbazing aan wordt herinnerd dat al het geweld en de bizarre gebeurtenissen uit de serie echt gebeurd zijn. Ook de keuze van de makers om Escobar en zijn compagnons Spaans te laten praten draagt hier goed aan bij. Ik heb elke aflevering op het puntje van mijn stoel gezeten en ben heel blij dat Netflix heeft aangekondigd een tweede seizoen te maken.

Over de auter, Anonymous

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

Sly17
2 november 2015, 15:28
Goede recensie.

Vind zelf het politieke aspect van de serie erg gaaf. Wat je in de laatste alinea ook aangeeft: de combinatie van historische beelden, het Spaans en de bewondering/afkeer die de serie oproept richting Escobar, maken van Narcos een pareltje.
0
CC11
2 november 2015, 21:50
Narcos is inderdaad een serie die lekker weg kijkt als je van het genre houdt, maar helaas strookt de serie niet helemaal met de werkelijkheid en werden een aantal gebeurtenissen en feiten aangepast ten behoeve van het verhaal.

Voor het echte verhaal ben je beter af met de Colombiaanse reeks Pablo Escobar: El Patron del Mal die in de internationale versie 74 afleveringen telt als ik me niet vergis.

Hij was ook niet één van de grootste cocaïnehandelaars, maar gewoon de grootste aller tijden
die naar schatting tot 80% van de cocaïnehandel op wereldbasis controleerde, wat hij vooral mede te danken had aan zijn meedogenloosheid, getuige de naar schatting 8000 dodelijke slachtoffers waarvoor hij verantwoordelijk geacht werd.

Ook zijn rijkdom was buiten alle proporties, en hij verdiende per dag een veelvoud van één miljoen dollar want anders had de "arme" man nooit kunnen aanbieden om de staatsschuld van Colombia, die begin jaren tachtig zo'n 10 miljard dollar bedroeg, te betalen in ruil voor immuniteit.
Ten tijde van zijn overlijden in 1993 werd zijn fortuin voorzichtig geschat op zo'n 30 miljard dollar ondanks het feit dat hij letterlijk met geld smeet en niemand ook exact wist hoeveel hij nog begraven en verstopt had, want weinigen konden hun laatste klus voor Escobar navertellen.
2
Log in om een reactie achter te laten