Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste acteur

Serie van het jaar 2023 - Beste acteur

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie beste acteur. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Door de grote hoeveelheid series die er jaarlijks uitkomen, is het steeds lastiger voor series om zich te onderscheiden van de concurrentie. Alle aspecten van een serie zullen top moeten zijn om ervoor te zorgen dat we er niet voor kiezen om een andere serie te gaan kijken. Zo zijn onder meer de acteerprestaties van de acteurs en actrices die het verhaal op ons moeten overbrengen erg belangrijk. Reden genoeg om deze acteerprestaties te bekijken en te beoordelen.

De onderstaande genomineerden zijn gekozen op basis van hetgeen de lezers van Mijnserie ons in 2023 hebben laten weten, aangevuld met de meningen van mijn mede-recensenten en uiteraard mijn eigen mening. Dat laatste komt mede tot uiting in de vorm van mijn wildcard. Dus laten we snel kijken naar welke acteurs er kans maken op de titel 'Beste acteur 2023'!

Hieronder in alfabetische volgorde de top zes genomineerden van beste series uit 2023;

Idris Elba - Hijack


Idris Elba pendelt al wat jaren op en neer tussen de nodige blockbusters op het grote scherm en hitseries op het kleinere scherm. Dit jaar zagen we hem (naast in de film die het vervolg was op Luther) in het veelgeprezen Hijack waarin we in realtime zeven uur lang met Elba meeleven als hij in een vliegtuig zit dat wordt gekaapt. Op realistische manier schommelt hij continu tussen de bemiddelaar die de belangen van iedereen in acht neemt en de vader die er voor wil zorgen dat hij tijd thuis is en met name zijn eigen belang dient. Het charisma dat hij met zich meebrengt, zorgt ervoor dat je nooit echt een hekel aan hem kunt krijgen maar je zijn keuzes soms niet echt toejuicht.
Bekijk hier de info over Idris Elba.

Jeremy Allen White - The Bear


Ook het tweede seizoen van The Bear haalt weer een hoog niveau en dat is zeker ook mede te danken aan het spel van Jeremy Allen White. Ondanks dat in dit tweede seizoen de focus wat meer van White's personage 'Carmy' verlegd wordt naar andere leden van zijn kookbrigade, weet White weer op uitstekende manier een briljante maar chaotische chef neer te zetten, die ook probeert een leven op te bouwen buiten de keuken terwijl hij nog met wat demonen uit het verleden worstelt.
Bekijk hier de info over Jeremy Allen White.

Omar Sy - Lupin


Was het nu het tweede seizoen of deel drie van Lupin waar we naar gekeken hebben? Dat doet er eigenlijk niet toe, want we hebben weer genoten van deze bewerking van de Franse romans over 'gentleman thief' Assane Diop. Het moet geen eenvoudige opgave zijn om de kijkers geboeid te houden als het verhaal niet altijd even geloofwaardig is en je ook nog eens een dief speelt. Maar Omar Sy schittert in zijn rol van Diop en doet dat met een natuurlijk charisma dat ervoor zorgt dat we blijven kijken en blijven houden van deze meesterdief. De winnaar van Beste Acteur 2021 is er dan ook dit jaar gewoon weer bij.
Bekijk hier de info over Omar Sy.

Pedro Pascal - The Last of Us/The Mandalorian


Als je een hoofdrol speelt in twee van de best bekeken series van 2023, dan kan het niet anders dan dat de aandacht op je gevestigd wordt. En terecht, want Pedro Pascal eigent zich beide - totaal verschillende - rollen toe. Of het nu gaat om de stoïcijnse Din Djarin die steeds wat losser begint te worden of de door een Apocalyps gebroken Joel Miller, Pascal beheerst het allemaal en zet het met overtuiging neer. Reden genoeg voor deze nominatie!
Bekijk hier de info over Pedro Pascal.

Tom Hiddleston - Marvel's Loki


Tom Hiddleston is net als in 2021 genomineerd voor zijn rol als Loki, een rol die hij sinds hij zijn intrede deed in de Marvel Cinematic Universe al met veel schwung speelt. En een personage dat door de jaren heen nogal een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hiddleston gaat mee in deze ontwikkeling, maar blijft Loki wel spelen met de charme en humor die hij vanaf het begin al heeft gehad. Het is niet voor niets dat Marvel's Loki al jaren behoort tot de favoriete personages in de MCU en maar terug blijft komen.
Bekijk hier de info over Tom Hiddleston.

Schrijverskeuze
Omdat er in deze categorie niet met een wildcard gestemd kan worden wil ik graag mijn eigen schrijverskeuze als wildcard nomineren.

Patrick Stewart - Star Trek: Picard


Moet ik meer zeggen dan 'Make it so' of 'Engage'? Voor velen bekende uitdrukkingen, omdat we Patrick Stewart sinds 1987 dit veelal hebben horen zeggen in zijn rol van Jean-Luc Picard. Ook dit jaar kroop hij weer in deze rol voor het derde en laatste seizoen van Star Trek: Picard. In dit nostalgische laatste seizoen zien we Stewart een Picard neerzetten zoals je hem zou verwachten. Op momenten met de autoriteit en kalmte die zijn jaren op de Enterprise kenmerkten, maar tegelijkertijd met de kwetsbaarheid die het ouder worden met zich mee brengt.
De jaren beginnen te tellen bij Stewart, maar hij weet voor mij nog steeds een uitstekende Picard neer te zetten, reden genoeg om hem te nomineren.
Bekijk hier de info over Patrick Stewart.

Een mooie lijst met acteurs die in totaal verschillende rollen en een diversiteit aan genres prachtige prestaties hebben neergezet. Ik ben benieuwd wat jullie van de lijst vinden!

Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

BlackBiker
31 december 2023, 10:45
Deze weet ik nog niet. Pedro Pascal of Patrick Stewart. Denk ik nog even over na.
.
Fijne jaarwisseling allemaal!
1
JanWillemK
31 december 2023, 11:54
Jij ook een fijne jaarwisseling!
2
Futsudo
31 december 2023, 13:48
Fijne jaarwisseling!
2
JanWillemK
31 december 2023, 11:54
Idris Elba dan maar, mede dankzij zijn rol in de game Cyberpunk 2077: Phantom Liberty.
1
DAVE2804
31 december 2023, 12:07
Mhm, ik ga voor Tom Hiddleston denk ik. Hoewel ik Loki seizoen twee in het geheel ietsje minder vond dat seizoen één, was Hiddleston wel weer erg goed in zijn rol.
1
Futsudo
31 december 2023, 13:53
Ik heb genoten van Jeremy Allen White in The Bear maar uiteindelijk gaat mijn stem toch naar Pedro Pascal voor zijn rol in The Last of Us.
1
SLP
31 december 2023, 15:30
Voor mij precies dit!
0
Log in om een reactie achter te laten