Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Achter de Camera - Ryan Murphy

Achter de Camera - Ryan Murphy

In Achter de Camera kijken we naar mensen die misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar de schrijver, regisseur en producent Ryan Murphy
American Horror Story is inmiddels niet meer van de televisie weg te denken. Binnenkort begint seizoen twaalf alweer in Amerika. Bedenker Ryan Murphy heeft ook nog hoop andere series op zijn naam staan, en de flamboyante personages en extravagante vormgeving zijn altijd duidelijk herkenbaar. Maar waar begon het eigenlijk voor hem? En wat doet hij tegenwoordig? Tijd om daar in te duiken in een nieuwe Achter de Camera.



Ryan Murphy werd in 1965 geboren in Indianapolis. Na zijn studie ging hij als journalist aan de slag en werkte voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder Entertainment Weekly. In de jaren 90 begon hij met het schrijven van scripts, en in 1999 maakte hij de tienerserie Popular voor The WB (tegenwoordig opgegaan in The CW). Tussen 2003 en 2010 gooide hij hoge ogen met de dramaserie Nip/Tuck, die zich in een kliniek voor plastische chirurgie afspeelde en Murphy een Emmynominatie en een Golden Globe opleverde..

Een andere grote hit van Murphy was Glee, dat tussen 2009 en 2015 bij Fox werd uitgezonden, over een zangkoor op een Amerikaanse middelbare school. Murphy haalde inspiratie voor deze serie uit de tijd dat hijzelf in een koor zat. Glee was de eerste serie waarbij Murphy samenwerkte met schrijver en producent Brad Falchuck. Murphy en Falchuck hebben ook later ook voor andere projecten samengewerkt.

Glee

Eén van die samenwerkingsprojecten is American Horror Story. De anthologieserie loopt al sinds 2011 bij FX en elk seizoen vertelt een compleet nieuw griezelverhaal in een compleet nieuwe setting met nieuwe personages. Hoewel de seizoenen los van elkaar staan, is wel duidelijk dat ze zich allemaal in hetzelfde fictieve universum afspelen, bevolkt door vampiers, heksen, geesten en buitenaardse wezens. Sinds 2021 loopt ook de spin-off American Horror Stories, waarin elke aflevering één losstaand verhaal vertelt. Dit najaar gaat het derde seizoen daarvan in première.

Sinds American Horror Story is het duidelijk dat Murphy een voorliefde voor anthologie- en miniseries heeft, want hij heeft er heel veel gemaakt. Voor deze anthologieën en miniseries laat hij zich vaak inspireren door waargebeurde verhalen. In American Crime Story worden misdaadprocedures gedramatiseerd, waaronder het proces tegen OJ Simpson en de moord op Versace. In Monster vertelt hij de levensverhalen van seriemoordenaars als Jeffrey Dahmer. In Feud worden vetes en ruzies tussen beroemdheden breed uitgemeten, zoals die tussen actrices Joan Crawford en Bette Davis. Verder schreef Murphy mee aan een miniserie over het leven van modeontwerper Roy Halston.

American Crime Story

Naast waargebeurde verhalen maakt Murphy ook nog series die duidelijk fictie zijn. Op Netflix zijn dat onder meer de dramaserie Hollywood, de horrorserie The Watcher, de middelbare school-serie The Politician en de thriller Ratched, een prequel op de klassieke film One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Voor FX en Fox zijn dat de horrorkomedie Scream Queens, de LHBTI-dramaserie Pose, en de procedurele series 9-1-1 en 9-1-1: Lone Star, die over de nooddiensten in respectievelijk Los Angeles en Texas gaan. Deze vier series zijn in Nederland allemaal te zien op Disney+.

In zijn series verwerkt Murphy altijd bepaalde thema’s en stijlen. Zijn series zijn extravagant, en alles en iedereen is flamboyant. Zelfs de lelijke eendjes in zijn series hebben de wens om hun vleugels te spreiden en te laten zien wie ze werkelijk zijn. Murphy, die op jonge leeftijd uit de kast kwam als homoseksueel, verwerkt ook veel LHBTI-thema’s in zijn werk. Soms is dat heel subtiel, maar vaker wel dan niet presenteren deze thema's zich in de extravagante Ryan Murphy-stijl die we van hem gewend zijn.

9-1-1

Wat ook opvalt aan de werken van Ryan Murphy is het hergebruik van acteurs. In de eerste paar seizoenen van American Horror Story zagen we veelal dezelfde acteurs terugkeren voor een volgend seizoen, maar dan in een compleet andere rol. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters en Emma Roberts. Maar ook deze acteurs zien we in andere projecten van Murphy terug. Zo had Emma Roberts had de hoofdrol in Scream Queens, terwijl we Sarah Paulson in Ratched en American Crime Story zagen opduiken. Jessica Lange stal de show opnieuw in Feud, en vorig jaar joeg Evan Peters iedereen de stuipen op het lijf in Monster. Ook dit maakt de series van Murphy interessant om naar te kijken.

Waar het de komende jaren heengaat met Murphy? Veel van zijn series lopen nog steeds, en voorlopig lijkt hij nog niet klaar te zijn met zijn American Story-reeks. Behalve nieuwe seizoenen van American Horror Story en American Crime Story, werkt hij ook aan American Love Story en American Sports Story. Maar wanneer die gaan verschijnen, dat is nog niet duidelijk.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

Futsudo
Futsudo 7 september 2023, 10:20
Murphy had begin 2018 een deal met Netflix gesloten voor een recordbedrag van 300 miljoen dollar voor de duur van 5 jaar. Murphy moest hiervoor vier tv-shows, drie films en drie documentaires maken. Het is een van de grootste deals ooit die Netflix heeft gemaakt.
tweemaalh
tweemaalh 7 september 2023, 12:10
Als je alleen al kijkt naar de populariteit van Dahmer heeft dat zijn vruchten wel afgeworpen
Log in om een reactie achter te laten