Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Na schrijversstaking is nu ook de aangekondigde acteursstaking een feit

Na schrijversstaking is nu ook de aangekondigde acteursstaking een feit

Het nationale bestuur van SAG-AFTRA heeft gisterochtend unaniem gestemd voor de eerste staking van de gilde tegen de film- en televisie-industrie sinds 1980.
De staking van SAG-AFTRA begon gisteravond één minuut na middernacht, met picketings bij alle grote studio's.



SAG-AFTRA voorzitter Fran Drescher (foto) en nationaal uitvoerend directeur en hoofdonderhandelaar Duncan Crabtree-Ireland spraken tijdens een persbriefing op het nationale hoofdkantoor van de gilde in Los Angeles.

Nu de staking van de Writers Guild al 74 dagen bezig is, is dit de eerste keer dat acteurs en schrijvers tegelijk staken sinds 1960, toen Ronald Reagan voorzitter was van de Screen Actors Guild.

De onderhandelingen tussen SAG-AFTRA en de Alliance of Motion Picture and Television Producers zijn woensdagavond laat afgebroken zonder overeenstemming over de voorwaarden voor een nieuw contract. De onderhandelingscommissie van het gilde adviseerde het bestuur vervolgens unaniem om een staking goed te keuren. Op 5 juni stemden de leden van het gilde met 98% voor het toestaan van een staking als er geen eerlijke overeenkomst kon worden bereikt.

Drescher, die ook voorzitter is van de onderhandelingscommissie, zei woensdagavond dat de gilde "in goed vertrouwen onderhandelde en graag een overeenkomst wilde bereiken die voldoende tegemoet kwam aan de behoeften van de acteurs, maar dat de reacties van de AMPTP op de belangrijkste voorstellen van de vakbond beledigend en respectloos waren voor onze enorme bijdragen aan deze industrie. De bedrijven hebben geweigerd om zinvol te onderhandelen over sommige onderwerpen en over andere onderwerpen hebben ze ons volledig tegengewerkt. Totdat ze in goed vertrouwen onderhandelen, kunnen we niet beginnen met het bereiken van een overeenkomst."

Crabtree-Ireland zei: "De studio's en streamers hebben enorme eenzijdige veranderingen doorgevoerd in het bedrijfsmodel van onze industrie, terwijl ze tegelijkertijd aandringen op het bevroren houden van onze contracten. Dat is niet hoe je een gewaardeerde, gerespecteerde partner en essentiële medewerker behandelt. Hun weigering om zinvol in te gaan op onze belangrijkste voorstellen en het fundamentele gebrek aan respect voor onze leden heeft ons op dit punt gebracht. De studio's en streamers hebben de vastberadenheid van onze leden onderschat, zoals ze op het punt staan om volledig te ontdekken."

De AMPTP gaf vanochtend vroeg een verklaring uit waarin stond: "We zijn diep teleurgesteld dat SAG-AFTRA heeft besloten om de onderhandelingen te staken. Dit is de keuze van de Unie, niet de onze. Daarmee heeft ze ons aanbod van historische loonsverhogingen en restantvergoedingen, aanzienlijk hogere pensioen- en ziektekostenpremies, auditiebescherming, kortere optieperiodes voor series, een baanbrekend AI-voorstel dat de digitale gelijkenissen van acteurs beschermt, en nog veel meer van de hand gewezen. In plaats van verder te onderhandelen, heeft SAG-AFTRA ons op een koers gezet die de financiële problemen zal vergroten voor duizenden mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de industrie."

Eergisteren was het 90 jaar geleden dat het Screen Actors Guild werd opgericht op 12 juli 1933.

In een bericht aan de leden van het gilde voor de bestuursvergadering van vandaag, bespraken Drescher en Crabtree-Ireland enkele van de belangrijkste stakingskwesties met de volgende woorden: "In de afgelopen tien jaar is jullie vergoeding ernstig uitgehold door de opkomst van het streaming ecosysteem. Bovendien vormt kunstmatige intelligentie een existentiële bedreiging voor creatieve beroepen, en alle acteurs en performers verdienen contractuele bepalingen die hen beschermen tegen het uitbuiten van hun identiteit en talent zonder toestemming en betaling. Ondanks de toewijding van ons team om voor jullie te pleiten, heeft de AMPTP geweigerd om te erkennen dat enorme verschuivingen in de industrie en de economie een nadelig effect hebben gehad op degenen die arbeid verrichten voor de studio's."

Ze voegden eraan toe dat, hoewel "we in goed vertrouwen onderhandelingen zijn aangegaan en enthousiast zijn gebleven om tot een overeenkomst te komen die voldoende tegemoet komt aan de zorgen van artiesten, de antwoorden van de AMPTP op onze voorstellen niet adequaat zijn geweest... Onze 90-jarige geschiedenis is een testament van wat bereikt kan worden door onze overtuiging en eenheid. Voor de toekomst van ons beroep staan we samen."

Het contract van de gilde zou oorspronkelijk aflopen op 30 juni, maar werd verlengd tot 12 juli om verder te kunnen onderhandelen. Maar de laatste pogingen om tot een overeenkomst te komen mislukten op woensdag. Een dag eerder stemde SAG-AFTRA in met het voorstel van de bedrijven om een federale bemiddelaar in te schakelen, maar zei in een scherp geformuleerde verklaring "er niet van overtuigd te zijn dat de werkgevers ook maar enige intentie hebben om te onderhandelen over een overeenkomst".

Verblind door het te elfder ure gedane voorstel van de AMPTP voor federale bemiddeling en volhoudend dat ze niet zouden instemmen met nog een contractverlenging, zei de gilde dat "de AMPTP ons vertrouwen heeft misbruikt en het respect dat we voor hen hebben in dit proces heeft geschaad. We laten ons niet manipuleren door deze cynische truc om een verlenging te bewerkstelligen terwijl de bedrijven meer dan genoeg tijd hebben gehad om een eerlijke deal te sluiten."

De staking zal niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld leiden tot het stilleggen van films en scripts voor televisieprogramma's waarvoor SAG-AFTRA-leden werken. Soapseries, die onder een apart contract vallen, zijn vrijgesteld. Volgens de Global Rule One van de gilde "zal geen enkel lid diensten verlenen of een overeenkomst sluiten om diensten te verlenen aan een werkgever die geen minimale basisovereenkomst met de vakbond heeft gesloten, die volledig van kracht is, in elk rechtsgebied waar een nationale collectieve arbeidsovereenkomst van SAG-AFTRA van kracht is. Deze bepaling is wereldwijd van toepassing.
De beslissing om te staken komt bijna drie weken nadat leden van de Directors Guild met een overweldigende meerderheid hun eigen nieuwe contract hebben geratificeerd, en tegen de achtergrond van een volkscampagne die SAG-AFTRA opriep om sterk te staan aan de onderhandelingstafel en "zich aan te sluiten bij de WGA in de picketlinies" als er geen grote "herschikking in onze industrie" kan worden bereikt. Meer dan 1.700 acteurs, waaronder veel prominente SAG-AFTRA leden, hebben onlangs een brief aan de leiders van het gilde ondertekend waarin ze zeggen dat ze "liever gaan staken" en "zich aansluiten bij de WGA in de picket lines" dan een compromis te sluiten over belangrijke kwesties.

In die brief, die ook door SAG-AFTRA-voorzitter Fran Drescher is ondertekend, staat het volgende: "Dit is een ongekend keerpunt in onze industrie, en wat in andere jaren als een goede deal zou kunnen worden beschouwd, is gewoon niet genoeg. We hebben het gevoel dat onze lonen, ons vak, onze creatieve vrijheid en de kracht van onze vakbond allemaal zijn ondermijnd in de afgelopen tien jaar. We moeten die trajecten omkeren."
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

BlackBiker
14 juli 2023, 12:43
Om er nog wat positiefs uit te halen: we hebben straks lekker veel tijd om eindelijk die veel te grote kijklijst eens op te pakken :-)

Maar verder is het voor mij altijd lastig om te bepalen waar het nou precies over gaat. Je hoort het verhaal vooral vanuit de eisende partij (de acteurs) en het wordt absoluut niet duidelijk wat er nu precies wordt geëist en wat er wordt geboden. Ik kies in deze dan ook geen partij en hoop dat ze er toch snel uitkomen.

Er ligt nu natuurlijk al een hoop stil vanwege de schrijversstaking, maar de projecten waar al scripts voor zijn, zullen nu ook stilvallen ben ik bang. Dat worden dus weer dunne DVD seizoenboxen voor 2023, net als voor het seizoen 2007.
2
Sproet2jes
14 juli 2023, 13:14
Blackbiker, je haalt me de woorden uit de mond, haha. :o)
1
Log in om een reactie achter te laten