Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste Nederlandse/Vlaamse serie

Serie van het jaar 2023 - Beste Nederlandse/Vlaamse serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie Beste Nederlandse/Vlaamse serie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre.
Dit jaar zijn er veel nieuwe series op tv of online uitgekomen. Ook staan er een paar (lang)lopende series in de lijst. Deze lijst is samengesteld op basis van jullie suggesties, maandelijkse poll en mijn collega-schrijvers. Van misdaad tot drama, er zal vast iets in dit rijtje staan waar jij dit jaar van hebt kunnen genieten. Kijk dus snel verder voor de nominaties.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2023:

1985


1985
Elke aflevering van de indrukwekkende achtdelige Belgische serie 1985 begint met een disclaimer: '1985 is geen documentaire maar een fictiereeks, gebaseerd op waargebeurde feiten'. De serie gaat namelijk over de Bende van Nijvel. De bende pleegde tussen 1982 en 1985 een reeks extreem gewelddadige overvallen en voelt nog steeds als een open wond. Ook genoten van deze serie? Stem!
Lees de recensies die geschreven zijn over 1985.

Arcadia


Arcadia
Arcadia is een coproductie van KRO-NCRV en de Vlaamse VRT (Eén) met steun van de Duitse publieke omroepen WDR en SWR (ARD). De Nederlands-Vlaamse fictieserie speelt zich af in een toekomstige samenleving met burgerscores. Hoe hoger je score, hoe beter je leven.
Kon je geen genoegen krijgen van deze onvervalste dystopische sciencefictionserie van de Lage Landen? De serie krijgt een tweede seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Arcadia.

Dertigers (NL)


Dertigers (NL)
Het laatste seizoen van Dertigers (NL) begon in 2020. Eigenlijk eindigt deze dramaserie van BNNVARA op zijn hoogtepunt. De thema’s in deze serie zijn als dertiger een feest van herkenning. En als je je er niet in herkent, dan is het een (soms pijnlijk) voorproefje. Denk aan sterfgevallen in de familie, uitvogelen of de vader van je kinderen wel de ware is of jezelf voor de zoveelste keer opnieuw uitvinden.
Wellicht komt er in de toekomst een vervolg die Veertigers kan heten. Wel is er nog een kerstspecial uitgezonden.
Helaas zijn er over deze serie nog geen recensies geschreven.

Ferry: De Serie


Ferry: De Serie
Na drie reguliere seizoenen Undercover en een prequel-film kwam Netflix op 3 november 2023 met de achtdelige Ferry: De Serie waarin we zien hoe onze favoriete drugscrimineel zijn imperium probeert op de bouwen. Die verongelijkte eigenwijze blik, de vooruitgestoken buik, het binnensmondse Brabantse gemompel. De rol van knuffelcrimineel Ferry Bouman zit Frank Lammers als gegoten. Krijg jij ook geen genoeg van Ferry?
Helaas zijn er over deze serie nog geen recensies geschreven.

Flikken Maastricht


Flikken Maastricht
Van dit lijstje is Flikken Maastricht de langslopende serie. De serie viel al drie keer eerder in de prijzen maar behaalde nog nooit de hoofdprijs. De serie heeft al jaren hetzelfde recept: Moord en doodslag, chantagepraktijken, verdwijningen en drugszaken, maar ook de persoonlijke levens van onder andere Eva van Dongen en Floris Wolfs. Op 2 februari 2024 start seizoen 18.
Lees de recensies die geschreven zijn over Flikken Maastricht.

Knokke off


Knokke off
Tijdens een zinderende zomer aan de Belgische kust proberen rijke vrienden om te gaan met liefdesperikelen en verwachtingen. Ze leren dat volwassen worden lang niet makkelijk is. Dit omschrijft de Belgische serie Knokke off. In 2024 volgt een tweede seizoen.
Helaas zijn er over deze serie nog geen recensies geschreven.

Mocro Maffia


Mocro Maffia
Met zijn intense verhaallijnen, overtuigende acteerprestaties en de realistische weergave van het criminele milieu, heeft Mocro Maffia veel lof ontvangen van zowel kijkers als critici. De serie geeft een fascinerende inkijk in de dynamiek van de Nederlandse onderwereld en heeft een blijvende indruk achtergelaten binnen het misdaadgenre. In 2024 komt seizoen 6.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mocro Maffia.

Oogappels


Oogappels
De winnaar van de Televizier-ring van 2023, Oogappels, kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. De serie volgt al vanaf 2019 het leven van vier verschillende families. Het verhaal draait om de dagelijkse uitdagingen en complexe dynamieken waarmee ouders en hun tieners worden geconfronteerd. Oogappels biedt een herkenbaar en realistisch beeld van het gezinsleven, met aandacht voor de complexiteit van opvoeding en de verschillende perspectieven van ouders en tieners.
Helaas zijn er over deze serie nog geen recensies geschreven.

De Stamhouder


De Stamhouder
De Stamhouder is een Nederlandse dramaserie over een Nederlands-Letse familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2014. Dit authentieke verhaal werd opgenomen in Nederland en Polen. Met name de oorlogsscènes en de speciale effecten aan het front zijn voor Nederlandse maatstaven erg goed en het is duidelijk dat hier veel tijd, geld en moeite in is gestoken. Daarnaast toont de serie de grote historische complexiteit van de Tweede Wereldoorlog en de doorwerking van de oorlog in de levens van de nabestaanden. De serie gaat bovenal over hoe men omgaat met een ‘foute’ familiegeschiedenis.
Helaas zijn er over deze serie nog geen recensies geschreven.

De twaalf


De twaalf
Na vier jaar kwam De twaalf met een tweede seizoen. De nieuwe reeks (subtitel: De Assepoestermoord) draait om het proces van Julie Bergman en Anton Bergman. Ze worden beschuldigd van de moord op Marianne, de partner van Anton en stiefmoeder van Julie, die van de keldertrap viel. Een twaalfkoppige jury beslist over het lot van Julie en Anton, waarbij de privéperikelen van de juryleden ook impact hebben op de zaak en omgekeerd.
Lees de recensies die geschreven zijn over De twaalf.

Als tip wil ik jullie de kinderserie Lampje nog aanraden. Deze werd niet door jullie genoemd maar het is echt een wonderschone filmische serie die je niet moet missen. Ook leuk voor de kerst.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (9)

JanWillemK
27 december 2023, 10:12
Dit vind ik altijd de meest verschikkeijke categorie. Eigenlijk is er na Penoza niets geweldigs meer uitgebracht. Hoewel seizoen 1 van Undercover wel goed was, heeft mij dat toch nooit kunnen overtuigen om seizoen 2 of 3, óf de spin-off te gaan kijken. Ook dit jaar zal ik in deze categorie dus geen stem uitbrengen.
1
Travelgirl
27 december 2023, 11:50
haha. bij anderstalig heb ik gezegd: Niet iedereen kijkt graag niet Nederlandse- of Engelstalige series. Maar hier had ik dus ook kunnen zeggen: Niet iedereen kijkt graag Nederlandstalige series
1
Thavinnie
27 december 2023, 10:18
Hoe kan je stemmen?
0
Karzal
27 december 2023, 10:25
Begin januari komt er een stemmodule uit - tot dat moment zullen er elke dag twee columns uitkomen met daarin de nominaties :)
1
DesperdoNL
27 december 2023, 10:31
De Stamhouder sowieso:)
0
BlackBiker
27 december 2023, 12:43
Ik heb ook weinig met Nederlandse producties. Meestal ziet het er niet uit of hangt het van amateurisme aan elkaar. En er wordt meestal gebruik gemaakt van een kleine groep acteurs die je dan ook overal terug ziet. Niet echt mijn ding.
.
Maar soms zijn er aangename verrassingen. Vorig jaar bijvoorbeeld sprong Rampvlucht er positief uit. En ook De Zaak Menten, al wat ouder, vond ik erg goed.
.
En dit jaar was het voor mij Arcadia. Hiermee durfden ze echt een vrijwel onontgonnen terrein van de SciFi te ontginnen. En ik vond het een intrigerende serie en ben ook heel blij dat er een vervolg komt.
Lang verhaal kort, dat wordt dus mijn keuze.
1
Futsudo
27 december 2023, 13:26
Mocro Maffia vind ik zeer goed maar door het overtollige gebruik van het woord k****r gaat mijn stem in deze categorie naar Arcadia. Ondanks de vele negatieve reacties op deze serie was ik aangenaam verrast en kijk ik zeker uit naar het tweede seizoen.
1
tweemaalh
27 december 2023, 14:03
Ik vond de Stamhouder erg goed. Die krijgt mijn stem
0
Tamino
27 december 2023, 23:10
WTFOCK krijgt mijn wildcard
1
Log in om een reactie achter te laten