Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2022 - Beste mini/anthologieserie

Serie van het jaar 2022 - Beste mini/anthologieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie mini/anthologie. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
De laatste jaren is het aanbod van mini- en anthologieseries hard gegroeid. Vaak zitten daar echte pareltjes tussen. Voor 2022 was dat niet anders. Er waren veel sterke series, waardoor de lijst van genomineerden eigenlijk te klein is. De uiteindelijke genomineerden zijn overigens zeer divers. Er zitten namelijk Nederlandstalige series tussen, verschillende genres met diverse stijlen. Vaak doen mini- en anthologieseries het ook erg goed met de Emmy's. Ik ben erg benieuwd welke serie er uiteindelijk met de felbegeerde Award voor beste mini/anthologieserie van 2022 vandoor gaat.

De genomineerden voor beste mini/anthologieserie zijn gekozen op basis input van meerdere kanten. Allereerst hebben de lezers van MijnSerie een grote (eigenlijke grootste) invloed gehad op de selectie. Daarnaast hebben mijn mede-recensenten hun selectie gemaakt. En één ding is zeker, ik sta volledig achter de lijst van genomineerden!

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story


Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story
Er was geen twijfel over mogelijk of deze serie in de lijst van genomineerden zou belanden. In de media is er veel aandacht aan besteed, wat natuurlijk snel het geval is indien een serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er zou namelijk sprake zijn van romanisering van Jeffrey Dahmer, iets dat ik erg vergezocht vond. Dahmer wordt namelijk neergezet als een zeer verknipt persoon. Ook vertolkt Evan Peters het titulaire personage met bizarre overtuiging. Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story stond snel bovenaan de best bekeken series van Netflix, met alleen Stranger Things erboven (en sinds kort ook Wednesday). Naar mijn idee is dit een grote kanshebber.
Lees de recensies die geschreven zijn over Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story.

Dexter: New Blood


Dexter: New Blood
De serie Dexter was, vriendelijk gezegd, niet op de beste manier geëindigd. Toen het nieuws kwam dat er een vervolg, Dexter: New Blood, in ontwikkeling was, had ik al meteen goede hoop. De sfeer was weer zoals vanouds, er zat een sterke seriemoordenaar in (naast Dexter dan) en het heeft Dexter een beter einde kunnen geven. Maar dat laatste was ook niet zo lastig na het oorspronkelijke einde van de serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Dexter: New Blood.

Five Days at Memorial


Five Days at Memorial
Five Days at Memorial is gebaseerd op een (non-fictie) boek over de orkaan Katrina in New Orleans, speelt de serie zich gedurende (zoals de titel al doet vermoeden) vijf dagen af in een ziekenhuis. Sterke cast en het feit dat het over een waargebeurd verhaal gaat, maakt het nog intenser. Stel je maar voor dat je op de intensive care patiënten moet helpen terwijl een orkaan jouw werk onmogelijk maakt. Erg indrukwekkend.
Lees de recensies die geschreven zijn over Five Days at Memorial.

Het jaar van Fortuyn


Het jaar van Fortuyn
Het jaar van Fortuyn gaat over de laatste periode van Pim Fortuyn zijn leven, onder andere over de verkiezingsstrijd voor de tweede kamer en uiteindelijk de aanslag op zijn leven. Een van de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis is hiermee verfilmd. Mooi om te zien dat de Nederlandse series het ook goed doen op MijnSerie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Het jaar van Fortuyn.

Inside Man


Inside Man
Een complex gemaakte serie van de BBC waarbij twee verhaallijnen steeds meer met elkaar verbonden raken. Eén gaat over een ter dood veroordeelde, gespeeld door Stanley Tucci, die in een Amerikaanse dodencel zit. De andere verhaallijn gaat over predikant, gespeeld door David Tennant, op het Engelse platteland. Inside Man is een unieke serie en terechte nominatie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Inside Man.

The Last Days of Ptolemy Grey


The Last Days of Ptolemy Grey
Samuel L. Jackson schittert in The Last Days of Ptolemy Grey van Apple TV+ waarin hij een demente man van 91 jaar oud speelt. Wederom een serie dat is gebaseerd op een boek. Tijdelijk kan Ptolemy zijn verleden herinneren. Die kans grijpt hij aan om de dood van zijn neef te onderzoeken en om vrede te sluiten met zijn verleden. Zoals altijd zet Samuel L. Jackson een solide acteerprestatie neer.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Last Days of Ptolemy Grey.

Pam & Tommy


Pam & Tommy
Zoals de titel doet vermoeden gaat deze serie over de romance tussen Pamela Anderson en Tommy Lee. Meer specifiek over de periode dat de beruchte sex-tape tussen de twee openbaar werd gemaakt. Pam & Tommy is door de critici goed ontvangen mede door de sterke acteerprestaties van Sebastian Stan en Lily James. Zelf heb ik de serie nog niet gezien, maar na het lezen van de goede verhalen, ga ik het zeker een kans geven.
Lees de recensies die geschreven zijn over Pam & Tommy.

Rampvlucht


Rampvlucht
Nog een nominatie van Nederlandse bodem die eveneens een zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis verfilmd. Dit maal over de Bijlmerramp van 1992. De datum van release was ook een symbolische aangezien het precies dertig jaar na de ramp is uitgekomen. In Nederland is Rampvlucht erg goed ontvangen en heeft het ook een Gouden Kalf gewonnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Rampvlucht.

The Watcher


The Watcher
The Watcher gaat over een koppel dat is verhuisd naar hun droomhuis de periferie. Maar nadat ze daar zijn ingetrokken, worden ze door middel van brieven gestalkt die zijn ondertekend door 'The Watcher'. Dit is nog een serie van Ryan Murphy, die het de laatste jaren erg goed doet. Hij is bijvoorbeeld ook de man achter de serie Dahmer: - Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Onlangs is de serie verlengd voor een tweede seizoen. Het is nog onduidelijk of het een compleet nieuw verhaal wordt of dat het verhaal wordt voortgezet. Dus we zullen er op een later moment achter komen of deze serie wel in deze categorie thuishoort ;).
Lees de recensies die geschreven zijn over The Watcher.

The White Lotus


The White Lotus
Net als bij het eerste seizoen is het verhaal weer ontzettend sterk, mooi gefilmd, goede cast en onmogelijk te vergelijken met andere series. De gehele cast is nieuw op Jennifer Coolidge en Jon Gries (Tanya & Greg) na. Door de serie heen is er een hele subtiele opbouw van spanning waarbij je regelmatig op het verkeerde spoor wordt gezet. Tegen het einde van The White Lotus komt alles bij elkaar en is er een grootste ontknoping. Seizoen één was een van de grote winnaar bij de Emmy's waarvan er maar liefst tien zijn binnengesleept. Onlangs is de serie verlengd voor een derde seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The White Lotus.

Zoals jullie hebben gezien, is het een zeer diverse lijst van genomineerden. Stuk voor stuk goede series en ik ben heel erg benieuwd waar jullie stem naar uit gaat!

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (8)

Karzal
28 december 2022, 11:13
Hmmm... ik denk dat ik hier dan toch maar voor Dahmer ga. Ja, het is een beetje fucked up, maar het is wel zeer goed geacteerd. Of toch 1883.... maybe een wildcard. Lastig lastig.
2
Futsudo
28 december 2022, 14:02
Van deze genomineerden ga ik voor The Last Days of Ptolemy Grey maar misschien dat ik toch de wildcard ga inzetten voor Black Bird.
1
JanWillemK
28 december 2022, 15:04
Ow, Dexter.. ik was die helemaal vergeten. Dat zegt dan ook wel dat ik mijn cijfer die ik heb gegeven aan de serie nodig naar beneden moet bijstellen aangezien die niet is blijven hangen.
1
GoonerJenny
28 december 2022, 16:03
Zit goede nominaties tussen maar ik ga mn wild card gebruiken 1883 was voor mij het beste wat ik afgelopen jaar heb gezien.
0
BlackBiker
28 december 2022, 17:06
Rampvlucht is de enige van dit rijtje die ik heb gezien. Misschien moet ik daar dan maar in twee categorieën op stemmen. Want helaas hadden we dit jaar geen klapper als Chernobyl of Mare of Easttown. Althans, ik heb hem niet gezien.
0
tweemaalh
28 december 2022, 21:49
Inside Man was een gave serie, maar misschien toch een Wildcard voor The English
0
Tamino
28 december 2022, 23:37
The Watcher en Dahmer overheersen voor mij
1
Frodootje
29 december 2022, 22:03
Dahmer vond ik teveel het standaard seriemoordenaar verhaaltje en Inside man begon goed maar werd steeds minder. Rampvlucht vond ik echt heel verrassend goed.
0
Log in om een reactie achter te laten