Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Acteursstaking is eindelijk over: SAG-AFTRA en studio's sluiten nieuw driejarig contract

Acteursstaking is eindelijk over: SAG-AFTRA en studio's sluiten nieuw driejarig contract

Na 118 dagen staken van de acteursgilde bereikten SAG-AFTRA en de studio's afgelopen nacht een voorlopig akkoord over een nieuw contract dat Hollywood binnen enkele weken weer op de been zou kunnen helpen.
Daarmee komt een einde aan meer dan zeven maanden van arbeidsonrust in Hollywood, waarbij de Writers Guild en SAG-AFTRA voor het eerst in meer dan zestig jaar gezamenlijk staakten.

Na een dramatische dag vol resultaten van studio's en ultimatums over deadlines stemde de zeventien leden tellende onderhandelingscommissie van de acteursgilde afgelopen nacht unaniem om een voorlopig akkoord aan te bevelen aan het bestuur van SAG-AFTRA.

Specifieke details van de overeenkomst worden naar verwachting onthuld wanneer de overeenkomst vrijdag aan de raad van bestuur wordt voorgelegd.

14271 SAG-AFTRA

Minder dan een maand nadat de leden van de Writers Guild met een overweldigende meerderheid hun eigen overeenkomst met de Alliance of Motion Picture and Television Producers bekrachtigden, is de overeenkomst van SAG-AFTRA het hoogtepunt van de laatste ronde van hernieuwde onderhandelingen die op 24 oktober begon. Om de ernst en de inzet van de onderhandelingen aan te geven, namen Ted Sarandos van Netflix, Bob Iger van Disney, Donna Langley van NBCUniversal en David Zaslav van Warner Bros Discovery vaak rechtstreeks deel aan de gesprekken.

De voorlopige overeenkomst volgt op de reactie van de studio's afgelopen vrijdag op het laatste uitgebreide tegenbod van de gilde met een zelfbenoemd "historisch" pakket. Dat werd minder dan 24 uur later gevolgd door een uitgebreide groep studieleiders - waaronder leidinggevenden van Paramount, Amazon, Apple en meer - die zich bij de Bende van Vier aansloten om SAG-AFTRA te informeren over het aanbod van de AMPTP, dat naar verluidt grote loonsverhogingen en bonussen omvatte, evenals ingrijpende AI-beschermingen.

"We zijn jullie niet alleen tegemoet gekomen, we zijn jullie helemáál tegemoet gekomen", zei Sarandos zaterdag tegen de gildeleiders, voordat de SAG-AFTRA-kaderleden zich in de kleine lettertjes begonnen te verdiepen. Verdere gesprekken tussen de twee partijen begonnen eerder deze week toen de gilde de laatste reeks voorstellen van de studio's doornam.

Na gesprekken deze week vertelde de AMPTP SAG-AFTRA gistermiddag dat ze voor 17.00 uur (Amerikaanse tijd) moesten weten of een overeenkomst mogelijk was of niet. Ze zeiden dat de tijd drong om het uitzendseizoen en het zomerfilmschema van 2024 te redden.

De overeenkomst werd ongeveer een half uur later bevestigd.

Als alles volgens plan verloopt en het bestuur de voorlopige overeenkomst goedkeurt, zullen de leden van de 160.000 acteurs tellende gilde binnenkort stemmen om de nieuwe overeenkomst te ratificeren. Omdat SAG-AFTRA de stekker uit de staking trok net na middernacht en voordat de stemming over de ratificatie is afgerond, kunnen mensen snel weer aan het werk en kan de productie snel weer worden opgestart.

Het voorlopige akkoord van vandaag, dat veel van de verschuivingen en verdeeldheid in de industrie van de afgelopen tien jaar blootlegt, komt aan het einde van een lange weg vol omleidingen en kuilen.

In totaal hebben de zes maanden durende stakingen in Hollywood de economie van Zuid-Californië naar schatting meer dan 6,5 miljard dollar gekost en 45.000 banen in de entertainmentindustrie, nadat de productie tot stilstand kwam toen de WGA begin mei de piketpaaltjes brak en SAG-AFTRA medio juli volgde.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

BlackBiker
BlackBiker 9 november 2023, 11:30
Nou, dat werd tijd...
Log in om een reactie achter te laten