Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2022 - Beste actrice

Serie van het jaar 2022 - Beste actrice

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie actrice. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Wat zou een serie van het jaar-verkiezing zijn, zonder dat we de acteurs en actrices ín die geweldige (of teleurstellende) series ook in de spreekwoordelijke spotlight zetten. Nou, en dat doen we dus ook!

Aan mij de eer om zes (vijf + één wildcard, daar zo meer over) parels van acteerprestaties uit te kiezen uit al die geweldige actrices. Bij de categorie acteurs en actrices worden er vijf nominaties volgens de schrijvers én gebruikers gekozen en mag de schrijver van deze column ook nog een wildcard inzetten. Dus een klein persoonlijk tintje. Laten we snel naar de genomineerden gaan!

Hieronder in alfabetische volgorde de top zes genomineerden van beste actrices uit 2022;

Elizabeth Debicki



Als je de foto's ziet van de serie én de originelen, kun je Elizabeth Debicki en Prinses Diana bijna niet uit elkaar houden. Maar daar houdt de knappe prestatie niet op. Het acteerwerk is zo verfijnd en gedetailleerd dat Elizabeth overal lof en eer oogstte voor deze prachtige prestatie in The Crown. Een terechte nominatie dus.
Bekijk hier de info over Elizabeth Debicki.

Milly Alcock



Na wat jaren afwezigheid zijn de draken weer terug, en hoe! Bijna iedereen, op een paar critici daargelaten ;), was onder de indruk van het niveau. En zeker van hoofdrolspeelster Milly Alcock. De jonge actrice weet de complexiteit van het personage zeer geloofwaardig neer te zetten. Menigeen zal met mij, toch lichtelijk teleurgesteld zijn in de tijdssprong die de serie na een aantal afleveringen maakte.
Bekijk hier de info over Milly Alcock.

Rhea Seehorn



Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb Better Call Saul niet gezien. Ik weet het, hóé durf ik mezelf een serie-junkie te noemen zonder dit gezien te hebben. Bij voorbaat excuus. Maar als ik mijn medeschrijvers moet geloven zet Rhea Seehorn wederom een fantastische prestatie neer dit laatste seizoen. En ik vertrouw mijn MijnSerie-kompanen blindelings, dus dit zal een zeer terechte nominatie zijn!
Bekijk hier de info over Rhea Seehorn.

Tatiana Maslany



De serie She-Hulk: Attorney at Law werd door veel mensen compleet doorgezaagd, met name om de special effects. Maar hoofdrolspeelster Tatiana Maslany werd alom geprezen, en dus terecht dat deze Emmy-winnaar in dit rijtje staat. Dat ze kon acteren wisten we al na Orphan Black, maar dat ze ook zulke goede komische timing had was een welkome verrassing!
Bekijk hier de info over Tatiana Maslany.

Zendaya



Ja, wat moet ik aan de vele lofprijzingen nog toevoegen? Niet voor niets is Zendaya de jongste dubbele(!) Emmy-winnares ooit. Ook dit seizoen van Euphoria weet ze weer ongelofelijk veel indruk te maken met Rue. Ik denk dat zij de grootste kans maakt op de overwinning!
Bekijk hier de info over Zendaya.



Schrijverskeuze;

Jenna Ortega



De onverwacht grootste monsterhit van dit jaar is absoluut de Netflix-serie Wednesday. Met de geniale en eigenzinnige regisseur Tim Burton zag iedereen wel iets bijzonders aankomen, maar dat hoofdrolspeelster Jenna Ortega dat zou zijn, was een verrassing. Met haar lugubere, verfijnde portrettering van Wednesday blies ze iedereen omver. Met grote trots, ook omdat mijn andere favoriet van dit jaar al genomineerd was, is dit mijn wildcard!
Bekijk hier de info over Jenna Ortega.

Er vielen dit jaar, in vele opzichten, een hoop dingen tegen, maar qua acteerprestaties waren we gezegend. Heel veel wijsheid gewenst bij het maken van alle moeilijke keuzes!

Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

BlackBiker
31 december 2022, 10:08
Voor mij gaat dit tussen Tatiana en Jenna. Geen van beide series waar ik van omver geblazen ben, maar man, wat een goede actrices.
Wellicht dat de voorkeur toch naar Tatiana gaat, vooral om wat ze in het verleden al heeft laten zien. Haar optreden in Orphan Black is natuurlijk legendarisch. Ik laat het nog even bezinken.
3
JanWillemK
31 december 2022, 10:40
Wat mij betreft Zendaya. Zij heeft al meerdere malen aangetoond verschillende karakters en emoties uitstekend te kunnen spelen.

Tatiana kennen we allemaal nog van Orphan Black waar ze geweldig was, maar de rol She-Hulk past totaal niet bij haar en het voelde ook zeker niet als een uitdaging voor haar. Het hielp natuurlijk ook niet dat de serie slecht was.
Jenna was verder ook goed maar het spelen van haar karakter voelde vaak een beetje eentonig. En ja, ik begrijp dat dat haar rol was maar ik ben van mening dat er meerdere actrices zijn die deze rol hadden kunnen spelen.
1
BlackBiker
31 december 2022, 13:27
Je zei "de rol She-Hulk past totaal niet bij haar". Misschien niet, maar ondanks dat wist ze er toch wat van te maken. En met zo'n onzin personage vond ik dat een tour de force. Dat de schrijvers er zo'n zooitje van hebben gemaakt, kan zij weinig aan doen. Zij was echt de enige reden dat ik deze serie toch heb uitgezeten...

Wat je zegt over Jenna Ortega snap ik wel. Maar zij en Tatiana zijn dit jaar de enige die ik bezig heb gezien. De andere genomineerden ken ik niet van hun werk.
1
Futsudo
31 december 2022, 15:06
Heb genoten van Zendaya.
1
SLP
31 december 2022, 16:04
Ik ga voor Zendaya.
1
Log in om een reactie achter te laten