Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Stiekem kijken doet Nederlandse seriekijker bijna niet

Stiekem kijken doet Nederlandse seriekijker bijna niet

Het heet Netflix Cheating en de Nederlandse seriekijkers maakt zich daar niet vaak schuldig aan, de Nederlander is vrij trouw als het gaat om het kijken naar de volgende aflevering van de favoriete serie. Stiekem kijken doet de Nederlandse kijker liever niet, we wachten netjes tot de partner ook tijd heeft om samen dan de volgende aflevering te gaan zien.

Netflix heeft een internationaal onderzoek gedaan naar het fenomeen Netflix Cheating en daaruit blijkt dat Nederland het best scoort, 73 procent geeft aan niet stiekem de volgende aflevering te gaan kijken, wereldwijd is dit 53 procent. De meeste ‘overspel’ plegers zitten in Mexico en Brazilië die niet wachten op hun televisiepartner en kijken de volgende aflevering stiekem zonder partner.

Netflix-woordvoerder Jai Dattani zegt: “Aan de ene kant is het verbazingwekkend dat juist Nederlanders met jullie imago weinig vals spelen. Maar het is ook wel bekend dat jullie je vaak aan de regels houden.” Maar wanneer de Nederlander dan ‘vreemdgaat’ heeft 60 procent daar geen spijt van, wereldwijd is dat 46 procent. De woordvoerder vult aan: “Jullie zijn een trouw volkje, maar als het toch misgaat niet erg berouwvol.” In Hong Kong vinden, volgens het onderzoek, 40 procent van de ondervraagden het erger als men ‘overspel’ pleegt via de televisie dan een echte affaire.

Twee op de drie van de Netflix Cheaters is man, Dattani vertelt: “Ze kunnen niet stoppen met kijken, beschouwen zich een grotere fan van de betreffende serie dan hun partner of hadden een ontembare drang om te zien wat er verder ging gebeuren.” De Nederlandse cheaters kijken het vaakst stiekem verder bij de series Black Mirror, Orange Is the New Black en Jessica Jones. “Dat zijn series waar je helemaal in op kan gaan”, verklaart Dattani. Maar hoe zit het dan met House of Cards (2013)? “We denken dat dat lager scoort omdat het een serie is waar je na afloop meteen verder over wilt praten. ’Wie is goed, wie is slecht? ’Wat zal Frank {Underwood} nu gaan doen’?”

Robert (56), een Netflix Cheater, zegt: “Mijn vriendin heeft een drukke baan, ik werk vaak vanuit huis. Aan het einde van de middag lonkt niet alleen het vooruitzicht van een wijntje, maar ook een serie. Dan zeg ik tegen mezelf: ’ze zal vanavond vast geen puf meer hebben voor een aflevering’ en kijk ik vast stiekem. Soms heb ik wel een probleem als ze dan toch voorstelt het programma verder te kijken en ik met schaamrood op de kaken moet bekennen dat ik niet op haar gewacht heb.”

Ook blijkt uit het onderzoek dat één op de drie het niet opbiecht dat ze een korte heftige date hebben gehad met de volgende aflevering. Maar volgens Robert is je mond houden geen optie: “Dan moet ik meespelen en verbaasd doen terwijl ik alles al weet.” Maar de seriefan Robert, hij kijkt ook naar HBO, Amazon en reguliere televisiezenders, trekt wel grenzen bij deze ‘affaire’: “Ik doe het bijvoorbeeld bij The Affair en Grey's Anatomy. Bij een serie als Homeland, die we beiden echt heel erg goed en heel spannend vinden, houd ik me in. Vooruit kijken kan ik dan niet maken, vind ik. Bij een romantische serie heb ik er minder moeite mee.”

Ben jij een Netflix Cheater?


Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

anonymous
14 februari 2017, 14:22
house of carts
0
Log in om een reactie achter te laten